用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下P3、4或高小家長,你地小朋友還有多少樣課外活動 ...
go

想問下P3、4或高小家長,你地小朋友還有多少樣課外活動? [複製鏈接]

年級越高,功課又多,某些佢表現好的課外活動又會有比賽/考級,又要多D時間加強練習,當有新活動佢想試玩下時,我發覺好難"唧"D時間出來,好難取捨。
   0    0    0    0

原帖由 77777 於 09-11-6 13:38 發表
我個仔五年級啦, 無加新活動, 但佢參加的活動已密密麻麻, 有時都唔多夠時間用.....

我阿仔參加有公文英, 普通話, 學琴, 英文作文班, 校際朗誦, 世界數學測試, 中, 英, 數精英班, 奧數班...北京團..重有學校個資優班 ...

嘩,有成10樣,雖然大部份在學校上,都好多喇,資優生做野快手D?點handle又功課又溫習?

原帖由 BSCYL 於 09-11-20 14:01 發表
小兒在一,二,三年級課外活動較少, 只有鋼琴, ABC PATHWAY 劍橋英語, 都是在學校上課.  參加獨誦及集誦比賽, 賽前短期訓練
四年級開始活動大幅增加, 羽毛球, 常識問答, 中,英,數增潤課程, 電台廣播, 參與拍攝短片, 開 ...

我一直以為幼稚園時因為未知孩子興趣所在,便只有多讓他參與不同興趣班,到上小學時便可以專注其中一兩樣,使有所發揮。但似乎到高小後,學校做主導既課外活動會大增,而且多樣化,老師"賞識"邀請參加既有,大伙兒開開心心玩既有,阿仔樣樣都想玩,我幫佢排時間表攪接送就頭都大(我仲有個細,真係顧得大又顧唔得細)。實在唔想把星期日都要hold住唔去得玩留來溫習,......但我而家都要行呢一步
‹ 上一主題|下一主題