用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音統署的師資如何
go

音統署的師資如何 [複製鏈接]

是否好參差架???
   0    0    0    0

原帖由 christina 於 09-11-7 23:54 發表
是否好參差架???

普遍都ok既,不過唔會係咩名師,同APA唔同

有畢業於APA 的老師和外國音樂學院的老師.
原帖由 christina 於 09-11-7 23:54 發表
是否好參差架???

回覆 1# asinai 的文章

眼見小女個老師好似好PRO.

原帖由 christina 於 09-11-8 22:35 發表
眼見小女個老師好似好PRO.

你就好啦,我女以前果個乜都唔執,拉到歌就算

其實佢地既師資好好,就算apa都有同類既資歷,不過個個老師既心態唔同啫!
原帖由 Sindy 於 09-11-9 07:59 發表

你就好啦,我女以前果個乜都唔執,拉到歌就算
http://era-central.blogspot.com/

回覆 2# Sindy 的文章

SINDY, 亞女都是第1堂返, 個老師話教左差不多20年, 佢話第1年有10個學生, 第2年會out二個, 之後中級就要同出面d人爭位. 小女慶幸入到咋(老師話80人選10個), 並且老師好好, 可以叫家長一齊上課. 希望亞女努力.

sindy, 八卦問句,請問你個小朋友在那區上堂, 貴姓, 可否pm給我, thanks.

原帖由 christina 於 09-11-9 12:28 發表
SINDY, 亞女都是第1堂返, 個老師話教左差不多20年, 佢話第1年有10個學生, 第2年會out二個, 之後中級就要同出面d人爭位. 小女慶幸入到咋(老師話80人選10個), 並且老師好好, 可以叫家長一齊上課. 希望亞女努力.

sind ...

咪香港區姓張既囉...........我呢個最多得三十歲,上小提琴呢個都ok過得去,上聽音班果個老師真係把鬼呀.....個嗅串老師,見到家長都無笑容,仲鬧人,後尾比人投訴完就好小小

我阿女e1入去的,後尾上到i1,但無心機係度學,所以停左囉,跟左第二個老師,脫胎換骨咁........呢度唔係唔好,係普通,品質有最小保證,始終打政府工都唔係咁易.....不過好就要睇彩數囉

回覆 2# christina 的文章

sindy, thank you for your information, 咁真的看看遇唔遇到好老師.

請問Sindy, 你知唔知小提琴姓藍的老師又點呀?可否pm 我. Thanks
Mac原來仲有個聽音班, 會係唔同老師o架, 我以為得一個老師tim.

原帖由 加油站 於 09-11-9 16:56 發表
請問Sindy, 你知唔知小提琴姓藍的老師又點呀?可否pm 我. Thanks
Mac原來仲有個聽音班, 會係唔同老師o架, 我以為得一個老師tim.

逢隻數就有樂理班....都係聽音班個老師教的.....(我女上次就係)

我唔識其他既老師架,我女學左兩年幾咋,不過見親都係好後生,無咩中年女人

音統師資系就系唔差,但教得比較乸西,無mud要求,學得快走得快。
我細個時可以學到23歲,器樂、樂理、樂團、出外表演,因家境清貧,統統完全免費,宜家無啰!

現在樂理, 樂團, 外出表演都是免費的.

to be fair, 其實學得普普通通, 除老師態度外, 學生人数, 學生學習態度 (上堂有冇認真學習, 在家有冇practice...), 家長心態(平平地就.....)都係其中因素.

....還有些老師係細個時自己係音統學, then g 后讀完音樂又係音統教.  未必係full time, 有 part time 的.

水準如何當然要看父母的要求,相信還是比外面私人琴行多點兒信心吧!總的來說,不要有太高的期望,印象最深刻的還是薜生。當年孩子也曾在音統的那個樂團拉過一二年小提琴、還是葉小姐指過,而且很幸運還給她拿了一個獎學金去 Interlochen
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實每個老師的質數都很參差,但我囝的老師要求好高,而且好有耐性,只要有一個小朋友拉得唔好,就要全部拉過。

因為人數多,所以進度比外面單對單的慢。但我囝學得好開心,而且睇譜能力都強,因為老師很着重基本功。

原帖由 cherries09 於 09-11-10 13:03 發表
其實每個老師的質數都很參差,但我囝的老師要求好高,而且好有耐性,只要有一個小朋友拉得唔好,就要全部拉過。

因為人數多,所以進度比外面單對單的慢。但我囝學得好開心,而且睇譜能力都強,因為老師很着重基本功。 ...

手勢唔多著重,見你錯都唔出聲,總之拉得出聲,無甩音就當你識,可能我要求高吧,反而甩音睇譜慢我又唔介意,對得多就熟架啦,但手勢唔啱,第時上把位就有問題,音色亦唔方好

Thanks Sindy's reply.
我都係唸住呢度好似有d 保證.
希望小朋友學得好, 可以順順利利學上去, 老師又教得好啦.

回覆 1# 加油站 的文章

我都覺得重手勢多過彈, 因為我深信手勢唔好又無台型, 又教壞手勢, 好影響日後的表現/演奏.

呢度既part-time,唔會差得過full-time架.full-time人工好差,又多行政野做,基本上亦唔可以秘撈.所以好多好quali既都唔會願響度做full-time,寧願教下part-time,出面好搵好多呀!
至於細個響音統學過既,亦唔係代表差囉,以前學音樂既機會唔係咁多,d人亦唔係咁有錢,所以會揀音統學.入演藝既頭果幾批,好大部份都係音統出身既.當年音統既樂團,的確係香港代表隊來架,個個既質素都好好.
而家就太多選擇啦,大家亦有錢左...
原帖由 asinai 於 09-11-10 09:46 發表
現在樂理, 樂團, 外出表演都是免費的.

to be fair, 其實學得普普通通, 除老師態度外, 學生人数, 學生學習態度 (上堂有冇認真學習, 在家有冇practice...), 家長心態(平平地就.....)都係其中因素.

....還有些老師係 ...
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題