用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟0念到讀幼兒園啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)未? ...
go

究竟0念到讀幼兒園啟思(九龍塘)/迦南(九龍塘)未? [複製鏈接]

啟思(九龍塘)收左我呀b, 但係我又報左迦南(九龍塘).  因為迦南(九龍塘)唔知收唔收我呀b, 所以我被逼上星期五限期前去啟思(九龍塘).  跟住迦南(九龍塘)好似專登咁, 我0係星期六收到佢地既信話收我呀b.  唉...  

啟思(九龍塘)真係好貴.  唔止學費貴, 連校車都貴過人地迦南(九龍塘).  我住大角咀, 一個月貴起碼$400.  
雖然我比較like啟思(九龍塘)的教學理念, 用玩去啟發小朋友.  但係我真係驚佢catch up唔到香港d小一.  
仲有, 如果我呀b在k1想轉番一d有幼兒園既幼稚園, 如迦南(九龍塘), 一定會超難的...  

各位有冇高見, 有冇家長同我一樣...
   0    0    0    0

我同你一樣, 之前都有同一個煩惱, 但我最後都放棄左啟思(九龍塘), 冇去交留位費, 好采星期六都收到迦南通知收我阿女, ...其實啟思(九龍塘)學費真係太貴, 聽講校車仲比其他學校貴, 加上我自己希望阿女返學除左玩之於, 都可以學其他野(英文, 普通話...), 所以最後都係選擇等埋迦南既通知再算..., 不過最後都要睇你自己要do羊.

原帖由 yellowriver01 於 09-11-8 22:30 發表
啟思(九龍塘)收左我呀b, 但係我又報左迦南(九龍塘).  因為迦南(九龍塘)唔知收唔收我呀b, 所以我被逼上星期五限期前去啟思(九龍塘).  跟住迦南(九龍塘)好似專登咁, 我0係星期六收到佢地既信話收我呀b.  唉...  

啟思 ...

唉, 而家俾左660仲煩.  
因為佢又講到啟思點樣難入, 整到我唔想放棄啟思...

我初初都好唔捨得放棄架, 佢講成1700份表淨係會收上午27及下午27, 但都係果句, 啟思課程較淺, 唔係自己真係想要既, 加上仲有好幾間未見, 冇可能間間比留位費, 唯有係心水先交留位費.

原帖由 yellowriver01 於 09-11-9 01:25 發表

原帖由 yellowriver01 於 09-11-9 01:25 發表
同你一樣, 兩間都收左pm, 都要交留位費, 等轉唔轉到am, 又仲有其他未in, 真係好唔想, 到處留留位費, 可能到最後in個間先係真命天子, 咁就慘喇~

me too!!

啟思 - p.m. & 迦南 - a.m., I have already paid $660 to 啟思 at last Friday.  I think I will choose 迦南 finally , because of the school fee of 啟思 is very very expensive , also my boy can study in a.m. class.
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

本來覺得啟思d學費ok, 可接受, 但係原來唔係間間同一價錢就覺得太貴, 再同迦南比一比, 真係爭相太遠...

the difference is HK$1280 per month, nearly can pay for 1 year school fee of K1.
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

原帖由 kakashi 於 09-11-9 11:43 發表
同你一樣, 兩間都收左pm, 都要交留位費, 等轉唔轉到am, 又仲有其他未in, 真係好唔想, 到處留留位費, 可能到最後in個間先係真命天子, 咁就慘喇~

包媽:

我都想轉am班, 點轉架

請問creative幾錢學費呀?

啟思教學理念好,迦南感覺上想賺錢,好似啟思好些...

原帖由 yellowriver01 於 09-11-8 22:30 發表

啟思 ...

我亞女都是兩間都收左, 但我選擇了迦南 am.
因為我唔認同啟思的教學理念, 她們推行 mother language, 唔著重英語, 個校監講 talk 的時候, 常常都話唔明其他 kinder 為何要小朋友小小年紀便要強迫學英語而放棄 mother language.  但社會便是這樣啦!  真奇怪!!

我初頭唔鍾意個校監個talk, 好似showoff咁, 但我好buy佢著重母語的概念.  因為我覺得真係唔學好中文係學唔好英文的.  識講英文唔代表寫得好.  同埋我真係覺得母語係中文d人, 數學會叻好多.  

原帖由 ttyan 於 09-11-10 01:52 發表
我亞女都是兩間都收左, 但我選擇了迦南 am.
因為我唔認同啟思的教學理念, 她們推行 mother language, 唔著重英語, 個校監講 talk 的時候, 常常都話唔明其他 kinder 為何要小朋友小小年紀便要強迫學英語而放棄 mothe ...

原帖由 MusicTV 於 09-11-10 00:31 發表
請問creative幾錢學費呀?

啟思九龍塘 pn 學費
今年 3800 x 10 = 38000
出年申請緊加價 3980 x 10 = 39800

我覺得迦南比啟思更難入喎.阿女15個月時,我幫佢報呢兩間學校k1,迦南已經立刻話我知唔會有位,連form都唔收.

原帖由 ABC-Family 於 09-11-9 01:46 發表
我初初都好唔捨得放棄架, 佢講成1700份表淨係會收上午27及下午27, 但都係果句, 啟思課程較淺, 唔係自己真係想要既, 加上仲有好幾間未見, 冇可能間間比留位費, 唯有係心水先交留位費.

...

原帖由 scholar 於 09-11-10 09:58 發表
我覺得迦南比啟思更難入喎.阿女15個月時,我幫佢報呢兩間學校k1,迦南已經立刻話我知唔會有位,連form都唔收.

15個月時報K1????咁早???佢地接受申請咩?????

原帖由 JOESPHINE 於 09-11-9 23:53 發表

包媽:

我都想轉am班, 點轉架
註冊時帶埋封轉am班信, 有位佢會再通知你~
不過, 宜家想連位也不留了~ 我覺得佢地收生標準好有問題, 雖則講明pg係冇優先, 只是不用面試, 都比不上鄰居自行報名的, 百厭的新移民小孩, 如果真係轉到am, 我都好驚一齊搭校車, 會編埋同一班!!

我承認討厭新移民, 為左避佢地先報九龍塘區的學校. 我地小朋友返左一段時間, 能力認知老師都了解, 有的仲係pg學既野, 而面試既老師用短餖10-15分鐘, 就決定了~

但迦南為左生意收入, 竟然咩人都收~~

收生標準好有問題<---  講緊邊間

原帖由 kakashi 於 09-11-10 13:29 發表
不過, 宜家想連位也不留了~ 我覺得佢地收生標準好有問題, 雖則講明pg係冇優先, 只是不用面試, 都比不上鄰居自行報名的, 百厭的新移民小孩, 如果真係轉到am, 我都好驚一齊搭 ...

原帖由 kakashi 於 09-11-10 13:29 發表
不過, 宜家想連位也不留了~ 我覺得佢地收生標準好有問題, 雖則講明pg係冇優先, 只是不用面試, 都比不上鄰居自行報名的, 百厭的新移民小孩, 如果真係轉到am, 我都好驚一齊搭 ...

方包媽, 讀pg應該係有優先處理, 你意思是鄰居面試收了讀am嗎? 今朝我去樂基交表, 都有操普通話的家長, 而家要避免好難, 再講喺香港買七萬蚊尺的都是國內人, 水準不可同日而言. 我同你一樣, 都希望小朋友同學間係相同文化背景既人, 始終容易模仿學習, 見過有媽咪話小朋友番學學左人地d唔咸唔淡廣東話, 巧得人驚!

原帖由 yellowriver01 於 09-11-10 22:38 發表
收生標準好有問題
金巴倫道, 可能多人申請, 又不同啟思咁堅持收生額, 真係擔心老師唔夠人手看顧~
‹ 上一主題|下一主題