用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 約克中英文幼稚園 2010/11已被取錄K1家長請報到!!! ...
樓主: beautiful_mama
go

約克中英文幼稚園 2010/11已被取錄K1家長請報到!!! [複製鏈接]

How much around the school fee per month

Pls adv how much around/excatly for the total fee pay to york ??

school fee: $ 3300
need to pay snack and book everymonth ??

as some ppl said around $ 6000 - $ 7000 per month.
Pls help n adv. tkssssssssssss

我仔仔已入York並交了留位費,有那位知深媽媽能提供資料,York的學生將來入傳統小學機會大唔大

我想問你地有冇返pre-nursery架? 我阿b 係07/12, 有間kg收佢插班,1月返學, 但係pm. 但到時讀york 係am, so 我都唔打算比佢讀喇. 因為個到都要買校服等,我都唔想買.

我見york有一個多week 既適應期, 係咪已足夠呢?

原帖由 yuen_ting 於 09-11-24 00:22 發表
我仔仔已入York並交了留位費,有那位知深媽媽能提供資料,York的學生將來入傳統小學機會大唔大

其實無一定,但我見到多數都係考直資同私小多...

我係K3家長,囝囝由K2開始自己帶茶點。K1有參加過學校舉行既課外活動,但覺得麻麻,後來在屋企附近報讀。
有參加過劍英&Jet-set,覺得學到好多野。

我小朋友明年9月升小一喇!希望師弟妹們讀得開開心心啦!

其實話出年學費$3600 係咪每年都會加呢? 如果係每年加$600, 到去到K3 時, 學費咪成$4800 一個月. 請問大家知5知呀?

係呀, 我仲有個細B,如果佢地都係YORK讀, 我諗我要節衣縮食,餐餐食豆腐呀。
BUT冇計,想佢地讀好D既KG就係咁。

我想如果加價太瘋狂, 教署是不會批的.
我選york也有點心大心細, 因跟有學券的學校相比, 似乎太貴了,但如果幼稚園打好語文基礎/學習常規和習慣, 底子好去邊間讀小學讀都充滿自信, 有些小一生連自己的中文名也不會寫, a-z也不會寫, 坐直留心都不慣, 問番家長, 說幼稚園讀得很輕鬆, 很開心, 但我們認為應該要懂的就在幼稚園從來無學, 上了小學, 再過幾個月, 跟別人差距更大, 會欠功課, 不專心上課, 因不懂, 再過幾年仍沒改善, 可說一世的前途都成定局了, 所以我認同York校長一句話, 學多些深些不代表辛苦, 相反教署認為學淺些就是愉快學習, 其實是不對的,  視乎怎樣鼓勵小朋友, 0-5歲是腦部發展的黃金時期, 我覺得幼稚園是好好好重要啊, 大家同意嗎?

唔講學費既問題,York的確愉快學習得黎又學到野,程度亦不算淺!起碼K3英文已有小學水準!
阿囝讀左3年,的而且確學左好多野,成個唔同晒!唔可以講好叻,但相信唔擔心升小學會跟唔上。
但至於要考慮埋錢既問題,好老實講,呢間係一間私校,咩都要錢。雖然好多係自願性質,但當你覺得對小朋友有用的話,你就會幫佢報!唔好浪費機會。

我只有一個小朋友,經濟上負擔唔算大,大何捱得到。

如要考慮經濟環境的話,就真係要好好想清楚,因除了每月學費外,的而且確有好多其他費用要附架!

新校舍又大又正, 又要買教才, 9龍塘地價又貴, 3600學費都係同其它幼稚園差不多, 但其它校舍好舊. 所以要睇學校收你3600, 但比d咩野你先. 一分錢一分貨.
未來點加, 就無得估啦 !!

尋日先拎左york比隻dvd出黎睇, 都覺得好多活動,
我想問一問果d活動係咪要另外收費架呢?
定係果d活動其實係上堂中, 不要另外收費?
分不清楚~

原帖由 jswailam928 於 09-12-3 00:09 發表
尋日先拎左york比隻dvd出黎睇, 都覺得好多活動,
我想問一問果d活動係咪要另外收費架呢?
定係果d活動其實係上堂中, 不要另外收費?
分不清楚~

節日慶祝,例如Halloween,Christmas個d唔洗錢架!仲好好玩tim... 學校會叫小朋友唔洗著校服返去,Halloween就扮鬼扮馬,Christmas就著colourful既衫,中秋節新年著華服,好開心架
summer前又會有好多活動,都係唔收費。
出外參觀(例如supermarket)要俾車費,但係自願性啦!
至於一些旅行呀,表演活動就要俾錢啦!因為出去出面有野食架!但係自願性參加!

wantai
謝謝你reply, 岩岩去左交留位費啦~
haha...
不過我仲有一個問題~我屋企同b女係用母語, 去呢d kg到讀會唔會佢好辛苦啦, 屋企又無人同佢講英文, 但我又想佢英文好一些

原帖由 wantai 於 09-11-30 21:33 發表
我係K3家長,囝囝由K2開始自己帶茶點。K1有參加過學校舉行既課外活動,但覺得麻麻,後來在屋企附近報讀。
有參加過劍英&Jet-set,覺得學到好多野。

我小朋友明年9月升小一喇!希望師弟妹們讀得開開心心啦! ...

請問升小一情況理想嗎?

jswailam928
我平時都係用母語同我小朋友溝通架咋~
d小朋友好犀利架!佢地學野好快。
我同阿囝講英文故事個時會用英文問番佢d問題啦..... 但就無係日常生活同佢講英文。
但都跟到學校進度,最好個科係英文。

d小朋友好聰明既,所以我又覺得唔太擔心!

哈呣
請問升小一情況理想嗎? <--- 理想,不過我係首輛計分入津校既。
亦見有其他同學仔入到理想既私小/直資。

呢間學校未必一定係最好,但我覺得唔差啦!起碼阿囝呢3年讀得開心,鍾意返學,有進步,呢樣都好重要!

wantai
謝謝你, 而家已經放心晒了, 期待緊下年b女入york 的幼稚園生活, 希望佢會好開心啦~haha!!!
係呢~介唔介意分享下你仔仔入左邊間津校?

Any parent receipt acceptance for SC, KV & York
at same time?

原帖由 wantai 於 09-12-4 13:29 發表
jswailam928
我平時都係用母語同我小朋友溝通架咋~
d小朋友好犀利架!佢地學野好快。
我同阿囝講英文故事個時會用英文問番佢d問題啦..... 但就無係日常生活同佢講英文。
但都跟到學校進度,最好個科係英文。

d ...

wantai, base on your opinion which school is better KV or York?

原帖由 哈呣 於 09-12-5 02:20 發表

wantai, base on your opinion which school is better KV or York?

哈呣 你好呀!
真係有少少慚愧,當初同阿囝報York,係因為爺爺個朋友介紹話呢間學校好!我當時只同阿囝報左兩間咋,因為York收am class,所以讀左......
我係一個咩都唔識既媽咪,而且平時都好忙..... 所以真係十分唔好意,我比唔到意見關於KV同York既compare...
但你問我York既野,我都可以答到你既!
我之前有聽講過KV程度比York深,亦有朋友原本入左york,但之後KV收左佢,最後去左KV讀。
ng.... 身為媽媽既我,見個囝係York讀得開心,我都再睇其他喇!
所以真係唔好意思呀!比唔到意見你呀!
但我既小小意見係,York呢間學校都唔差!~

原帖由 jswailam928 於 09-12-4 16:02 發表
wantai
謝謝你, 而家已經放心晒了, 期待緊下年b女入york 的幼稚園生活, 希望佢會好開心啦~haha!!!
係呢~介唔介意分享下你仔仔入左邊間津校?

好幸運地入到LSPS,我地只有20points係手,當時真係好緊張入唔入到。聽有d人講25points都未必入.....
anyway,而家收左阿囝就放心晒,但而家又要開始準備入小一既訓練~好緊張啊!
‹ 上一主題|下一主題