用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 約克中英文幼稚園 2010/11已被取錄K1家長請報到!!! ...
樓主: beautiful_mama
go

約克中英文幼稚園 2010/11已被取錄K1家長請報到!!! [複製鏈接]

原帖由 wantai 於 09-12-4 13:29 發表
jswailam928
我平時都係用母語同我小朋友溝通架咋~
d小朋友好犀利架!佢地學野好快。
我同阿囝講英文故事個時會用英文問番佢d問題啦..... 但就無係日常生活同佢講英文。
但都跟到學校進度,最好個科係英文。

d ...

大家好, 我仔仔都係下年 k1 (am class), 我有朋友女女讀緊今年 k1 , 佢話個女返學真係好開心, 返左之後學識左好多 "中英文生字", 又識唱好多歌...
另外, 我問過入面既老師( 朋友個朋友), 佢話 : 講真, 呢間學校英文真係好得, 第日出去小學一定應付到 ~ 我再問佢, 小朋友會辛苦嗎 ?  佢又答 : 真係唔會, 小朋友吸收到, 佢地完全無問題 !!!
HI ,,,I am Sean MAMA

Jeco多謝你既祝福呀~
當日我一早起身上LS個website check result,見到阿囝個no.,開心到馬上叫醒老公!幾驚自己睇錯!一路返工,一路打俾親友報起!真係好想同人分享我既開心!好似中獎既感覺!

阿仔係適齡學童有10分
而老公係LSPS既畢業生,有10分
(首名子女有5分,但同父/母係畢業生只可選其一)
所以阿囝有20分...

有d小朋友有領洗紙又會加多5分啦~(可惜我地唔係教徒)
當小朋友K3時,教署會有好多資料幫你架喇!

順祝各位York既小朋友讀得開開心心啦!

請問我個仔較被動、害羞,適合讀這間學校嗎?

Jeco
同網冇分架.... 但係第二輪大抽獎著數d啦~

Joy and peace
其實我個人覺得冇話邊間學校岩咩小朋友讀既...
因為小朋友適應力好強,佢地會因環境而改變自己。
另外,小朋友係唔同階段會有唔同性格,佢地大大下係會變架!所以我覺得著重於個人是否鍾意某間學校既教學方式會好d!

0709 pm class, 我交留位費的時候都有問個老師學費的問題,今年佢地收3300一個月,我之前有睇過forum,好似學校會加學費至3600,今年佢地雜費1500/6個月..我粗略計過,預佢明年都應該要4500一個月連埋校車...仲未計校內興趣班

我同意wantai的話, 小朋友就像一團粉, 放在不同的模就會變不同的形狀, 別怕小朋友不能適應, 其實最重要是你對學校有什麼期望, 希望它能給你的小朋友什麼, 才是決定選擇學校的關鍵. 我的husband是外國人, 不會說中文, 小女未讀書時較愛說英文, 但現在讀全日制幼稚園(有學劵的), 一星期只得一天上英文, 老師同學都說廣東話, 漸漸她不肯說英文, 不肯跟daddy談天, 表達不到便跑開,我們都很難過, 因daddy是很愛鍚她的, 所以決定轉來york, 其他不重要, 最緊要英文好.

原帖由 08716320 於 09-11-18 22:44 發表
york 都收左我個仔  0709BB 
 一周内电话通知我:收左仔 
还在等KV 。。
有些头痛。。
如果york  同KV 同时收仔。。不知道点拣?  各位妈咪请帮忙! ...

依家頭真是大了...  
只想讀上午班  結果YORK給下午班.

好煩惱...除了寫信排隊.還有 其他方法嗎? 請媽咪們幫手...
阿仔早睡早起...加上我自己帶阿仔..相對忙好多...真是好希望是上午班...
點算啊? 好頭痛的媽咪.

因依家讀緊N1下午班...我覺得已有些辛苦..再加上阿仔好多次回來校車的路上都已經睡著..次次見到都覺得阿仔好辛苦!!!
是不是還可以寫求位信...  
請媽咪們幫幫手,真是好頭痛的媽咪!

只要有方法 ..我都願意為阿仔一試....
請媽咪們幫幫手.
ths!

唔洗轉啦, k2全部都係下午班架啦 !

不過, 我都轉咗 (佢地馬上轉比我), 因當時唔知未來全部係下午.

你先信啦, 因為會有好多人唔讀, 會有上午班位放出來的:D

原帖由 08716320 於 09-12-8 15:04 發表
只要有方法 ..我都願意為阿仔一試....
請媽咪們幫幫手.
ths!

原帖由 gigi812 於 09-12-8 22:09 發表
唔洗轉啦, k2全部都係下午班架啦 !

不過, 我都轉咗 (佢地馬上轉比我), 因當時唔知未來全部係下午.

你先信啦, 因為會有好多人唔讀, 會有上午班位放出來的:D

...

多謝! 已寄左信..希望真是有的轉..

你過2日打去問佢地有無收到呀 !! 到4月你再打去問, 4月會知有無位:loveliness: 放出來.  我係傳真比佢地, 交留位費時佢地馬上轉比我, 你講明你一定會讀, 佢地就會做野架啦 !!

原帖由 08716320 於 09-12-8 23:48 發表

多謝! 已寄左信..希望真是有的轉..

K2是否4歲讀的? 因我個女明年插k2 (她現在在另一間讀k1), 我交留位費時書記說我個女明年讀k2上午班的

原帖由 gigi812 於 09-12-9 10:57 發表
你過2日打去問佢地有無收到呀 !! 到4月你再打去問, 4月會知有無位:loveliness: 放出來.  我係傳真比佢地, 交留位費時佢地馬上轉比我, 你講明你一定會讀, 佢地就會做野架啦 !!

...

不乖曬你!
聽日我打電話去問.   真是多謝你..

原帖由 08716320 於 09-12-10 00:02 發表

不乖曬你!
聽日我打電話去問.   真是多謝你..

還是再一次多謝這位媽咪先

經過漫長的一晚上,終於等到一早9點鐘就打電話去YORK...
可是學校話現在真是沒位,要等到4月,有位的話 就一定轉出來...
又要經過漫長的等待...不知道今年新年能不能過的安心!
真希望確實不讀約克的媽咪們能早點放出位置來....好讓我們在等的媽咪們能放心過好年.不用每天一想到學校不知道是不是真的有上午位給到我D.

愿上天成我所願!

york收咗我個仔同埋好多佢既朋友仔, 不過當時只係10月, 經過咗好多kg interview晒之後, 以我所知好多都會唔讀york, 應該都有一部份位放返出黎, 所以你可以放心轉am應該都無問題, 但係我諗你真係要等到4月, 過咗交第二期費用學校先confirm有幾多位, 因為我諗有d媽咪都會好似我咁仲心大心細讀邊間

Got acceptted by St.Cat, KV, Good Hope and York.
Going to release KV and York.

my daughter (Dec 07) is admitted to K1. I want to know the following:
1. will the K1 student move to new campus? or remain in the old campus?
2. I am not too sure, K2 MUST be afternoon class? how about K3?

Thanks!

約克轉班

hello...gigi812...
請問你傳真比約克ga轉上午班ga內容點樣寫?係傳真比邊個收?
我依家係3月17號要去交註冊費,但我真係好想比阿仔讀到上午班。所以我想17號之前好像你噶樣,傳真一次比他,希望有轉機。
多謝幫忙!!!
     蚊蚊媽咪
‹ 上一主題|下一主題