用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享有效的認字方法
go

分享有效的認字方法 [複製鏈接]

雖然小朋友是就讀s位, 但其實課程也跟正常幼稚園進度一樣...現在2歲10個月, 開始教認字

我自己除了在家實際將字與實物聯繫, 亦會elaborate一下物件的用途. 如: 門, 可以"開", "閂", 如果門閂了, 要敲門, 別人才會開給你...

另外, 我都幾搞笑0地攞一塊細的磁粉畫板出街...當即場介紹一些物件時, 會簡單寫其生字在板給小朋友看...雖然有點異相, 不過唔理得咁多, 最緊要係小朋友有0既學習為大前題

還有, 坊間一些接龍遊戲,可把改裝成將字與圖貼在一起, 好讓小朋友認字同時有圖畫作即時聯想

除了我自己想這個方法, 家長們有沒有其他好的建議可作分享/參考?

謝謝!!

6    0    0    1

回覆 1# Reiki 的文章

message deleted...

回覆 1# rvp 的文章

sorrr...i dont know him(cheow sir), in which centre??

回覆 4# Reiki 的文章

其實媽媽請你明白s位的課程其實不是跟正常幼稚園差很遠, 他們是因應每個小朋友的能力分組, 給予適當的功課

據我所知, 我囝囝學校有些學生能力是很高的, 他們每早可閱讀兩篇報章, 懂得看時間表 (如: 10:00-10:30 大肌肉課), 英文有些也很了得...但可能因為自閉的症狀比較明顯, 所以仍然要留在s位去改善

自閉症的嚴重性跟智商是不掛鉤的, 有些高功能自閉, 但可能比較嚴重...

回覆 1# Reiki 的文章

其實我仔仔個組都有呢個問題, 顏色, 形狀, 交通工具, 食物, 大小, 長短都多佢未入學都巳經教識佢...不過, 宜家學校仲教緊, 但老師個別訓練, 當佢發現小朋友原來巳經識, 之後佢向主任開會提議轉組

所以仔仔轉組后學0既0野係深0左...

而且佢0地好似每半年會review一次小朋友進度

不過你話中心主任唔主張認字, 咁就真係有保留, 因為識字係閱讀0既基礎

回覆 1# rpang001 的文章

message deleted...

回覆 1# Kathywoo_ST 的文章

你所介紹的網站真的很好...
‹ 上一主題|下一主題