用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享有效的認字方法
go

分享有效的認字方法 [複製鏈接]

回覆 1# conconma 的文章

好想問你間中心係邊間s位?

回覆 1# conconma 的文章

我當然明白,我仔今年入學,當初我都係聽到s位可以按照孩子的程度,給予適合的學習程度,在入學前社工家訪都係咁講,我好安心,但結果唔係。因為個主任好唔建議認字, 但核心問題唔係認唔認字,係整體程度過低,有些舊生反映多次,都不得要領,十分失望。10月和11月學的顏色都係黃、紅,我個仔未入學時連紫色、粉紅色都識講............我地果間仲話口啤好添!而家要走,遲d再講。

大家都係協康,點解分別咁大? 我指中心的處事方法。我係冒名跨區選這間的!我唔介意最初評估唔準,分的組別低咗,(主任都話interview時間短,分的組未必最適合,  不過評估雙周後都會調,但我個仔冇) 最近家訪時,我問係咪半年後會調組,我係聽社工講過,但當我親口問主任時,佢話:「唔會,要有位先得架,冇人出邊度有位入。」即係起碼要等一年。

之後老師係咁講我個仔有咩唔得、唔識的地方,以表示他的能力唔得。因為不久前老師要了爸媽和家居的相, 我在家訪時反映呢d之前已識了,如我給她爸媽的相都是早於一年多前(歲幾)初發現他的問題時,個特殊幼兒導師叫我影的,那時都認到。但老師話:佢係認得你們,不過我問佢:「你係屋企同邊個一齊?佢就唔識。」我真係冇咁樣同佢咁講,我在想要咁樣講?我同另一個媽咪講,佢話呢句野,連大人都要諗一諗問乜......我個仔只係剛剛3歲,入去時都係2歲多....

仲有,想問吓你地睇完要簽果份訓練目標有冇copy,我地copy要$5一張,有成十幾頁紙,果份寫明係協約,應該一式2份,有咩理由要咁貴用錢買?
‹ 上一主題|下一主題