用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生第一次測驗結果分享
go

中一生第一次測驗結果分享 [複製鏈接]

小女剛考完第一次測驗,成績中等,總算全部都pass過關,只是不能取得較高的分數吧!

你們的子女考得好嗎?
現在中一的測驗形式同小學有很大分別了.......
很多科目都要背熟課文,特別是歷史科.........又要懂得答題技巧,不能抄原文, 中文科全是課外文章及古文,如果不下大苦功,實難以取得優良的成績,你們的子女又如何??

0    0    0    0

我女女下個禮拜先開試測驗, 連續兩個星期~

HI,

我囡囡要23/11至開始測, 請問各科有甚麽要注意, 例如:要唔要串字......

多謝賜教!

醒目開學勳章

遲兩個星期先考試,但係有一科一早考,只係網上通知.個囡無上網,結果唔合格,不過都有好多人陪.因為大家都唔知要考.

回覆 2# 2008mum2008 的文章

我囡囡雖然是中中,但是地理科要考英文的,當然要串英文宇的

回覆 2# sukkiu 的文章

我囡囡老師都有口頭講及寫在網站的家課表上的, 她不會不知道要測驗的

irisyan:
連續兩星期? 我囝10月底有四日(格日,抽兩堂)測驗,中文以單元測驗,巳於較前測了,英文考兩份卷,數學,IS,IH&中史.
他的成績中等,比預期低,主要是IS串字錯好多,IH要分析,加上全用英文表達, ,中史問答題要答好長,十幾行,加埋MC,填充,只有30分鐘,佢地仍未適應也做唔切,但總括是他溫習不足, 我巳與他分析了,希望下次會認真d溫書啦!
原帖由 irisyan 於 09-11-11 20:33 發表
我女女下個禮拜先開試測驗, 連續兩個星期~

我囡上個月尾做完統測,明日就知名次.
整體成績都幾好,history仲有93分,雖然整體分數就無小學時咁高,但中學全部用英文(除中文/中史),而且仲要讀1x科,其實開頭真係幾辛苦,所以我地都係叫佢盡力而為.但亞囡就好上心,話下次test/exam要更加努力,我地都怕佢比太大壓力自己.

係呀, 女女學校test weeks有兩周, 逢一, 三 & 五早上考兩科, 應該吾會太辛苦~

原帖由 mayc 於 09-11-12 13:17 發表
irisyan:
連續兩星期? 我囝10月底有四日(格日,抽兩堂)

好多謝各位既寶貴資料!

小兒也完成了測驗,分數也知道,測驗卷也派,成績雖然是合格,但分數不高。本人分析如下:

英文拿取63/80分,但他是班中最高分,老師師送給他書卷,有没有攪錯

中文拿取最低分

數學錯的是不小心,其實可取更高的分數

IS只有少許串字不會串,最大的出錯是有一條3C問題不懂解題

中史填充及選擇題全答對,問題出在長問題中,因回答不詳細,只可每題只取得一半分數,問題並不會直你,及應留意首都位置,因要在地圖上塡寫,皇帝的比較及加上你的感想

IH也是拿取最低分,內容和書中的差不多,問題卻用相反形方式發問

總結以上的一切,要加培温習外,更要訓練孩子靈活運用,有些地方不要死讀死背,如中史要用說故事的形式記下課文,如要死讀死背,孩子可能會抗佢,IS要他明白了當中的意義並用自己的文字寫出。

孩子會覺得樣樣都要背,會覺得辛苦及没趣,如可在生活中或電視節目中,問一些和書本有關的話題,可使他加深記憶及提高興趣,希望能幫助大家!

如教英數,數學都要串字。我女唔識「等邊三角形」的英文啊!
原帖由 2008mum2008 於 09-11-11 22:23 發表
HI,

我囡囡要23/11至開始測, 請問各科有甚麽要注意, 例如:要唔要串字......

多謝賜教!

回覆 2# happy-fish 的文章

謝謝你的分析,我囡囡同你囝囝測驗出現的問題一樣喎,也是中文最低分, 都是長問題扣分最多 解答俉夠詳細

原帖由 AnnieMak 於 09-11-11 14:28 發表
小女剛考完第一次測驗,成績中等,總算全部都pass過關,只是不能取得較高的分數吧!

你們的子女考得好嗎?
現在中一的測驗形式同小學有很大分別了.......
很多科目都要背熟課文,特別是歷史科.........又要懂得答題技巧, ...

中文   39/50  
英文閱讀理解  25/40  , grammar paper 要18號先考
maths  99/100
chin history  35/50
history  52/60
geog  46.5/60
EPA   96/100
IS     96/100

大家記住F.1 comprehension 好多都是問自己意見及思考
中文就好文言文生字解釋

回覆 1# rainyu 的文章

wow ! 好叻呀! 好高分,請教你仔仔有什麼讀書心得?

回覆 2# rainyu 的文章

請教介紹買邊本中英數補充練習好呢?最好比埋書名及出版社我參考,謝謝

原帖由 AnnieMak 於 09-11-14 12:49 發表
wow ! 好叻呀! 好高分,請教你仔仔有什麼讀書心得?

其實都沒有什麼讀書心得, 不過我就要求仔仔每日都要溫下當日教過的書本, 因中學同小學要溫的書本相差太多, 我的小朋友又不是太clever, 如只在test 溫書, 我相信他一定科科紅,

原帖由 AnnieMak 於 09-11-14 12:53 發表
請教介紹買邊本中英數補充練習好呢?最好比埋書名及出版社我參考,謝謝

我自己就買progressive maths 1--hk Edu publishing co
maths Exercises for brilliancy 1     青睞
語文知識練習    文達

回覆 1# rainyu 的文章

謝謝你的介紹
‹ 上一主題|下一主題