用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Funful -Durham Road
樓主: wongshiulo
go

Funful -Durham Road [複製鏈接]

其實我囝囝以13個月大既BB嚟講,當日表現也算不錯,沒有怕羞、沒有扭計,只係因為太細個,要企响椅子上來做老師要求的指示。如果和哥哥姐姐們比較,當然不及他們醒目了。

原帖由 vinvillalee 於 09-11-23 17:26 發表

How's your BB's performance in the interview?

恭喜哂... 希望我個仔可以同你地做同學la....

半日 HK$3,300
全日 HK$4,930

原帖由 薇薇細語 於 09-11-25 15:21 發表
好似大部份都被取錄. 囡囡現在一間都未收, 有些擔心

請問有沒有人知N1一個月學費多少錢?

方方都收咗我囡囡am班, 但同時朗思(kt)都收咗pm班(我已交留位費), 現在心大心細都唔知選邊間好, 大家有冇意見可以俾吓我, thanks!

方方都收左我囝囝,pm班呀

花c9,我地小朋友可以做同學仔勒~~~yeah

你好嗎?  唔知花BB會唔會同相中咁得意既BB同班呢?

原帖由 cutiyuki 於 09-11-25 23:40 發表
方方都收左我囝囝,pm班呀

花c9,我地小朋友可以做同學仔勒~~~yeah

my son also get accepted.  AM class.  Are you guys going to pay the registratin fee?

方方都收左我囝囝,AM班!!
我想知到佢地既雙語班係英文和普通話定係英文和廣東話??

原帖由 jojosisi 於 09-12-9 20:35 發表
my son also get accepted.  AM class.  Are you guys going to pay the registratin fee?

Funful also accept my son in AM class. I will pay the registration fee.

原帖由 shin08 於 09-12-9 21:13 發表
方方都收左我囝囝,AM班!!
我想知到佢地既雙語班係英文和普通話定係英文和廣東話??

雙語班係英文和廣東話

Can any parent share you commetns of Funful (Durham) vs. THINK (KT)?  My bb got accepted by both and want to know which one is better.  Thanks!!

原帖由 vinvillalee 於 09-12-9 21:49 發表

雙語班係英文和廣東話

吓?? 唔係英文和普通話??
我見佢web site 係咁寫wor.......

Language:

Bilingual–English and Putonghua, most classes are conducted in English

.......咁我幫我個仔報錯班啦, 我報左雙語班, 此諗住俾佢學普通話.......如果唔係我報International class la...可唔可以轉ga??

原帖由 shin08 於 09-12-9 22:50 發表

吓?? 唔係英文和普通話??
我見佢web site 係咁寫wor.......

Language: Bilingual–English and Putonghua, most classes are conducted in English

.......咁我幫我個仔報錯班啦, 我報左雙語班, 此 ...

我本來申請國際班,interview之前,我打去改interview時間,順便問左個老師國際班同中英文班之別,她說國際班係只用英文,完全無教中文,接國際學校先會讀;而中英文班就有中文和英文,普通話就K班先有....我想讀傳統小學,所以她說都係建議中英文班,於是我改了申請。
現在阿仔被取錄上午班,打算先交留位費

原來有咁多0809朋友仔都報咗方方, 我都有同仔仔報呀, 仲好搞笑!!

話說我一早已報, 諗住報tst方便湊仔返學同自己返工, 到十一月中都無消息, call去一問下先知tst係無n班(我真白痴), 然後叫佢幫我transfer去太子道西!直到上星期, 老師就call嚟約interview!  因為都約得好急, 我自己都無去, 係papa同佢去in, papa話佢都肯聽老師話, 但唔肯拍手, 然後到第二日, 我先發現太子道西係得好少老師, 我再call去, 好彩該校老師都好好人, 幫我轉佢去對衡道, 仲唔駛再interview, 可惜就無am位了...

到咗星期一, 因為都擔心仔仔無書讀, 所以好心急call去問result, 好好彩, 對衡道口頭confirm收, 但無am喇, 因為想方便返工返學, 所以我就同佢轉全日班,而家等佢地文件交接, 然後就會收到出留位信俾我...

大家, 有無人報全日班, 知唔知全日班上堂方式會係點??

其實自己都心大心細, 因為1月同2月都會有其他interview, 但我諗我都會交咗保護費先...hehe

p.s.:  對衡道老師講, 全日班留位費同半日班唔同, 有無人知幾多???

According to 教育局指引, half day school留位費最多$660 while whole day seems 最多 $11x0...有錯請更正...

原帖由 NoelB 於 09-12-10 10:47 發表
原來有咁多0809朋友仔都報咗方方, 我都有同仔仔報呀, 仲好搞笑!!

話說我一早已報, 諗住報tst方便湊仔返學同自己返工, 到十一月中都無消息, call去一問下先知tst係無n班(我真白痴), 然後叫佢幫我transfer去太子道西 ...

對衡道方方pm bilingual 都收佐我阿b..之前九龍塘啟思pm 已交留位費....都唔知點選好...有冇人俾下意見呀??

hello Noel B,

我都有寄信去tst方方, 因答覆我的人都唔係好清楚, 一時話明年開始有N...一時又話, 到真係有N時就會通知interview.. 結果, 聽你咁講, 原來tst係冇N. 好彩,我當時間間都有入紙, 最後對衡道收左~~

以下的資料, 係一個好心媽咪"方麗娟"俾的意見:

請問知唔知方方多唔多其他雜費? 冬季校服(八百幾至千元不等, 視乎是否買多一套), 書簿(千幾蚊/一個學期), 夏季校服未知.
有冇人知校車幾錢呢?
唔清楚
一班有幾多人呢?
師生比例1:15. 但我覺得呢一班combination比較奇怪, 上午就同國際am class一齊上堂, 中午自己幾個全日班小朋友食飯瞓覺, 下午就同主流班一齊上堂.
唔知課程內容如何呢??
上學期有幾本書, 1-10, A-M, 阿仔啱啱學「L, 雖然未入學時已識但我冇特別執正佢發音, 但上學後我聽到佢讀「L」時明顯十分標準, 相信係學咗外籍老師正確發音.
老師就話教學由外籍老師全權負責, 只有排洗/進食/午睡時會有廣東話同小朋友溝通, 因為係護士/阿姐/和兩位中國籍班主任幫手. 另每星期有一堂普通話, N班沒有課本或NOTES, K1才有教材. N班係唱下歌, 教日常生活嘢例如水果.
老師話學校有好多興趣活動, 又鼓勵小朋友學樂器.
可能我個仔只係返咗一星期, 雖然我係親自接送佢返學放學, 老師並沒有向我提及要學課外活動. 今日我見到學校有一單張, 原來方方有一個learning centre, 有英拼/普通話/小提琴/芭蕾舞等比學生學習, 收費另計.

附其他討論LINK: 希望幫到你啦~~

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1685327&extra=page%3D1&page=4

原帖由 NoelB 於 09-12-10 10:47 發表

話說我一早已報, 諗住報tst方便湊仔返學同自己返工, 到十一月中都無消息, call去一問下先知tst係無n班(我真白痴), 然後叫佢幫我transfer去太子道西 ...

原帖由 EggEgg08 於 09-12-10 10:59 發表
對衡道方方pm bilingual 都收佐我阿b..之前九龍塘啟思pm 已交留位費....都唔知點選好...有冇人俾下意見呀??

請問係邊間啟思??聽聞律倫街嗰間唔錯, 但牛津道就唔知道了, 希望幫到你

thanks caterpillar08 & EggEgg08,

嘩...全日班個留位費好貴呀....

我想問有無人知方方升小一派位資料架, 佢地派得好唔好?

大家會係諗住只讀一年N班定直上到k3?

有無全日班同學仔??
‹ 上一主題|下一主題