用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭 ...
go

聖保羅男女招國際生 家長喜助學習憂競爭 [複製鏈接]

好同意你的意見!!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-11-17 16:21 發表
我覺得SPCC正在很努力減少超級名校的形像,推出獎學、助學和減免學費,讓更多有才和材但沒財的學生,有機會入讀。但可惜很多傳媒還是喜歡把SPCC塑做成超高形像,使一些有能力(才和材)的學生和家長,望而卻步,只剩下那些有財(可能也 ...

我提議你與囡囡商量可能更加合適.
不同補習形式對不同學生都有不同的"化學反應"

原帖由 ritawong 於 09-11-20 10:01 發表
各位聖保羅家長:

我想問吓你們的仔女有沒有參加公文式數學,
小女儿在今年九月開始去參加, 但一開始公文式
數學就要求女儿由 D級 開始, 即通分母,
到11月初完成F級, 對方又要求重做F級,
(每級有400版), 當時我立刻 ...

LittleKidult 囡囡剛2點左右用膳時由京打來報平安,天氣十分清爽,氣溫沒有想像中咁凍,有4度左右. 你可以放心!!

今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量>>>> 希望他們回來有大得著

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 13:19 發表

係呀, 今日12點機, 好在睇天氣報告話黎緊幾日唔係太凍冇咁擔心, 不過可能冇雪睇(佢/我地未睇過真雪).....今年開始好似有d唔同, 要佢地出街揾路人做訪問, 考下膽量....
上年F1我都唔覺SAW有乜野, 不過我個 ...

今年功課量已明顯比去年多,猶其中文科,多了很多運用思維的功課.你可以寫很多,亦可以寫很少. LittleKidult不知是否因為男孩子,可能無耐性回答,所以可以好快完成.

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 15:24 發表
呢樣真, 我都覺得太少功課. 我諗住今年見家長時講下呢樣野. 希望可以多d數學/project等功課......而家每日問佢都話冇功課或者係學校做晒!

LittleKidult 可能男仔係咁,做大事的人麻!!
如你仔仔打來,記得唔好第一句就哦佢呀!! 讚佢乖仔,咁才有下次呀!!

剛囡囡打了回來,已問了她,全級人都平安抵達,你放心好了.

她認為香港上星期的寒冷天氣比北京還凍.
晚餐居然有片皮鴨吃 回房間洗白白後打電話回來報告一下

原帖由 LittleKidult 於 09-11-23 17:12 發表
唉~重未打電話返黎.....
係網到check到已經到步, 應該搭緊旅遊巴......一離開屋企就忘形.......大果個上年去澳洲又係咁....叫左好多次到步有時間就打返黎, 不過又係連電話都唔開! 激死!
...

DEL , 重覆POST

cowboymama你不用擔心.相信這是SPCC學生特質來.

我囡囡一向偏靜,素少與人主動交談,小六時往4間直資2間資校面試,SPCC的面試為她留下極良好印象,她說只有在這間面試時大家不會視對方為敵人,不時友善交談還會加上句:"加油"及分享剛才面試的經驗.

這才是良性競爭.
‹ 上一主題|下一主題