用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

如题, 點揀呀??? Pls Help!!!

[主题改多次啦...]

1    0    0    0

原帖由 bchi 於 09-11-16 12:10 發表
Jackybaba,

我同你一樣煩惱.... sat 去左in 林文燦, 見到位置同外觀, 哦.. 原來由細到大成日見到間學校, 現在就係lmc... 真係好舊......

當日你個小朋友in 成點呀, 我地完全冇壓力咁in 校長, 小朋友更 ...

多謝你reply先, bchi
我小朋友sat都有int,不過就係主任int我地,
我地int既氣氛都好好,好似傾計咁,
最好笑係果主任好強調咁話:"唔駛緊張嫁,你地點答係唔計分既" 我同太太互望之後差d笑咗出泥

我地落去果陣呀仔已經int完lu,
佢都有話int咗英文同普通話,加減數都有, 但話有一條唔識,不過唔記得咗問乜,都唔知係唔係???

培道係私校泥,呀仔已經有offer,而家就等緊LMC 同TSL second int 結果, 如果得咗真係唔知點揀, 因為兩間都係24/11註冊.....
我本人好鍾意LMC,我去過聽簡介都覺得好好, 但我太太去到之後又乜又物, 話間學校好細同舊, 呢樣我都勸得到佢,因為我覺得最緊要係老師教育同語境,小朋友一定學得好英文同普通話,
但最慘係佢覺得int果日真係好多南亞褻小朋友, 好多印度同巴基斯坦人係到咁話, 驚呀仔唔適應同相處....

我應該點揀呀......呢到有冇家長小朋友已讀緊lmc比到意見我呀???唉.......

原帖由 1125bbmama 於 09-11-16 13:25 發表
我睇過學校資料 , 2010 年係收 4 班 , 約 25 個小朋友 1 班 . 估計係收 100 個左右 . 間學校規模 , 真係無得同陳守仁比 ge la . 不過真係唔知佢地既帥資 , 深淺跟出面官校是否差不多 或是大出入 .我都好想知........ ...

我都有睇過呀, 但好似聽有家長講上年已經批開四班嫁啦, 結果開咗三班,唔知乜野原因, 如果今年又係開三班, 小班教學即係小過90人.....唔知係唔係....

help.......

hi bchi , bbmama

請問你地知唔知有冇校巴到馬鞍山呀?
呢個亦係我同老婆孝慮之一,
下個禮拜放傍後得兩日決定,
一決定咗要LMC就冇得大抽獎,
真係唔知點算....

原帖由 bchi 於 09-11-17 14:23 發表

jackybaba,

你要做多d 功課比lmc 喇. kekekkeke
你上去lmc 個website, 會見到校巴路線架.

另外, 你培道係私校, 你交留位費應該冇問題架喎......... , 第二, tsl 23 號公佈, 25 & 26 號先註冊,  lmc 係22 號公佈 ...

其實我都睇過website校巴路線,不過就冇沙田果邊路線,
你知唔知有冇其他保母車可以選擇呀?

無錯呀, 所以而家同你一樣咁緊張23號公佈结果得唔得先至可以作出決定......
係呢, 我係第二個post知道你係陳瑞祺都有好高分播,其實如果真係得咗既話我就揀陳記啦, 始終唔駛錢又係唔錯既學校噃, 仲又直屬中學唔駛煩添...

原帖由 bchi 於 09-11-18 10:02 發表
早晨jackybaba & bbmama,

日子愈近, 我地思維愈清晰喇.  

jackybaba, 我地選陳記的機會好低喇. 一開始老公就話若tsl 唔收就一心一意入lmc. 只係我唔捨得陳記的history 悠久. 陳水皮中學亦唔係直屬架, 25% 機會入讀 ...

Hi bchi, 係到又見到你真係好開心,
吓!原來陳記中小只係聯繫嫁ja, 哦,佢地同名同姓但就收得25%咁就真係有d奇....

不過聽到你咁講真係好, 令到我都要下定決心勸掂我老婆,
我真係好鍾意lmc提供既語境同埋愛心教育, d老師同主任我果日見到真係好nice同有禮貌, 真係物超所值!!!

原帖由 bchi 於 09-11-18 14:37 發表
bbmama,

係喇係喇, 我就係覺得呢... in 校長果d 家長全部係保記小朋友囉. add mark 嘛, 佢在保記個座談會上都講過. 所以門口狗問口貓都唔怕啦. kekek.. 黑暗架...

你係入lmc 同大抽奬二選一,  現在呢個階段, 你比 ...

he!真係好開心聽到你同老公目標一致,睇泥我都要下多d苦工勸掂我老婆先得la.....
我同你地諗法都一樣, 學好英文同普通話係首要考慮,
如果學校本身已提供咁好既英普語境比小朋友,六年後已經唔難令佢本能自發性講到好既英文同普通話,裝備好自己,發展係海外或祖國都無問題。
我亦同意你話印度掘起既諗法, 始終被認為係下一個世界工廠,比小朋友早d認識佢地既文化背景都係有好處。

落選咗tsl唔駛down啦, 3000幾人突圍而出, 談何容易,我都當係抽六合彩算把啦!
泥緊只有倒數三日放傍,真係要決定到底行邊條路,下個禮拜要決定啦, 好緊張呀........

原帖由 1125bbmama 於 09-11-19 13:45 發表
hi 我係到 ar . 我都唔唸得咁 , 起碼都要睇 LMC 是否收亞女先 , 我怕連佢都唔收就真係邊到都唔洗去 .
聖三一小學好難入既咩 ? 佢好似前年才轉為英文私小 , 當年亞女都有考佢既幼稚園 ,收左不過無讀 . 不過聖三一學費 ...

我都係咁話, 收咗先講啦, 你地本身係保記人有分加緊係會定d既,
我覺得機會都幾渺茫下, 我計過如果真係60%係外籍既話,今年又係開得三班,咁最壞打算即係得最多得40個位到,
仲要個囝小咗人十分,咁你都米話唔凍過水

都係聽天由命啦.....

原帖由 bchi 於 09-11-19 16:06 發表
bbmama,

唔知呀, 我見早兩年同一個朋友傾開, 佢家姐個女考入左入去土瓜灣果間聖三一, 成家開心到好似中左奬咁, 仲要一家人去食飯喎.

jacky爸爸,

你仲有一個機會架, 出年囉. 因為出年有d 學生註冊後都會放棄學位, ...

真係希望快d到22號呀.....快d快d....

原帖由 bchi 於 09-11-19 17:23 發表
WHITEpine,

若果真係如校長所講, 2010年一開到四班, 大約兩三年後就會轉去新校舍. 高小留在舊址, 幼小去新址. 咁一樣keep 到25 人一班.
佢地出年都係四年級, 仲有課室啊.

jacky爸爸,

我頭先打去問, 順便問埋你 ...

嘩!!!bchi, 好多謝你呀,咁又小咗樣擔心成份.....
但我都聽人講過低年班同高年班會分兩個校址上課,
你地知唔知新址係邊樹呀?係咪新校舍泥嫁?

原帖由 1125bbmama 於 09-11-20 09:09 發表
吓 , 1 班 32 個小朋友 , 我唸住係小班教學約 25 個 人 1 班 . 我都唔知有新校舍 wor , 如果有新校舍係比 d 小 一入讀新學生 , 好似我呢 d 憂心間學校規模既家長 ,  一定會加分有信心 d .

...

小班教學,雙班主任制,一個外籍,一個本地,
街坊價錢,cky國際學校形式,真係物超所值!
底到爛呀!
好緊張.....好緊張.......

好緊張....好緊張......

係咪22Nov零晨有得睇結果嫁啦???

原帖由 Whitepine 於 09-11-20 16:54 發表
我都好緊張!!!!

真係每個鐘都等到好心急,今晚真係怕瞓唔著
要同呀仔作出重要的決擇!!!

收咗呀仔啦!好開心呀......

希望你地最後都一齊做同學呀....
waiting list都有機會既, 唔駛灰心呀!努力!
祝福大家好運!

原帖由 mimiip 於 09-11-22 00:47 發表
Jackymama and baba,
Do u know the school bus time?

Hi mimiip, 見到你都係馬鞍山人真係開心,
其實如果係34網我個人覺得更加唔駛擔心升中啦, 起碼點都好過馬鞍山自己個網....:;pppp:
你講既係咪馬鞍山祟真呀?我個人覺得lmc既英文教學一定有保障, 同埋佢既34優質校網真係冇得比播,如果唔係我同老婆都唔駛咁煩周圍同呀仔去考直資啦.......
而家校車亦係令我對讀lmc擔心之一,但係最好就係呢間學校係番8:30既, 而家我只係搵到最就腳既路線係7:45鑽石山上車,  真係希望今年收多D沙田同馬鞍山同學, 學校可以考慮開多條校車路線咁就真係乜都唔駛考慮......

原帖由 bchi 於 09-11-22 00:37 發表

咪喊啦傻豬, 以我星期四同果位老師的談話當中, 佢係話32人一班的機會好微. 又以我記憶中, 當日在taysf 的座談會, 校長話, 只要人數一多就會開班.  我估佢地唔會食言掛, 開多一班, 即佢今年收生人數理想, 口碑點都 ...

hi bchi, 知道你得咗真係好開心呀,希望以後大家可以互相照應ar.....
如果要校長開多班變五班機會應該幾微嫁哦,因為教育局只批開四班,會唔會佢地今年諗住預多D人然之後會有人流失咁就差唔多廿幾人一班啦!

原帖由 himcheung 於 09-11-22 11:02 發表
LMC 都收咗啊仔啦,開心死。

JACKYBABA, EGANMAMI 你地兩個會唔會讀啊, 要開個 LMC 10-11 年 P1 GROUP 大家聯絡一下問吓功課。

恭喜哂呀!
我本人都好鍾意呢間學校,呢幾日要同老婆相量好,順便仲要睇埋tsl 結果就會決擇啦.....
而家最主要考慮埋校車既事宜就ok啦....  

我地住馬鞍山呀, 我都好想板主快D開番個區比LMC呀,
無問題呀, 大家keep 住聯絡呀!

原帖由 bchi 於 09-11-23 14:34 發表
jackybaba 阿仔係咪成功左tsl 呢 ?  佢今日未蒲頭啊

Hi bchi,

Sorry, 啱啱同老婆呀仔忙咗一日番泥,攪掂埋呀仔瞓覺,而家先可以番泥睇睇post,
今日攞咗假同佢地一齊睇埋自行分配放榜,都預咗呢round
唔得嫁啦, 睇埋tsl, waiting list, 要等電話啦,結果同佢地出街shopping玩左一日,
呀仔呢幾個月要佢周圍interview左撲右撲, 而家暫時當係term break,中場休息透下氣, 大家都需要休息下....
經過今日一整日同老婆相量比較,佢初步都同意我睇法,lmc係一間適合呀仔既學校,hardware係次要, software先至係最重要同埋靈魂所在, 我相信呀仔六年後出去考中學,人地係睇佢語文能力同埋成績得唔得,而唔係睇佢讀間學校有幾大同幾靚裝修,講左好耐我老婆都同意我講法.....

我而家都係同你地一樣,疊埋心水register定lmc先, 等到下一round六月時,最後睇埋tsl 點,到時真係好有可能大家最後都係lmc見面lo......haha  

未有結果既家長繼續努力呀, Goodluck!

原帖由 MauChai 於 09-11-23 22:12 發表
請問又大家點睇聖三一, GT and LMC呢?

How do you choose?

We need to make confirmation on this Friday.

Hope we can view your sharing.

我之前都係呢個兩難局面,人生交叉點,
如果我既話會咁揀,純粹個人意見,唔知幫唔幫到你.....

1/.LMC ,你係得呢到問, 我就緊係buy lmc啦, 英文直資, 優質校網...
2/. 聖三一 , 英文私校,校網一樣...
3/.GT , 一條龍中文直資, 未有成績表, 但校網就......都係要等佢有成績表先至比到意見...
‹ 上一主題|下一主題