用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

原帖由 mimiip 於 09-11-22 12:47 AM 發表
Jackymama and baba,
Do u know the school bus time?

hahahaha mimi 你mixed up 左兩個人喇.

係jackybaba 同bbmama.   只有jackybaba 佢係住馬鞍山呀.
時間未知架, 若你地真係入讀, 學校會同校車商量上車時間地點.

崇真.... 我唔係好清楚呢間啊..唔敢亂答. 有冇其他家長知啊. 幫下mimi 啦.

don't worry , 打個電話去學校就最清楚 , 唔洗估估吓 .

原帖由 mimiip 於 09-11-22 00:47 發表
Do u know the school bus time?

hi bchi ,

個 2 單轉校 case 係咩原因 , 是否可以詳細 D 講吓 ?

原帖由 bchi 於 09-11-22 00:35 發表

咦, 你有伴喎, jackymama 都係住馬鞍山架, 你地大家可以商量.
至於升中, 佢都有d 優勢, 因為34 校網, 不過真係冇
過往紀錄, 到時大把人陪你煩, 陪你擔心.

bbmama,

尋日同學仔媽咪同一個朋友都同我講左兩間轉 ...

原帖由 mimiip 於 09-11-22 00:47 發表

Hi mimiip, 見到你都係馬鞍山人真係開心,
其實如果係34網我個人覺得更加唔駛擔心升中啦, 起碼點都好過馬鞍山自己個網....:;pppp:
你講既係咪馬鞍山祟真呀?我個人覺得lmc既英文教學一定有保障, 同埋佢既34優質校網真係冇得比播,如果唔係我同老婆都唔駛咁煩周圍同呀仔去考直資啦.......
而家校車亦係令我對讀lmc擔心之一,但係最好就係呢間學校係番8:30既, 而家我只係搵到最就腳既路線係7:45鑽石山上車,  真係希望今年收多D沙田同馬鞍山同學, 學校可以考慮開多條校車路線咁就真係乜都唔駛考慮......

原帖由 bchi 於 09-11-22 00:37 發表

咪喊啦傻豬, 以我星期四同果位老師的談話當中, 佢係話32人一班的機會好微. 又以我記憶中, 當日在taysf 的座談會, 校長話, 只要人數一多就會開班.  我估佢地唔會食言掛, 開多一班, 即佢今年收生人數理想, 口碑點都 ...

hi bchi, 知道你得咗真係好開心呀,希望以後大家可以互相照應ar.....
如果要校長開多班變五班機會應該幾微嫁哦,因為教育局只批開四班,會唔會佢地今年諗住預多D人然之後會有人流失咁就差唔多廿幾人一班啦!

醒目開學勳章

I hope, as what you said, we will get the call on Friday...

原帖由 bchi 於 09-11-22 00:24 發表
我剛睇到都好掛住大家, 立即飛上來睇下大家點啊.

我個仔都accepted.

以後大家要keep 住上黎, 大家交流又好, 問下功課都好, 大家要互相扶持呀 (((( yeah

bbmama,

我星期一會打電話去lmc 問清楚, 現在個 ...

LMC 都收咗啊仔啦,開心死。

JACKYBABA, EGANMAMI 你地兩個會唔會讀啊, 要開個 LMC 10-11 年 P1 GROUP 大家聯絡一下問吓功課。

Hi himcheung

我都會讓囝囝讀,大家keep 住聯絡呀

原帖由 himcheung 於 09-11-22 11:02 發表

JACKYBABA, EGANMAMI 你地兩個會唔會讀啊, 要開個 LMC 10-11 年 P1 GROUP 大家聯絡一下問吓功課。

一言為定..

你地住邊區架?  我們住土瓜灣

原帖由 Eganmami 於 09-11-22 11:09 發表
Hi himcheung

我都會讓囝囝讀,大家keep 住聯絡呀

原帖由 himcheung 於 09-11-22 11:02 發表

恭喜哂呀!
我本人都好鍾意呢間學校,呢幾日要同老婆相量好,順便仲要睇埋tsl 結果就會決擇啦.....
而家最主要考慮埋校車既事宜就ok啦....  

我地住馬鞍山呀, 我都好想板主快D開番個區比LMC呀,
無問題呀, 大家keep 住聯絡呀!

I live in Sai Kung.

原帖由 himcheung 於 09-11-22 11:15 發表
一言為定..

你地住邊區架?  我們住土瓜灣

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-22 01:54 PM 發表

恭喜哂呀!
我本人都好鍾意呢間學校,呢幾日要同老婆相量好,順便仲要睇埋tsl 結果就會決擇啦.....
而家最主要考慮埋校車既事宜就ok啦....  

我地住馬鞍山呀, 我都好想板主快D開番個區比LMC呀,
無 ...

JACKY爸爸,

係喎.. 比你一言驚醒呀 !!!! 轉左小班後, 只可以四班.
我同老公講左你個問題呀, 佢話30 咪30 囉, 佢有兩個老師, 一人睇15 個都ok .. 津小一個老師睇30 人.

bbmama,

我有99%入讀lmc 架喇, 果1%, 係唔知會發生d 特別事故架咋. kekekkekeke

原帖由 himcheung 於 09-11-22 11:02 AM 發表

記住預埋我呀 ))))))))))))) ^0^

原帖由 1125bbmama 於 09-11-22 01:14 AM 發表
hi bchi ,

個 2 單轉校 case 係咩原因 , 是否可以詳細 D 講吓 ?

睇pm 啦衰鬼

原帖由 Whitepine 於 09-11-22 09:40 AM 發表
I hope, as what you said, we will get the call on Friday...

friday 等你上黎post : 我個仔後補入左呀 yeah !!!!!

原帖由 fionau 於 09-11-22 05:11 PM 發表
各位..見你地傾得咁開心,可以比啲意見我嗎???我都心思思林文燦,選德雅,林文燦定觀塘 St. Joseph 好呀??? many many tks

你都幾難抉擇......三間我最清楚lmc 咋. sorry.

lmc, 雙語環境, 學費平, 位置爭左小小, 內籠ok. 翻新左, 唔差架. 34 校網好.
德雅, 聽講係中文小學right ? 但英中好.
st. joseph 相反, 英小, but 中中. 好多家長都話一升中就撇.

我係你都頭痕啊......

原帖由 fionau 於 09-11-22 10:49 PM 發表
bchi,
yeah.... u r so smart!!!
我想問下,林文燦係活動教學定傳统教學呀? how many test and exam 呀?  有冇計名次呀?? sorry 呀, 咁煩..不過我真係好怕選錯.... tks a lot!!!

...

Fiona,

lmc 係活動教學啊. 在入面讀緊d 小朋友同家長, 個個都讚. 暫時.. hahaha 因為話佢地讀得好開心咁喎....
每年...好似有兩測兩考. 有冇名次呀 ?? 呢個唔清楚添...

唔煩啦, 個個父母都想比到小朋友最好, 將來條路行得好唔好, 我地唔可以控制到, 但現在, 我地仍然可以盡小小, 就用盡佢幫小朋友架喇, 靠自己又唔清楚, 係要周圍問下人. 我都開過一個 topic 問lmc 同陳瑞祺架, 陳瑞祺都出名啦right ? 我咪好難抉擇, 最後都揀左囉.
你同老公慢慢商量, 仲有幾日可以想架, 唔好急, 最緊要睇住小朋友個性格黎揀啊. 努力呀fiona !!!

醒目開學勳章

我都好希望會係禁...希望Friday有好消息給大家。

原帖由 bchi 於 09-11-22 22:33 發表

friday 等你上黎post : 我個仔後補入左呀 yeah !!!!!
‹ 上一主題|下一主題