用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

咦..... 我記得在幼稚園的admission talk , 個power point 有介紹校內有教印度話.. 法文等等... 個website 度冇提法文添... 但我好肯定有french 架.

原帖由 Whitepine 於 09-11-27 18:23 發表
好囉!!

等我重好擔心你添!!

大家一齊做同學仔啦!!

真係恭喜晒Whitepine, 美心你地成功!!!

好開心你地加入呢個大家庭.....原來大家多日既祝福真係會令願望成真嫁!好野!!!
見到你地既成功真係有d感動呀......

我今日註冊既時候係一樓見到個課外活動list,原來好多選擇嫁! 我記得大約有法文,印度話,golf,木球, 跆拳,游泳班, Art創藝班,小提琴,奧數班, 中+英+數補習班,等等....
每星期每日都有,真係睇到我眼都突埋,目不暇給....
我都唔知呀囝有冇咁多精力學哂D野,我諗過如果揀幾樣學都每個禮拜都FULL booking 啦....Oh my god!!!
真係好開心呀,我諗遲D要約埋你地一齊學呀......hahahaa

congratulations!
french also ! great!

actually i heard from TSL parents that another one or two parent also did not go TSL and choose LMC, for what reasons i dunno....
the reason i quit TSL is because i know that the teacher are not patient and kind enough.. also the P5,6 student are quite naughty....just what i think...the reducing number of nonchinese students make me feel that it will become an outside English inside Chinese school..

compare to LMC when the day i have interview my son feel much happier......

oh if really can occupt the next school then LMC will be quite large and much better.....i hope so la....

so now i have no 2nd choice la.............

原帖由 JackyBaBa 於 09-11-27 23:00 發表

真係恭喜晒Whitepine, 美心你地成功!!!

好開心你地加入呢個大家庭.....原來大家多日既祝福真係會令願望成真嫁!好野!!!
見到你地既成功真係有d感動呀......

我今日註冊既時 ...

Maxims,Whitepine
好開心呀,我地的小朋友又可以是同學了,  之前, 真是好緊張.
各位, 爸爸媽媽, 請多多指教.
吓, 我有今年學校興趣班的時問表,有興趣想知可pm我

怡兒,

時間表你都有, 好野
我send pm 你, thanks!

原帖由 怡兒 於 09-11-27 23:46 發表
好開心呀,我地的小朋友又可以是同學了,  之前, 真是好緊張.
吓, 我有今年學校興趣班的時問表,有興趣想知可pm我 ...

Thanks!!!

回覆 1# yhk329 的文章

各位, 唔好咁開心住....  我係講課後活動呀 因為人多湧躍又有校車接送, 所以好多人報 ( 仲有收費很平宜 ), 小女今年報了木球及Art創藝班都入不到呢, 好失望呀

醒目開學勳章

我無上admission talk,個website又無講,多謝你通知我。

原帖由 bchi 於 09-11-27 22:23 發表
咦..... 我記得在幼稚園的admission talk , 個power point 有介紹校內有教印度話.. 法文等等... 個website 度冇提法文添... 但我好肯定有french 架.

大家好!
我囝囝都會加入林文燦呢個大家庭呀, yeah

醒目開學勳章

怡兒

我pm唔到你,你可唔可以send比我。

原帖由 怡兒 於 09-11-27 23:46 發表
吓, 我有今年學校興趣班的時問表,有興趣想知可pm我 ...

醒目開學勳章

I also have friends (more than one) told me they know TSL, even some teachers are their friends. The TSL is not as good as what we said.

Initially, I thought it may be just a minority opinions. But after read what you write, I started to think it may be true.

原帖由 janetysy 於 09-11-27 23:38 發表
congratulations!
french also ! great!

actually i heard from TSL parents that another one or two parent also did not go TSL and choose LMC, for what reasons i dunno....
the reason i quit TSL is becaus ...

醒目開學勳章

佢地係唔係將華裔和非華裔分開教中文,我見佢地每日assignment都分開中文,中文(NC)架!!

原帖由 bchi 於 09-11-27 22:03 發表

係呀, 果日我同文校長講, 一班30個學生的問題, 佢答我一個星期有十堂英文, 十堂國語. 唔會一班30人咁上, 到時再請多一位英文老師, 將120位小朋友分五班, 廿幾個咁上堂.

你呢個提議都幾好, 若佢請個日籍老師返來, ...

醒目開學勳章

有無冬天外套架?

係唔係明年只有formal 同 PE uniform,無causal uniform呀?

原帖由 yhk329 於 09-11-28 07:05 發表

bchi,唔該晒
我好鐘意套正規學服呀

醒目開學勳章

Welcome!

原帖由 pacoben 於 09-11-28 09:31 發表
大家好!
我囝囝都會加入林文燦呢個大家庭呀, yeah

Janet,

我真係覺得, 你呢個case 好特別, 我同先生講起, 佢都只係識 : 吓 ???  咁去回應我咋.
由tsl 的大校舍轉去lmc 呢個舊校舍, 你都冇後悔 ? 你知嗎, 當日我地搭的士去interview, 一落的士我個心真係一沉架, 老公猛同我講, 入去先啦, 入面好好多架. ........

但自從你講左你個case, 加上連日同咁多位家長一齊傾計, 一齊鼓勵對方, 我對一班30人或32人, 校舍有幾舊, 都冇再計較喇. ^ ^

yhk,

係囉, 我都覺得男仔女仔都幾靚啊, 著起又斯文又靚. kekkekekke...
原來你都係tausf 朋友仔 ??? 今日parent day,  我同班主任傾計, 佢都覺得我個仔性格係比較l適合lmc, 若去傳統學校, 我個仔一定會日日比學校投訴, 因為佢話我個仔好多意見, 又鍾意傾計, 創意勁豐富.
你邊個班主任呀 ? 我係ms karen and ms mona.

快d 好返,

嘩... d 課外活動咁小位, 但又多人報名, 咪好似去抽新股咁囉kakakakakakakakakakakakaaka

whitepine,

點呀點呀, 你睇完janet 個case, 有何高見 ?

若果lmc 真係跟足tsl 的話, 華語同非華語的英文堂同中文係會分開教, 但又其實... 我地d 小朋友學國語, 同非華語的小朋友都係由頭學起, 呢樣可以再打去問下啊.  

咦, 又係喎.... 冇校褸0既 ?

bacoben,

wow, 愈來愈多新朋友啊, yeah ))))))))))))))))))))

醒目開學勳章

我都覺得佢個case好唔平常,大部份人都應該會要TSL,而放棄LMC。不過janet係TSL家長,佢意見應該有參考價值喎。

我亦將janet個case,係TSL個邊架thread簡單講過,問下其他TSL D 家長意見。

其實我都有幾個朋友同我講,TSL無我地想像中禁好,由其是D老師,唔係個個都好。

原帖由 bchi 於 09-11-28 21:13 發表
Janet,

我真係覺得, 你呢個case 好特別, 我同先生講起, 佢都只係識 : 吓 ???  咁去回應我咋.
由tsl 的大校舍轉去lmc 呢個舊校舍, 你都冇後悔 ? 你知嗎, 當日我地搭的士去interview, 一落的士我個心真係一沉架, 老公 ...

原帖由 Whitepine 於 09-11-28 10:36 PM 發表
我都覺得佢個case好唔平常,大部份人都應該會要TSL,而放棄LMC。不過janet係TSL家長,佢意見應該有參考價值喎。

我亦將janet個case,係TSL個邊架thread簡單講過,問下其他TSL D 家長意見。

其實我都有幾個朋友同我講,TSL無我 ...

我想講講題外話. 有時唔好睇小d 家教會, 佢地都可以幫朋友的子女入讀架.  不論直資, 私校, 甚至津小都係 ! 原來一張張小朋友笑臉的世界, 都是由大人操控的.
‹ 上一主題|下一主題