用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望, 九龍塘學校, 九龍塘宣道, 你o地會點揀呢? ...
go

德望, 九龍塘學校, 九龍塘宣道, 你o地會點揀呢? [複製鏈接]

德望, 九龍塘學校, 九龍塘宣道, 你o地會點揀呢?
論校風, 功課, 學習壓力, 開心指數, 老師愛心, 校舍, 課外活動, 升中, ...
依家心大心細, 希望大家可以俾d意見給我. 謝謝 !!!
   0    0    0    0

有無人可以俾d意見我呀?!! 謝謝 !!!

1. 以往直升有幾多percentage ?

2. 我有個細女未開始讀書. 如果第時想同家姐一齊讀, 係唔係要讀番德望幼稚園呢?

3. 九龍塘學校聽講都幾好. 不過無聯繫中學, 但o係好o既中學校網.

聽講85%直升中學. 唔係100%guarantee.

我個女都註冊o左德望. 但擔心佢讀得辛苦. 作為父母好矛盾, 想佢讀間好學校, 但又驚太谷太辛苦, 小朋友失去開心愉快o既童年. 我o地兩公婆都要返工, 自己驚無時間教佢. 放工返到屋企, 佢已經要訓覺. 德望返7:30, 6點幾要上校車, 真係好早. 唔知德望校車問題解決未呢??

置於九龍塘學校, 我同老公都幾鍾意校舍環境. 據聞, 依間d老師幾有愛心, 學校好重學生品德. 不過, 都係一間偏谷o既學校. 而升中學校網唔錯.

我大女已註冊o左德望. 而我細女未開始讀書. 如果第時想同家姐一齊讀, 係唔係要讀番德望幼稚園呢?

第時, 如果細女德望唔收, 唔可以同家姐一齊讀書, 點算呢?! 會唔會有家姐讀緊, 會易d收呢?

關於德望, 請問知唔知道如果有家姐讀緊, 會唔會易入好多呢???

依家重猶疑緊今個星期去唔去九龍塘學校2nd In. ?

九龍塘學校會唔會好谷呢??  抑或德望谷d??
好驚太谷, 到時大人小朋友都好辛苦!!  

有無九龍塘學校家長, 可以分享o下呀?? 唔該晒!!!  

請問功課量如何?  
聽朋友講, KTS好多o野都會排名次, 小朋友及家長有無大壓力呢?  

謝謝!!!  

原帖由 kachunma 於 09-11-26 14:39 發表
"谷"的定義是什麽?我仔在kts讀的,有什麽可幫到你

有無宣道o既家長可以分享o下呢 ? Thanks !

睇o左網上各人意見及同老公討論過後, 現已決定放棄九龍塘學校2nd In及九龍塘宣道Interview, 而選讀德望. 三間學校差不多, 但德望優勢係有直屬中學, 現進行成為一條龍學校.

如果統一津校第一志願唔中, 我會讓女兒讀德望.

多謝大家寶貴意見!!!  

我無報到蔡繼有, 佢行IB唔係我杯茶. 如果讀IB, 我會揀英基. 但我prefer local school.

其實我都同女兒註冊o左啟基. 上次去啟基開放日, 令人留下深刻印象. 啟基係間happy school. 如果女兒就讀, 我估佢會開心, 能渡過愉快童年. 不過可能上到中學時要辛苦d, 而且無直屬中學backup.

我同老公都擔心佢可能跟唔上. 而且我兩公婆又要返工, 真係驚無時間教佢.

不過唔俾佢讀, 好似未嘗試就放棄, 連嘗試o既機會都唔俾佢, 好似唔係o禁好.

原帖由 粉紅虎 於 09-12-3 00:50 發表
我囡囡的課外老師話, GH 雖然係一間好學校及程度都幾深, 佢有個小3 學生跟不上課程, 而且不喜歡返學, 最後她轉了校, 有返興趣返學.

樓主你決定讀這校, 真你要花多d 時間陪個囡讀書. ...

多謝你o既分享!!!
介唔介意我問, 你o地兩公婆係唔係都係在職人仕, 抑或你係全職家庭主婦?!

我兩公婆都放工放得好晏. 第時囡囡要6點起身, 8,9點就要睡覺. 好大可能我o地返到屋企, 佢已經睡覺. o禁o既情況,  連傾o下計都無時間, 如何教佢功課. 好擔心!!!

原帖由 yauyauyanyan 於 09-12-3 18:48 發表

My two daughters also studying in Good Hope , P.1 n P.2 , homework not too much , they both enjoy go to school . I know outside many negative feedback of this school , but so far I feel it is a good ...

全日制都要返7:30am, 真係好早.
睇forum講, 搭校車要6:30前就要上車. 因為第2轉要接中學d學生. d家長已經反映o左俾校方聽. 唔知解決未 ?!!

原帖由 cy664 於 09-12-4 13:29 發表
Really don't know why so many bad feedback from Goodhope.
Actually, GH had a new campus and reasonable school fee, compare with other private school. Th English standard is better than KT and APS. Als ...

請問點解有依個選擇呢??

原帖由 TWINSMAK 於 09-12-8 19:22 發表
I will choice KTS or  九龍塘宣道.
‹ 上一主題|下一主題