用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓
go

有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓 [複製鏈接]

囡囡12歲146cm, 照了骨齡, 是同齡, 預測只有153cm 醫生話只有一年高, 打激素都未必有用, 但可一試, 希望有打緊的或有朋友打緊的在此分享一吓, 謝謝。
   1    0    0    0

照了骨齡係普通e生便可照嗎? e+只係12歲為何無得高, 佢歲來m 呀? 佢是否訓得少?早d訓, 同時訓時候拉直隻腳.食多d黃豆, 因可能d小朋友吸收唔到牛奶既鈣.   
放係自由廣場會多媽咪回應bor!

原帖由 carahau 於 09-11-20 16:27 發表
囡囡12歲146cm, 照了骨齡, 是同齡, 預測只有153cm 醫生話只有一年高, 打激素都未必有用, 但可一試, 希望有打緊的或有朋友打緊的在此分享一吓, 謝謝。

是否照x-ray? 是否要驗血?
我照過一部叫超聲波機,不知是否準確?
另打針要多少錢? 你在那兒看醫生?
原帖由 carahau 於 09-11-20 16:27 發表

醒目開學勳章

只係12歲,重有得高,佢而家中一啫,叫佢做多d跳既運動,瞓多d,而且醫生都講幫助不大.同時我聽人講女仔長高期去到15歲,重有3年高.
我見d女仔係中一會高得好快,當然要睇有無經期,同遺傳.
我個囡打羽毛球,一星期打足4日,同瞓好多,一日至少要10個鐘,有時瞓11個鐘都唔夠.每日半杯朱古力奶,呢排高左好多.小學排試過排尾6,而家都唔講自己矮.

同時睇番本兒童身高表,146都唔係好矮,係低過50小小,

打生長激素要細個打效果先好.你不如問多個醫生.因為打都幾貴,如果作用不多,就無謂,反而做多d運動,瞓多d重好.

我女都係12歲, 剛剛做body check, 醫生都話仲有1年多時間高。
我諗超過14歲, 就算有得高都係好少。
最衰呀女差不多係0運動,踢極都唔郁。

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 10:50 發表
只係12歲,重有得高,佢而家中一啫,叫佢做多d跳既運動,瞓多d,而且醫生都講幫助不大.同時我聽人講女仔長高期去到15歲,重有3年高.
我個囡打羽毛球,同瞓好多,一日至 ...

醒目開學勳章

原帖由 Jackielee 於 09-11-21 11:01 發表
我女都係12歲, 剛剛做body check, 醫生都話仲有1年多時間高。
咁瞓多d又得唔得呢,我個女因為每次打差不多3個鐘羽毛球,運動量大,所以要瞓好多個鐘,功課都差d做唔切,我想同佢睇醫生,點解要瞓咁多,試過7點多瞓到第二朝5點幾都唔願起身.

Jackielee,

囡囡來m未? 她也是照了骨齡和驗了血嗎?那她有多高?

原帖由 Jackielee 於 09-11-21 11:01 發表

我是兒科e生照的, 囡囡未來m, 但因e生說女仔骨齡到十三倒就會停止長高, 故只剩下年多時間

原帖由 catcatmom 於 09-11-20 19:54 發表
照了骨齡係普通e生便可照嗎? e+只係12歲為何無得高, 佢歲來m 呀? 佢是否訓得少?早d訓, 同時訓時候拉直隻腳.食多d黃豆, 因可能d小朋友吸收唔到牛奶既鈣.   
放係自由廣場會多媽咪回應bor!

...

Mandy,

是x-ray + 驗血, 每支针$1600可打4天, 預計需要打一年, 約$130,000‧我是看鄭碧x的

原帖由 Mandy2002 於 09-11-20 20:49 發表
是否照x-ray? 是否要驗血?
我照過一部叫超聲波機,不知是否準確?
另打針要多少錢? 你在那兒看醫生?

sukkiu,

囡囡因工課多, 每天只有7-8個中訓, 我起初都以為她只是未及發育, 直至看見上圍開始發育, 但高度仍停滯不前, 才走去看e生, 點知...

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 10:50 發表
我個囡打羽毛球,一星期打足4日,同 ...

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:17 發表
Mandy,

是x-ray + 驗血, 每支针$1600可打4天, 預計需要打一年, 約$130,000‧我是看鄭碧x的

我上網看過一些資料,太過過度打球會令骨頭有負荷,我小朋友都可能是所以不高。
我個囡打羽毛球,一星期打足4日,同 ...

醒目開學勳章

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:34 發表
sukkiu,

囡囡因工課多, 每天只有7-8個中訓, 我起初都以為她只是未及發育, 直至看見上圍開始發育, 但高度仍停滯不前, 才走去看e生, 點知...

...
我囡都係今年上圍開始發育,由暑假開始標高,可能各方面配合.運動,睡眠和食物,因為小學時成日無食早餐返學,又話學校d飯唔好食,有時食兩啖就唔食.如果女仔只可以高到13歲,佢都只可以同我一樣高.

真係要問下有打的小朋友,因為真係好貴,我識一個網友個女都有打,但係唔太顯著,因為佢遲打,早d打,功效會好d.

放假時俾個囡瞓多d,又做下運動,始終這兩樣都係對身體好.

點會十三倒就會停止長高呀,我女12.5來m,之後2年都高了很多。不過高度我覺得最主要係遺傳。

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:09 發表
我是兒科e生照的, 囡囡未來m, 但因e生說女仔骨齡到十三倒就會停止長高, 故只剩下年多時間

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 21:22 發表
...真係要問下有打的小朋友,因為真係好貴,我識一個網友個女都有打,但係唔太顯著,因為佢遲打,早d打,功效會好d.
...

我都間接識一女孩9歲來m, 打左針都係功效唔顯著。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 carahau 於 09-11-21 19:09 發表

原帖由 88muimui 於 09-11-22 10:05 發表
點會十三倒就會停止長高呀,我女12.5來m,之後2年都高了很多。不過高度我覺得最主要係遺傳。

係啦,我自己都係來M後,
f.2-f.3才高到165cm。

不過樓主囡囡睡得太少,
睡眠不足都會影響長高咖。

呀女依家f3快15歲, 我覺得佢仲係度高緊。你講得岩,小朋友真係要睡多點,呀女小學期間每日最少睡9小時,現在都有8小時睡眠時間。

樓主你要讓囡囡睡多點啦,依家未來m,還有時間。

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-22 14:10 發表

係啦,我自己都係來M後,
f.2-f.3才高到165cm。

不過樓主囡囡睡得太少,
睡眠不足都會影響長高咖。

我自己本人, 真係來左m , 上到中學就無得高, 但我d同學就差唔多樣12歲來m, 但佢地上到中學好多都仲標得很高.

但我亞媽細個無比過牛奶我飲(食飯仔加魚),
所以我飲奶會覺好so, 三花都飲唔到.

我亞哥飲惠士,大左有175 ( 我爸爸媽媽唔高, 亞哥算係收貨啦!) 我d同學好鐘飲牛奶, 係佢d亞媽迫佢飲, 真係work 加!

唔好信d醫生, 13歲有得高.

我個女小六, 嚟咗m啦, 佢不嬲飲開鮮奶既, 呢排轉咗飲麥精, 聽你咁講我都係要叫佢飲返奶至得
原帖由 catcatmom 於 09-11-23 01:47 發表
我自己本人, 真係來左m , 上到中學就無得高, 但我d同學就差唔多樣12歲來m, 但佢地上到中學好多都仲標得很高.

但我亞媽細個無比過牛奶我飲(食飯仔加魚),
所以我飲奶會覺好so, 三花都飲唔到.

我亞哥飲惠士,大左有17 ...

Hi sukkiu,

咁請問你囡囡係咪上圍一發育就即刻標高? 期間長高了多少cm?

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 21:22 發表
我囡都係今年上圍開始發育,由暑假開始標高,可能各方面配合.運動,睡眠和食物,因為小學時成日無食早餐返學,又話學校d飯唔好食,有時食兩啖就唔食.如果女仔只可以高到13歲,佢都只可以同我一樣高.

真係要問下有打的小朋 ...
‹ 上一主題|下一主題