用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 明天有結果啦, 大家上嚟講下啦..........
go

明天有結果啦, 大家上嚟講下啦.......... [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔知大家派唔派到心儀小學呢?

如派唔到, 唔知大家下一步策略會係點呢?

大家有咩心得, 一齊研究下啦..........

祝大家一擊即中
   0    0    0    0

Hayley04 - Holy Angles

原帖由 kylie_mom 於 09-11-22 22:39 發表
唔知大家派唔派到心儀小學呢?

如派唔到, 唔知大家下一步策略會係點呢?

大家有咩心得, 一齊研究下啦..........

祝大家一擊即中

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 23-11-2009 08:05 發表
Hayley04 - Holy Angles

恭喜晒....Kylie 落選了.

醒目開學勳章 貢獻勳章

晴晴都落選了
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

倬誼都無份呀..................
e家係咪唯有等一月o既統一派位呢??

醒目開學勳章 貢獻勳章

yes
原帖由 alexliu 於 09-11-23 10:00 發表
倬誼都無份呀..................
e家係咪唯有等一月o既統一派位呢??
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 monkey妹 於 23-11-2009 10:35 發表
yes

唯有咁, 但都唔知下一步可以做d咩了

well, I can share my thought with you later.....

原帖由 kylie_mom 於 09-11-23 11:05 發表

唯有咁, 但都唔知下一步可以做d咩了

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 23-11-2009 11:59 發表
well, I can share my thought with you later.....

really.....very good, thanks your help!!

原帖由 kylie_mom 於 09-11-23 12:25 發表

really.....very good, thanks your help!!

預祝大家, 得償所願!
Bernice

小一自行派位成功率創新低
(明報)2009年11月23日 星期一 12:10

小一入學首階段自行分配學位的結果放榜,獲派心儀學校的成功率創約十年來新低,部分家長今早表示失望。
2003年[url=]SARS
[/url]疫症爆發,翌年出生人數降至谷底,該批兒童正是明年升讀小一的學生,人數跌至僅4.15萬人的10年新低。
不過,由於名校紛紛實施小班,令學額大減,小一的競爭未有因入學人數下降而減少。透過首階段自行分配學位獲派心儀學校的只有20,461人,成功率僅49.2%,同樣創10年新低(歷年比率可見附圖)。
獲派學位的學生中,逾四成(共8,818人)靠「世襲」關係,如兄姊在校就讀或父母在學校任職,屬於學校「必收生」。餘下11,643人則屬按「計分辦法準則」分配類別。
為子女申請自行分配學位的家長,應於今天或明天上午9時至下午5時,攜同申請表副本,前往所申請的小學查閱申請結果。
獲得自行分配學位的兒童,其家長須於周三或周四學校辦公時間內,前往所申請的小學辦理註冊手續。

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-11-23 12:26 發表

預祝大家, 得償所願!

Victor, Hayley真的好彩. 妹妹將來也受惠. 正!!!

天主的恩寵, 給與曦晴與曦雅學習的機會, 加上代父代母的幫助, 再加上運氣, 希望未來能夠再與SRL家長/同學一起交流, 一起成長, 教學相長是我的格言,

原帖由 irisleung7 於 09-11-23 12:43 發表
Victor, Hayley真的好彩. 妹妹將來也受惠. 正!!!

至於第二輪如何應付, 小弟有以下心得:

1, 資料搜集留班位: 每間小一會按需要扣起留班位, 請於這兩天到心怡小學/ 网站了解實際派位數目, 例如SRL 今年(2010-11)第一輪共派60個學位, 按過去數年统計, 該校都抽起5個學位作留班用, 所以下次只有55個位抽第二輪,
我問過教统局, 最后這些位如何使用, 沒有特別要求, 是留班定扣門用, 冇人知, 但對於要等第二輪甚至叩門的家長有深層義意,

2, 資料搜集超班位: 我問過教统局, 點解有D小一最后收取學生人數比額定人數高, 例如協恩小學, 2008-09小一共三班, 只有90個學位, 最后收左96, 我電話上詳細問過教统局, 佢話每班都可超收人數, 巨体百份比沒有提供, 但每班兩位應該是上限, 如果冇計錯, 協小一共有6個超班位, 再加3个留班位, 最多共9個叩門位, 各家長請注意, 留班位每間小學都會有, 但超班位只有極小數小學運用這權, MCS, SRL 都冇超收. (沙官小08-09超收6位 actual 156 vs plan 150)

各家長如需其他小一數据, 歡迎提問, 大家交流下.

協恩中學附屬小學
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_514.pdf

SRL
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_289.pdf

沙官小
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_328.pdf

[quote]原帖由 Hayley04 於 09-11-23 16:34 發表

1, 資料搜集留班位: 每間小一會按需要扣起留班位, 請於這兩天到心怡小學/ 网站了解實際派位數目, 例如SRL 今年(2010-11)第一輪共派60個學位, 按過去數年统計, 該校都抽起5個 ... [/quote

好多謝你既資料, 雖然小女不是今年要選校, 但知你地是好勤力mami, 真的有幸分享到你寶貴資料,
Bernice

I am Hayley father....

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-11-23 17:35 發表
[quote]原帖由 Hayley04 於 09-11-23 16:34 發表

1, 資料搜集留班位: 每間小一會按需要扣起留班位, 請於這兩天到心怡小 ...

原帖由 QOOGIRLZOE 於 09-11-23 17:35 發表

1, 資料搜集留班位: 每間小一會按需要扣起留班位, 請於這兩天到心怡小 ...

原帖由 Hayley04 於 09-11-24 10:10 發表

Oh! Sorry, 原來是勤力爹d先arm!
Bernice

It is better to prepare two to three years advance....

原帖由 Hayley04 於 09-11-24 10:27 發表
It is better to prepare two to three years advance....

其實我已經睇左3年了, 可能睇得太多反而有少許亂了!
有d hang 機, 所以有時多口問多次, 請見諒。

小女有幸入到srl kg都是後補的, 當時心情好緊張, 明年又要入小一, 依家心情又開始緊張籮!

做人父母都是好想給最好的她
Bernice
‹ 上一主題|下一主題