用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

我諗住都係報1體1藝算囉...因為有太多未知數, 來日方長..慢慢學囉... 不過我反而諗如果我報某項目時間又唔啱, 咁我咪做唔到一體一藝囉...定係應該先報多D先, OK左先再選定呢?

講開學樂器, 我都担心我小朋友無乜呢方面細胞...我想問下可唔可以學口琴架?又平又靚... 等佢大D如果佢真係有興趣學其他樂器再算呢?有冇人有我咁既諗法?因為D樂器真係唔平....

另外, 我想問下大家體育衫你地係咪都會燙呢?我見佢個LABEL 話唔燙得, 但係件衫洗完咁縐, 唔燙好似好核突咁..唉..查實件衫D色就已經好難睇

原帖由 seabird6623 於 10-9-6 18:51 發表
各位家長,

今天收到的通告「份量」真夠,不知大家會學多少東西?
如學管樂,則要用$2000-3000元買樂器,最驚他學學吓又唔學。其次,不知功課有多少,測驗和默書等份量,很擔心他玩得太多。不知大家有沒有意見。

seab ...

我有熨呀! 不過, 熨有顏色嘅地方時, 要放塊毛巾在上面先. 否則一定溶.
原帖由 bb2 於 10-9-6 21:16 發表
我諗住都係報1體1藝算囉...因為有太多未知數, 來日方長..慢慢學囉... 不過我反而諗如果我報某項目時間又唔啱, 咁我咪做唔到一體一藝囉...定係應該先報多D先, OK左先再選定呢?

講開學樂器, 我都担心我小朋友 ...

我都打算只係搭放學. 不過, 今日都要兩點四先落校車. 可能會考慮改搭褓姆車.  咁你地返學係唔係自己送小朋友?
原帖由 chrwan 於 10-9-6 13:16 發表
Lik Lik, eileenycm, maria_lai ,

我仔仔都是#3車, 只是放學. 唔知是不是同一站上車.
仔仔是新生, 請多多指教.

原帖由 LikLik 於 10-9-6 17:40 發表
是, 今天早會時學校說如穿新的運動衫可以直接著返學。 但如果P2-P6生著舊款的運動衫就唔可以直接著返學, 要返到學校先換。
我仔仔今天都著了,不過佢話今日體育堂無野做過wor~

原帖由 seabird6623 於 10-9-6 18:51 發表
各位家長,

今天收到的通告「份量」真夠,不知大家會學多少東西?
如學管樂,則要用$2000-3000元買樂器,最驚他學學吓又唔學。其次,不知功課有多少,測驗和默書等份量,很擔心他玩得太多。不知大家有沒有意見。

seab ...
係....真係好頭痛,因為好想阿仔轉係學校學游水,又話要學樂器.....我見要佢想學既都要$3xxx,如果中途唔學都幾係,仲有佢又話想踢波,如果咁搞咪每日放學都要活動..????仲邊有時間溫書,佢已經唔叻....測驗就c得啦~~

其實都想比佢係學校玩多D野, 但係如果放學後有活動又要自己接放學...咁咪即係玩到自己...好矛盾

原帖由 ritaor66 於 10-9-6 22:04 發表
係....真係好頭痛,因為好想阿仔轉係學校學游水,又話要學樂器.....我見要佢想學既都要$3xxx,如果中途唔學都幾係,仲有佢又話想踢波,如果咁搞咪每日放學都要活動..????仲邊有時間溫書,佢已經唔叻....測驗就c得啦~~ ...

我的兒子也說今天體育堂落去操場便番課室, 不知是否和你兒子一班。

不如整個list, 大家一齊加落去:

1D           seabird6623

原帖由 seabird6623 於 10-9-6 22:38 發表
我的兒子也說今天體育堂落去操場便番課室, 不知是否和你兒子一班。

不如整個list, 大家一齊加落去:

1D           seabird6623
1D           ritaor66

無錯呀...我仔仔都係1D班ga
佢仲話今日調咗位,原本跟號碼排住坐,依家可能會跟身材,佢唔高大,終於坐第一個位,即係無得咋帝偷懶啦....哈哈

我禽日已報咗合唱團(不過唔知入唔入到), 諗住報多樣樂器+足球, 怕報得太多阿仔會無時間溫書.  考慮緊cut鋼琴, 因阿仔已話唔鍾意學鋼琴, 學校又話鋼琴唔計樂器 :(

管樂d樂器都唔平, 我都怕買咗樂器後阿仔又得3分鐘熱度...

原帖由 bb2 於 10-9-6 21:16 發表

講開學樂器, 我都担心我小朋友 ...

phyonna,

我仔仔都係mei foo站

原帖由 phyonna 於 10-9-6 21:45 發表
[quote]原帖由 chrwan 於 10-9-6 13:16 發表
Lik Lik, eileenycm, maria_lai ,

我仔仔都是#3車, 只是放學. 唔知是不是同一站上車.
仔仔是新生, 請多多指教.

...

我暫時係自己送, 坐小巴.

原帖由 eileenycm 於 10-9-6 21:49 發表
我都打算只係搭放學. 不過, 今日都要兩點四先落校車. 可能會考慮改搭褓姆車.  咁你地返學係唔係自己送小朋友?

原帖由 LikLik 於 10-9-6 23:33 發表
我禽日已報咗合唱團(不過唔知入唔入到), 諗住報多樣樂器+足球, 怕報得太多阿仔會無時間溫書.  考慮緊cut鋼琴, 因阿仔已話唔鍾意學鋼琴, 學校又話鋼琴唔計樂器 :(

管樂d樂器都唔平, 我都怕買咗樂器後阿仔又得3分鐘熱 ...
me too.... 我都報咗合唱團,不過睇怕阿仔多數都唔得啦,so 唔緊要,我都怕如果真係太多課外活動阿仔無時間溫習,體就應該點都有1-2項,依家最怕係藝搞唔掂,睇吓邊樣先可以發掘阿仔既潛質......

原帖由 LikLik 於 10-9-6 23:38 發表
我暫時係自己送, 坐小巴.
我遲d都睇怕要坐返學,自己接放學啦,睇吓最後10月有幾多個課後活動la~

真是好多課外選擇.最後選了羽毛球 和 樂團. 唔知得唔得.
如果OK, 已沒有2天時間..
其實學校是否沒有指定要學一樣樂器, 一樣sport.
樂器是用作考試?

原帖由 LikLik 於 10-9-6 23:33 發表

管樂d樂器都唔平, 我都怕買咗樂器後阿仔又得3分鐘熱 ...

原帖由 chrwan 於 10-9-7 09:11 發表
真是好多課外選擇.最後選了羽毛球 和 樂團. 唔知得唔得.
如果OK, 已沒有2天時間..
其實學校是否沒有指定要學一樣樂器, 一樣sport.
樂器是用作考試?

...

學校係提昌一體一藝, 但你地睇住時間同仔仔係咪ok啦, 始終測驗考試成績比較重要.

每年音樂考試都要你表演一兩分鐘既樂器, 應該乜野樂器都得.  我都想知如果無學樂器會點.  三年級開始會學木童笛, 可以用來考音樂.

Phyonna,

收唔到你pm喎, pls resend.

原帖由 phyonna 於 10-9-7 11:45 發表

LiLi,
我仔仔都係mei foo站, - 尾站.
你好,請你收pm!
Phyonna

‹ 上一主題|下一主題