用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2010/11)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2010/11) [複製鏈接]

但係聽人講呢個牌子d書包好重......我仔仔好細粒, 我驚佢'咩'唔到...

原帖由 joemyt 於 10-6-23 16:19 發表
能夠做到喇沙仔,好多人恨都恨唔到,點解唔買呀!

又唔係貴,有個校徽,又有學校名,等如著住校服一樣,係一種光榮嘛!

你去買個Dr, Kxxx 或者其他自稱健脊的書包都唔平得去邊啦,何況又唔係年年要買新!

買 !!!!!!!! ...

咁有冇人知個書包放唔放得落F4 FOLDER呢?因為家長日果日太趕..無研究過...

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-28 08:54 發表

我係家長日睇過過書包, 都好似幾輕身, 輕過亞女果個. 我會幫佢order 個細碼既.

我個仔都好細粒, 得 110cm, 相信揹住個書包再加埋帶住個眼鏡個look 都好攪笑.仲有佢個樣好 baby.

不過咁, 如果佢坐校車, 因係要揹 ...

但係家長會時老師好似話要買兩個F4 folder用黎做in & out folder 架喎...咁咪放唔落!?

原帖由 joemyt 於 10-6-30 18:10 發表
A4 size 的 file 可以放入書包,但上方的兩隻角要"少屈",唔會爛!

老師只係話第一日番學帶筆袋同埋兩個F4 folders 用黎載通告咋喎...無詳細講要咩文具, 我諗一般文具OK啩...

另外, 要預備一個細袋比小朋友小息用,用黎放食物盒, 紙巾, 水壺同埋手巾之類...所有小朋友既文具同用品都要貼label...

詳情應該會係28/8家長日再講卦...

其實我都想問下係咪要幫小朋友影定証件相?同埋你地有冇幫小朋友買定白色外套?係咪開學就要用?定係都秋季轉涼先買都得?

原帖由 peremum 於 10-8-19 15:39 發表
My husband must have slept thru' the parents' meeting in June.  He know nothing.  Can anyone help me?  What  stationeries should I prepare for my boy for the opening day?

HELP!!!mouth:" />

想請問學校需唔需要小朋友改英文名字的呢?同埋想問下如果星期六同小朋友番學校聽簡介會之類, 小朋友要唔要著校服?

我都覺得D色好似'狗肉'咁色... 仲話係今年新款添..

原帖由 LikLik 於 10-9-3 01:45 發表
我都覺得件運動衫好舊.

係啦, 應該反映比學校知....咁應該點反映?電話?定係學校會有意見箱?

原帖由 phyonna 於 10-9-4 10:35 發表
同意!要反應比學校知道!

我諗住都係報1體1藝算囉...因為有太多未知數, 來日方長..慢慢學囉... 不過我反而諗如果我報某項目時間又唔啱, 咁我咪做唔到一體一藝囉...定係應該先報多D先, OK左先再選定呢?

講開學樂器, 我都担心我小朋友無乜呢方面細胞...我想問下可唔可以學口琴架?又平又靚... 等佢大D如果佢真係有興趣學其他樂器再算呢?有冇人有我咁既諗法?因為D樂器真係唔平....

另外, 我想問下大家體育衫你地係咪都會燙呢?我見佢個LABEL 話唔燙得, 但係件衫洗完咁縐, 唔燙好似好核突咁..唉..查實件衫D色就已經好難睇

原帖由 seabird6623 於 10-9-6 18:51 發表
各位家長,

今天收到的通告「份量」真夠,不知大家會學多少東西?
如學管樂,則要用$2000-3000元買樂器,最驚他學學吓又唔學。其次,不知功課有多少,測驗和默書等份量,很擔心他玩得太多。不知大家有沒有意見。

seab ...

其實都想比佢係學校玩多D野, 但係如果放學後有活動又要自己接放學...咁咪即係玩到自己...好矛盾

原帖由 ritaor66 於 10-9-6 22:04 發表
係....真係好頭痛,因為好想阿仔轉係學校學游水,又話要學樂器.....我見要佢想學既都要$3xxx,如果中途唔學都幾係,仲有佢又話想踢波,如果咁搞咪每日放學都要活動..????仲邊有時間溫書,佢已經唔叻....測驗就c得啦~~ ...

如果係真, 我覺得老師處理得唔好囉...

原帖由 ritaor66 於 10-9-13 23:28 發表

1D 同學家長,想問吓大家今日仔仔返來有無同你地講今日上堂既事情呢..???
因為我仔仔話我知老師今日有罰小朋友,我仔仔都有被罰,仍就抵既,因為佢話仍因為PAT PAT痕突然企係身,所以被老師罰無影櫈..(佢話唔耐,仲好得意 ...

聽日家長日同老師了解下啦...雖然唔係我個仔, 但我聽到你咁講我都心酸酸..

quote]原帖由 hello0419 於 10-9-15 12:32 發表
點解學校老師会咁惡,我仔仔曰日返学都喊!究竟發生咩事?? [/quote]

想問下大家個SPI書包有冇漏氣?

即係入完氣之後個背墊係咪脹卜卜?定係入完好快扁番?我果個係入完即刻扁番....

原帖由 ritaor66 於 10-9-18 22:51 發表

下....點樣叫漏氣呀?
我估我無啦,因為我連咩叫漏氣都唔知...!

請問有冇1B家長, 明天是否要電腦考試?我見之前內聯網有講, 但今日再睇又唔見, 咁即係點?
‹ 上一主題|下一主題