用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 有沒有朋友以前是自行後備入培基?
go

有沒有朋友以前是自行後備入培基? [複製鏈接]

我的孩子是自行收生的後備,
想問問大家有沒有朋友以前在這個階段,
因有人不註冊而成功補上的呢?
我想問問行情,
看看機會大不大啊﹗
謝謝~~
   1    0    0    0

我亜仔(20分)當年自行收生後備排第五.結果一個位都無人放棄,記得當年我問過學校有冇機會.他們說往績未試過有人放棄過.

原帖由 大貓媽媽 於 09-11-23 09:33 發表
我的孩子是自行收生的後備,
想問問大家有沒有朋友以前在這個階段,
因有人不註冊而成功補上的呢?
我想問問行情,
看看機會大不大啊﹗
謝謝~~ ...

回覆 3# KW 的文章

咁你仔仔最後入唔入到?
你個後備名次對佢再申請有冇幫助?
是幾多年前的事?
謝謝你的回應﹗

據我所知, 上年度得一位學生放棄, 因此排第一位的後備生便註冊了.

2年前的事啦.我仔最後扣門考左入去.

原帖由 大貓媽媽 於 09-11-23 15:31 發表
咁你仔仔最後入唔入到?
你個後備名次對佢再申請有冇幫助?
是幾多年前的事?
謝謝你的回應﹗

我都係後備,呢一輪打定輸數,要叩門,真慘!
我個女讀緊私小附屬幼稚園,本來就一條龍上小一,都留咗位,但宜家都唔知點算?

回覆 7# zoechan2005 的文章

你都算係有著落啦,
冇問題喎,
參加埋下一輪大抽獎都仲得﹗

原本以為後備排咁前,
機會好大啦,
而家聽大家講過行情後,
打定輸數喇......

我係跨區,所以機會好細,所以可能唔抽(抽親一定無咗個私小位),之後再叩門。
我有三個小朋友,我無諗過全部讀私校,我想搵間好嘅津校,三個齊齊讀。

原帖由 大貓媽媽 於 09-11-24 10:07 發表
你都算係有著落啦,
冇問題喎,
參加埋下一輪大抽獎都仲得﹗

有私小位仍可抽架,直資先唔得。我當年又係咁諗,搵間好嘅津校,2個小朋友齊齊讀.若選直資/私小的話,亜哥入到細路又不是必入.到時細仔少了5分更難入到心目中的學校.

若果2兄弟不同校有乜家長日、旅行、講座碰岩同一日就煩...

叩門仲有机架,祝你地好運!

原帖由 zoechan2005 於 09-11-24 17:03 發表
我係跨區,所以機會好細,所以可能唔抽(抽親一定無咗個私小位),之後再叩門。
我有三個小朋友,我無諗過全部讀私校,我想搵間好嘅津校,三個齊齊讀。

KW,
多謝你嘅祝福,其實我大女讀緊培正,阿二都收咗,但最後都無讀,讀咗區內唔錯嘅幼稚園,培正話如果第二輪有抽就無咗個位喎!

原帖由 KW 於 09-11-25 10:52 發表
有私小位仍可抽架,直資先唔得。我當年又係咁諗,搵間好嘅津校,2個小朋友齊齊讀.若選直資/私小的話,亜哥入到細路又不是必入.到時細仔少了5分更難入到心目中的學校.

若果2兄弟不同校有乜家長日、旅行、講座碰岩同一日 ...

咁唔怪得你有兩難局面....希望你順順利利啦.好奇一問,你大女点解不打算直升培正小?有些家長就為了可直升培小不用博派位所以入培正幼.

亞二收左又放棄入培正幼,点解呢?似乎收左入到唔使煩抽薟因為細仔∕女而少5分.可介意透露一下原因呢?0r PM我?

原帖由 zoechan2005 於 09-11-29 17:19 發表
KW,
多謝你嘅祝福,其實我大女讀緊培正,阿二都收咗,但最後都無讀,讀咗區內唔錯嘅幼稚園,培正話如果第二輪有抽就無咗個位喎!

唔好意思,太忙,好少上黎!
培正真係一間好好嘅學校,最近120週年仲攪咗好多嘢,葉惠康作曲......,曾特首同唐英年都有黎......,我都覺得好厲害,d學生真係好乖,所以我都好唔捨得!

但由我決定大女應該讀津小時,我就覺得二女讀邊間都無所謂,因為到時都跟家姐,何況宜家讀落仲覺得二女嗰間仲深,要求仲高!
大家姐讀培正去叩門都有利,始終培正真係間好被認同嘅學校!

原因好簡單,就係我有三個,負擔較重,我又住粉嶺,幼稚園都無所謂,但到小學要六點幾上校車,我覺得太辛苦!
將來都有可能搬出沙田,但宜家二女又在附近讀k1,個仔明年讀k1,好難安排搬!
你可能話如果二女讀培正一齊,搬去沙田都ok,但由於個仔係10出世,明年9月佢未足3歲,培正唔收,無得申請,要讀遲一年,所以呢個都係好重要嘅一點....
總之宜家最好培基收就一天光晒...

原帖由 KW 於 09-11-30 17:28 發表
咁唔怪得你有兩難局面....希望你順順利利啦.好奇一問,你大女点解不打算直升培正小?有些家長就為了可直升培小不用博派位所以入培正幼.

亞二收左又放棄入培正幼,点解呢?似乎收左入到唔使煩抽薟因為細仔∕女而少5分.可 ...

原來你有三位小朋友,咁真係要好好部署,入到一間好慨津小就可以一下子解决了你幾個掛慮.希望你順順利利抽到啦.

原帖由 zoechan2005 於 09-12-19 11:50 發表
唔好意思,太忙,好少上黎!
培正真係一間好好嘅學校,最近120週年仲攪咗好多嘢,葉惠康作曲......,曾特首同唐英年都有黎......,我都覺得好厲害,d學生真係好乖,所以我都好唔捨得!

但由我決定大女應該讀津小時,我就覺得二 ...

多謝你!

原帖由 KW 於 09-12-21 15:29 發表
原來你有三位小朋友,咁真係要好好部署,入到一間好慨津小就可以一下子解决了你幾個掛慮.希望你順順利利抽到啦.

如果你咁重負擔,切勿入培基,高年級學校內的成績競爭很大,全民皆補,校內少操練,家長大都自己操,操少d,就追唔到其他人!!很難入band1 位置!!!!

但係間間都係一樣啦!根本上堂時間係唔夠追進度,點都係靠自己,我唔信係全部由老師教識,老師只係按校長要求set個範圍俾你,最終係自己讀!

原帖由 bonniebee 於 10-1-17 19:59 發表
如果你咁重負擔,切勿入培基,高年級學校內的成績競爭很大,全民皆補,校內少操練,家長大都自己操,操少d,就追唔到其他人!!很難入band1 位置!!!!

原帖由 zoechan2005 於 10-1-23 12:32 發表
但係間間都係一樣啦!根本上堂時間係唔夠追進度,點都係靠自己,我唔信係全部由老師教識,老師只係按校長要求set個範圍俾你,最終係自己讀!

hi,我都係有三個小朋友,大女第一輪入左培基,其實都諗左好耐,但三個的教育支出都真係好大,雖有私小係手,但最終都應會選津校

今年入到,你就好啦,真係安樂晒,你嗰幾個幾大?幾年級?你有無返工?
我都係好似你嘅想法,所以希望可以叩門成功!

原帖由 may123 於 10-1-26 20:54 發表
hi,我都係有三個小朋友,大女第一輪入左培基,其實都諗左好耐,但三個的教育支出都真係好大,雖有私小係手,但最終都應會選津校
‹ 上一主題|下一主題