用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

你講得好岩呀,感情真需要慢慢培養出來..今日接囡放學時問佢上英文堂開唔開心,佢話開心呀,老師今日問既問題佢答岩左所以好開心,咁我就藉此同佢講,叫佢有問題要問老師,佢話知....咁岩有事要找班主任,就順道講埋呢件事,班主任都好好呀,叫佢唔駛怕問老師問題,鼓勵左呀囡,而家見呀囡開心番我都冇咁擔心喇!

原帖由 la5711 於 10-9-10 13:38 發表
我囝囝好鍾意返學喎, d老師好好人.
可能佢k3時的班主任幾惡, 對比起來, 就覺得而家是天堂囉.
同樣道理, 你囡囡可能和幼稚園老師比較熟絡, 老師又比較理解你囡囡, 所以溝通得好d. 現在惟有慢慢來, 有時感情係需要時 ...

呢個世界多d你咁明白事理的人, 咁就和平好多lu !!

原帖由 fooky-hk 於 10-9-10 15:45 發表
多謝關心, 佢無表面傷痕hehe, 只不過婆婆同佢仲涼時掂到就話痛。其實小事一樁, 同咁多唔同性格的新相識朋友相處, 大家都要時間去適應小一生活。可能不打不相識呢 haha

...

原帖由 patpatching 於 10-9-10 16:26 發表
你講得好岩呀,感情真需要慢慢培養出來..今日接囡放學時問佢上英文堂開唔開心,佢話開心呀,老師今日問既問題佢答岩左所以好開心,咁我就藉此同佢講,叫佢有問題要問老師,佢話知....咁岩有事要找班主任,就順道講埋呢件事, ...

褓姆車

今日褓姆車aunty第N次通知回程車要轉落車地點, 要行遠d又無瓦遮頭   !!

點解成日要轉落車地點?

原帖由 wingmama04 於 10-9-10 17:00 發表
今日褓姆車aunty第N次通知回程車要轉落車地點, 要行遠d又無瓦遮頭   !!

請問喺邊度落??其實佢講完我都唔明.....

原帖由 wingmama04 於 10-9-10 17:00 發表

回覆 123# wingmama04 的文章

是老師派的。
你仲未收到???
我想可能每班都不同進度。到你收到時就會明白怎樣做了。

唉, Long Story .....

我見開學前3-4曰都無褓姆車打比我, 我咪call佢哋, 個Aunty話無我資料, 話要安排下call我, 點知等到第二晚都無人覆, 再打比佢又話呀我有你學校比d資料la, 都諗住call你 (咁又唔call ), 咁佢ee娥娥一輪就機關式話來回程坐邊架車同幾點, 遲d覆我回程車Aunty個tel no (來回程不同褓姆), 好似好well organised, 點知等咗一曰又係無人覆, 咁我又call返佢, 點知佢話A車唔經要轉B車 (但又唔主動通知我 )。 再第二日(即臨開學俞一日)我諗吓諗吓A車同B車差10幾20分鐘至到,咁諗住如果方便行遠小小好過個囡坐咁耐車, 我就打比Aunty了解吓, 點知佢話B車好full要改返A車, 吓, 第二日都返學, 都唔主動通知我 , 仲話係頭站仲好啦, 好似明益我咁。 到星期五突然又話A車趕第二轉接幼稚園d學生放學時唔多夠時間, 又叫返我坐B車, 唔知點解B車突然又有位。 唉, 點解咁混亂kar, 都唔知B車會唔會超載添架   .....

原帖由 patpatching 於 10-9-10 19:55 發表
點解成日要轉落車地點?

Thanks TENMaMa

原帖由 TENMaMa 於 10-9-12 23:15 發表
是老師派的。
你仲未收到???

puipui04,

下次直接call我啦, 因Sat/Sun或夜晚我好小上BK kar !!

wingma

原帖由 puipui04 於 10-9-11 23:08 發表
請問喺邊度落??其實佢講完我都唔明.....

好呀,唔該晒你呀~今日會係我自己去接阿女放學~聽日先由姨姨湊!!!

原帖由 wingmama04 於 10-9-13 09:52 發表
puipui04,

下次直接call我啦, 因Sat/Sun或夜晚我好小上BK kar !!

wingma

死嘞, 今朝真係嘈醒你 tim, 認真唔好意思~

原帖由 puipui04 於 10-9-13 12:54 發表
好呀,唔該晒你呀~今日會係我自己去接阿女放學~聽日先由姨姨湊!!!

唔緊要,我咁岩今日放假~

不過今日接放學真係激死,睇住架校車喺我面前經過但唔停車,嚇親你個工人姐姐呀,我打左成3次電話俾校車....,要等到成4點3先接到佢地,兩個小朋友都好似有D驚,希望聽日唔好再係咁啦,聽日我女由姨姨接放學,我都俾定校車電話佢架喇~

原帖由 wingmama04 於 10-9-13 14:28 發表
死嘞, 今朝真係嘈醒你 tim, 認真唔好意思~

Got it yesterday.  Thanks a lot!!

原帖由 TENMaMa 於 10-9-12 23:15 發表
是老師派的。
你仲未收到???

puipui,

尋日真係好彩有你呀, 如果得我個工人實唔識點處理,
Thousand of thanks    !!!

wingma

原帖由 puipui04 於 10-9-13 18:14 發表
唔緊要,我咁岩今日放假~

不過今日接放學真係激死,睇住架校車喺我面前經過但唔停車,嚇親你個工人姐姐呀,我打左成3次電話俾校車....,要等到成4點3先接到佢地,兩個小朋友都好似有D驚,希望聽日唔好再係咁啦,聽日我女由 ...

唔駛客氣啦~
大家同學仔嘛,我都要多謝你話我知邊道落車添呀~

原帖由 wingmama04 於 10-9-14 09:44 發表
puipui,

尋日真係好彩有你呀, 如果得我個工人實唔識點處理,
Thousand of thanks    !!!

wingma

請問大家什麼叫圖畫WS...??

同埋好似冇朗誦節報名通知既..??

WS--工作紙

WS=工作紙
朗誦節報名通知--一信班也沒有

原帖由 sze_mark 於 10-9-14 12:58 發表
請問大家什麼叫圖畫WS...??
同埋好似冇朗誦節報名通知既..??
san :-P

奇案

今日阿仔手冊無端端被寫欠交功課,奇的是,我和爸爸都睇過,肯定擺左入功課袋,不過阿仔就話交的時候唔見,唉!
我估可能同其它功課擺埋一齊,大家有無建議,我可以點做,因為不是真的欠交功課,但又唔知張工作紙去左邊?
如果欠交三次就有缺點,覺得今次有d冤枉,唔知道有無得同老師傾下呢???
san :-P

其實要教小朋友搵清楚! 因我個仔都試過冇搵清楚就話自己冇帶,結果老師寫手冊!我都係同個仔講, 明明有帶,因你找不到, 便算沒有, 自此他便小心多了!

原帖由 sanli77 於 10-9-14 21:53 發表
今日阿仔手冊無端端被寫欠交功課,奇的是,我和爸爸都睇過,肯定擺左入功課袋,不過阿仔就話交的時候唔見,唉!
我估可能同其它功課擺埋一齊,大家有無建議,我可以點做,因為不是真的欠交功課,但又唔知張工作紙去左邊?
如果欠交三次就 ...
‹ 上一主題|下一主題