用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010_小一
樓主: la5711
go

2010_小一 [複製鏈接]

有無家長肯定會讀禮賢小一?
不如開個主題, 大家交流下意見.

今個星期五就要去註冊, 唔知當日可不可以問到校車資料.
聽講沙田市中心要6:40上車, 如果真係咁早, 我就自己駕車接送, 最好搵到沙田市中心家長一齊返, 分擔下隧道費,
又可以唔駛搵位泊車.
   0    0    0    0

未知今年學費喎

原帖由 nancytsang 於 09-11-23 20:47 發表
請問2010年禮賢學費要幾多呢?

唔知喎, 等我星期五問下

不到一個星期, 仔仔就欠交功課, 抄漏左, 無計.
我記得好似可以在學校網check每日功課, 但搵勻都唔見, 有無家長可以幫下我.
另, 「中文、英文、數學-學科提升課程」係咪網上課程? 我都覺得有些古怪, 不過都會參加既.

原帖由 cheuklokmom 於 10-9-7 16:13 發表
如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝

學校只收報名表和問卷, 不收profile.
interview只會見考生(小組形式), 不見家長.

我囝囝舊年申請時無咩預備, 佢無咩特長, 幼稚園表現中規中矩(不過就係國際幼稚園), 我地又無參加任何"面試班",
我囝囝優點是有禮和溫順, 可能禮賢鍾意呢種學生吧.

找到了. 唔該晒.
額外提示: E-Learning 有很多網站,
     {網上功課系統}是在{常用網站}一欄

原帖由 patpatching 於 10-9-7 19:36 發表
去到學校首頁,選"學生天地,E-Learning,網上功課系統,選班別就會見到~

原帖由 wingmama04 於 10-9-8 16:34 發表
我都在努力適應小一生活中, 都要各位多多包涵呀 !!

大家咁話.  囝囝之前讀國際幼稚園, 功課少, 通告更少, 我hea慣左, 現在日日check通告和功課, 又要帶呢樣帶個樣, 真係好唔慣. 唔知係咪間間小學都係咁多野攪既呢. 不過, 囝囝就日日都話好開心, 如果可以keep住咁開心就好了.

另, 今日有功課堂, 成個幾鐘, 仔仔都係做左兩三成. 我問佢點解, 佢就話課室有電影睇, 講普通話既, 好好睇, 所以就做唔晒D功課.  佢成日傻下傻下咁, 都唔知有幾成真.

我囝囝好鍾意返學喎, d老師好好人.
可能佢k3時的班主任幾惡, 對比起來, 就覺得而家是天堂囉.
同樣道理, 你囡囡可能和幼稚園老師比較熟絡, 老師又比較理解你囡囡, 所以溝通得好d. 現在惟有慢慢來, 有時感情係需要時間培養出出來.
原帖由 patpatching 於 10-9-10 10:44 發表
我個囡呢幾日就扁扁嘴咁,唔係好願入校.....尋日放學返到屋企哭,話英文科老師話佢傾計,佢話冇,老師就話我見到你傾計喎,我個囡就冇出聲....我再三問佢,佢就話唔明老師講既英文,唔知張工作紙點做,就問隔離個同學..可能 ...

今日囝囝同我講, 囝囝連個同學仔叫咩名都唔知, 就俾左$4人地買野食.
我在頭痛應否告知老師, 囝囝就唔想, 驚老師會罰個同學, 我也相信我個囝係自願的, 但明知個同學仔行為有偏差, 就咁唔出聲, 唔會反而害左佢呢?

其實我相信我個囝係自願既,佢同學仔問人地攞錢, 未必是因為貪心, 可能因為習慣問家人拿, 無意識到是不應該問外人拿啫.
我問老公, 他就話"靜觀其變" , 不想同老師講住, 始終驚嚇親D小朋友, 留低個壞印象都唔好啦.
現在教左囝囝以後唔可以隨便俾錢人, 俾錢人之前一定要先問過父母. 睇下嗰個同學會唔會再問囝囝攞錢, 如果被拒絕之後, 佢會鬧囝囝, 或教囝囝講大話瞞父母, 我才會向老師報告囉.

你囡囡所講的個案應不關我囝囝事, 因為無人還錢俾我囝囝. 照我囝囝的講述, 我囝囝係"俾"人, 而不是"借", 所以我叫他不要去討回了.  
其實幾多錢不重要, 最重要是問人拿錢的心態, 是基於"無知" 還是"貪心"  , 根本無從稽考. 我自己就比較相信是出於"天真", 所以沒有告訴老師, 只教導番自己囝囝就算了.

原帖由 TENMaMa 於 10-10-2 19:32 發表
Hi la5711,

見到你寫的事情,我都嚇了一跳!沒有想過事情會是這麼嚴重---行為偏差或是演變成貪婪偷竊?我想小朋友也不會想到這是一種罪行吧!當下也馬上問明囡囡查明情況,他便戰戰兢兢地告訴我,原來班主任老師一知道有小朋友 ...

其實這件事件令我有另一番想法.
一向我和奶奶對管教囝囝都有截然不同的看法, 例如囝囝對別人無禮,  奶奶就覺得佢仲細, 無心, 唔應該挑剔佢; 我就覺得我只不過是在教導佢, 係咪我唔教, 佢大大下就自己變好?
我相信"小王子"的一套, 不想任何壞種子在小朋友心中生根, 或者現在只是好小事, 但如果不及時糾正佢的思想, 讓壞種子發芽生根, 將來就很難撥亂反正.
所以, 有人或者覺得我小題大作, 但我的出發點不是想懲罰, 而是想小朋友學好啊!

原帖由 TENMaMa 於 10-10-2 19:32 發表
Hi la5711,

見到你寫的事情,我都嚇了一跳!沒有想過事情會是這麼嚴重---行為偏差或是演變成貪婪偷竊?我想小朋友也不會想到這是一種罪行吧!當下也馬上問明囡囡查明情況,他便戰戰兢兢地告訴我,原來班主任老師一知道有小朋友 ...

範圍紙派個陣, 要求貼在本reader書首頁, 你可能忘記自己貼過吧?

原帖由 sanli77 於 10-10-22 20:51 發表
請問一信班考reading quiz是考什麼?有範圍嗎?

一信班  Jason wong , Horace家長注意, 我家傻仔拿了這兩個同學的默書卷回家, 他會在星期一拿回校, 不過如欲早點知道錯漏以幫助溫習, 請PM我. 不好意思.

補充要做46,46,50
英考默好似無46-60, 應該默PLE p.52, wordbank p.6

原帖由 fooky-hk 於 11-7-6 18:27 發表
今日取成績表時忘了問班主任全級名次....唔知佢講唔講呢...想知下個仔係全級之中係咩位置。我仔係一信班的中游分子...嘻嘻, 而平均分有90.x, 算滿意架啦因無乜溫書。

而我仔的操行攞B+, 我睇到Miss Au個list,好多人 ...

我個仔都係差唔多, 都係照學校指示溫下書, 考試每科都係溫2,3個鐘就ok. 老師話一信考第一的平均分成97分, 一定要又聰明又勤力先做到, 我個仔點操都唔會追得上, 輕輕鬆鬆在中游浮下浮下好過.

我個囝都有寫溫小測範圍, 但就無寫幾時小測. 佢話本來有日期, 唔記得點解會擦左喎, 有無知究竟幾時小測呀?

9月27日功課:
童心集第13頁明天交
中文TSA 第38頁
英默簽改
GE Corr& P13(1-6)
數家課簿改簽
MEp12,13(corr 10,11)

中文生字:好奇怪,手冊寫(12課6個),但打開本書,卻發現阿囝圈左七個(賴、壞人、怪獸、害怕、踩、哇哇大哭、爬)
長河16-17
writing 2B
11/10 reading quiz(要簽名)
英默書(我猜是指派了下次默書範圍紙,而不是默書改正)
W.S reading
數WS3-6
家課P4(11-13,15)
常作3 紙1
7/10剪報分享
通告P05

剪報無工作紙, 我通常貼落白紙, 再寫上姓名,班別, 明章名稱和報導的日期. 學生只須口頭報告剪報的內容, 亦可加些個人看法和感受, 不用筆錄.
‹ 上一主題|下一主題