用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? ...
樓主: 妹妹豬媽媽
go

收reject letter 好無柰..妳地覺得做大B好嗎? [複製鏈接]

2歲幾就要留班,唔係呀麻?大個左佢就好唔happy點解自已大個哂D同學仔甘多架啦...記得我地讀書時只會羨慕同學細個架!!  我自已都係11月出世以前冇得2歲8個月就入學..攪到我變成而家所講既下學年超大B...返小學中學都比同學仔笑...叻還好..成績差就重慘呀...妳考慮清楚啦

<<如果係女仔,到中學會唔開心>>
我又分享下!!
我本人是細女, 不是一般細, 我是1月下旬生日, 當年我媽見我差不多年齡, 糊糊塗塗送左我入學...我好早講嘢, 又肥嘟高大, 幾+年前又冇check得禁嚴, 幼稚園同小学都照收我。

從此一直至大学畢業全級最細, 小学同学有些大足足2/3年,...我讀書一直中上, 冇驚冇險, 好輕鬆。

我本人經驗覺得做細女好多人錫, 連同學係。做得好又有分加,其實都冇乜壞...不過, 當年讀書又邊似而家那麽大壓力?阿媽又吾理成績....

但我唯一係覺得自己(體能)手脚協調不及同班同學, 好記得小一定二我係做吾到"跳over"(體育考試), 又吾識跳橡巾繩, 往往下一年我體能做得到, 同學已玩更難的嘢...呢方面都幾打擊自信....

我女是07年10月女, 我今年幫佢報K1....吾担心佢跟吾上...
我只是怕....心儀的幼稚園吾收佢!!

原帖由 fishmaruko 於 09-11-25 20:50 發表
myself(not my baby), my BD is in Dec, my mother let me study one more year K3,

其實我話你知,如果係女仔,到中學會唔開心,因為總覺得點解自己成日都係大人一年,d同學仔又會覺得點解你咁大,

我大個就成日問我 ...

我都有同感.  
其實, 幼稚園到初小一定無其他同學咁叻, 只是中等成績.但再大點又可以追到.
而且如果人人都要最有優勢先做事, 咁又真係有d問題, 小朋友都要面對呢個世界有好多人叻過佢. 除非小朋友真係跟得太辛苦, 無晒自信, 唔係做細B都無問題.
講真做大B你又會覺課程淺又係真. 好似我個仔係一月b、要係出面學其他野, 學校既野佢上年都識, 而家佢基本上可以應付到高一年級tim.   

原帖由 agugi 於 09-11-25 22:18 發表

我又分享下!!
我本人是細女, 不是一般細, 我是1月下旬生日, 當年我媽見我差不多年齡, 糊糊塗塗送左我入學...我好早講嘢, 又肥嘟高大, 幾+年前又冇check得禁嚴, 幼稚園同小学都照收我。

從此一直至大学畢業全級最細, ...

原帖由 greg 於 09-11-25 22:04 發表
2歲幾就要留班,唔係呀麻?大個左佢就好唔happy點解自已大個哂D同學仔甘多架啦...記得我地讀書時只會羨慕同學細個架!!  我自已都係11月出世以前冇得2歲8個月就入學..攪到我變成而家所講既下學年超大B...返小學中學都比 ...

如果細b選擇做大b, 佢可能都只係比起其他同學大幾個月,半年左右(如12月尾同1月頭比都只係大十幾日), 唔算真係大好多.

回覆 39# fishmaruko 的文章

我自己本人都係12出世,當年我都係做大女,但我就冇咁比較過wor,因為大家同班相差幾個月好平常,大有人在,我覺得最緊要係父母點樣去灌輸小朋友思想囉!!!!!所以各位細b媽媽,唔好灰心,只係我地小朋友起步要比人地慢小小姐,唔好咁介意,學無前後,達者為先嘛

原帖由 heihei1228 於 09-11-25 23:26 發表

如果細b選擇做大b, 佢可能都只係比起其他同學大幾個月,半年左右(如12月尾同1月頭比都只係大十幾日), 唔算真係大好多.

好似汽車,個年份大左1年就係一年架啦,有機會年份大人兩年添

醒目開學勳章

多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup until K1, 因為我怕好易病, 加上我林住當頭一次K1係pre N甘讀,而TKO個間係拿個獎既學校, 教學有熱誠, 可以卑BB番得好開心! 另一原因, 係今年根本無心儀學校收. 希望出年再有機會!

其實我個女係早我自己一日生日(Dec 07),我當然明白係班中大過人既感受, 但相比追唔上, 我情願大人地D, 吸收得好D! 同埋而家好多家長都卑BB repeat K1, 我睇好多同學仔都係甘 !同埋我問過, 係教署規定要收前一年細B ga!

至於出kwoloon Tong讀, 都係想BB第二時可以考番kowloon Tong d 小學, 早D舖下路, 其實做父母當然唔忍心BB坐校車, 但又無能力買出面D樓, 無辦法

我都知我個女太細, 無信心考, 我都無怪佢,我由BB 四個月已不停教佢,阿女而家未到兩歲已識150個英文生字,A-Z, 1-10同colours都識晒,唯欠缺信心, 我希望佢大個時,唔好怪我地幫佢既決定,開心同健康喇~

今年我都報了1x間喇....都係吸收下經驗, 出年再努力!細B同細 b父母努力 !

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-26 04:12 發表
多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup un ...

你囡囡叻過好多小朋友:)

我回想自己細個K2先識唸A-Z,而我仔仔兩歲先唱ABC SONG(唱得清楚),兩歲半先識晒D COLOURS(但有D色成日錯),形狀兩歲半先識講晒

我聽有D家長話自已個女未到兩歲識串英文生字 SO CRAZY

Please note that my main point is 最緊要後天培養, not genous or nor genous.

原帖由 深井DY 於 09-11-25 18:05 發表

你地係咪誤解左大B同細B個腦部結構係有分別????

大B同细B係取決於出生月份乍WO,同IQ有關係咩

大家有需要引用D成功例子去證明細B嘅成就嗎???? ...

I have the same feeling as you when I was young, I was born in dec too, and big B as well.
原帖由 fishmaruko 於 09-11-25 20:50 發表
myself(not my baby), my BD is in Dec, my mother let me study one more year K3,

其實我話你知,如果係女仔,到中學會唔開心,因為總覺得點解自己成日都係大人一年,d同學仔又會覺得點解你咁大,

我大個就成日問我 ...

my daughter is also a small B (Dec07)

my concern is her muscles may not be that good as Big B more than learning progress

多謝你地既意見先!

對於決定做大B定細B, 實有太多考慮,首先,我個女早產,真係會比足月BB慢兩個月,本身我打算佢滿兩歲就插pre n. 但當收到TKO 有間收我個女K1, 我打算晤番Pre N 喇(本來已留位pre n),keep on 番playgroup un ...

很多謝你的分享, 我覺得女仔都係做細的好,
我有個同學, 1月1日生日, 真係好介意的~!!
而我比我個女做細女, 因為佢生得高, 做大b驚佢太高, 同同學仔難溝通!

原帖由 agugi 於 09-11-25 10:18 PM 發表

我又分享下!!

從此一直至大学畢業全級最細, ...

多謝你地既意見先!

我只係覺得個細路好慘

醒目開學勳章

Thank you 妳地既意見!

我本身係Dec 出世, 我阿女係早我一日生日, 我由細到大都係做大女,我當然明白係班入面做大女既感覺~ 但其實我地兩公婆都考慮了各方面~

可惜,  心儀既學校今年唔會收阿女, 因為暗地裡已有收大仔既條文,  我想比佢讀都唔得~ 以前我地細個, 可能大B既比例少, 但我林而家, 好多mami都會比BB做大B~ 希望阿女明白~

回覆 47# 妹妹豬媽媽 的文章

其實我b都係早產兩個月, 之前我都好擔心佢係慢人地兩個月, 所以我一早已經比佢番playgroup 15個月開始番(減番2個月即係13個月開始番) 之前我又番e院問過e生早產會唔會無咁聰明, e生話不會相反係聰明d, 去過做智力test, 都話佢智力仲高過人地小小, e生話頭一年先要減番2個月, 但到1ages之後同平常小朋友都一樣不用減去兩個月了, so我今年都同佢報左出年k1, 我b係預產期11月. 但9月已經出左世了....比d信心你b啦~+ oil~~~~~~~~

其實我b都係早產兩個月, 之前我都好擔心佢係慢人地兩個月, 所以我一早已經比佢番playgroup 15個月開始番(減番2個月即係13個月開始番) 之前我又番e院問過e生早產會唔會無咁聰明, e生話不會相反係聰明d, 去過做智力test, 都話佢智力仲高過人地小小, e生話頭一年先要減番2個月, 但到1ages之後同平常小朋友都一樣不用減去兩個月了, so我今年都同佢報左出年k1, 我b係預產期11月. 但9月已經出左世了....比d信心你b啦~+ oil~~~~~~~~

我都好明白.....不過你和我都要prepare, 就算下年做大女都唔等如收...., 只不過chance高少少...

你心儀的k應該同我心儀果間一樣, 今年應該有成23xx人apply....
原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-11-29 01:46 發表
Thank you 妳地既意見!

我本身係Dec 出世, 我阿女係早我一日生日, 我由細到大都係做大女,我當然明白係班入面做大女既感覺~ 但其實我地兩公婆都考慮了各方面~

可惜,  心儀既學校今年唔會收阿女, 因為暗地裡已有收大 ...

多謝你地既意見先!

我b都係12月, 不過我prefer做細仔, 所以會盡力去面試, 暫時有一間收.   

我見有家長話專登等多一年, 等bb可以去考st.cat, KV等名校.  但我今年有個感想, 就係原來有D野係唔輪到我揀.  我仔仔在11月頭突然病左, 發了一星期燒, 錯過左幾個名校面試, 包括KV, KM, 而且學校無得補考.  我在想, 萬一我等一年時間, 唔好彩仔仔在最重要關頭病, 我就真係會雙倍失望.

對的, 大仔大女, 學校要求又高d, 如果小朋友都係怕羞類, 可能一樣唔收.
同埋出年出生率再高一點.

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-11-29 07:37 發表
我都好明白.....不過你和我都要prepare, 就算下年做大女都唔等如收...., 只不過chance高少少...

你心儀的k應該同我心儀果間一樣, 今年應該有成23xx人apply....
...
‹ 上一主題|下一主題