用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

我個仔自行唔收,擔心咗幾個月,好彩大抽獎終於OK,真係開心到死,個人輕鬆晒:

面試? 我地抽中咗仲要面試咩? 我仔仔都冇去過學校呀!

哦!我個仔都係只喺幼稚園上堂時學下普通話,我自己又係唔多掂,所以都冇幫個仔報普教。

很快就開學了,心情有d緊張。
想問下開學當日書包應該帶d咩呢?忘記咗開學首三日上課時間係未9:00-12:00呢?

我仔仔讀1E班,我地唔駛搭校車呀。

咁好啦,我都幫佢預備小食、水同file啦,應該唔駛帶書啦?!

Thank You.

仲有,要帶文具。

係喎,我想confirm下佢地唔係8:40要返到學校咩?

係呀,好多通告要睇,又要簽回條,又要開cheque交咩費咩費,真係頭暈眼花。不過好彩,仔仔都幾鍾意返學,日日set定alarm自己起身,希望佢快d適應到下星期的正式上課後,返學返得更加開心啦!
有樣野想問問大家,知唔知男生係未一定要帶皮帶返學架?因為仔仔返尼話老師叫佢地帶皮帶。

唔該晒,已幫仔仔買咗皮帶。

想問下你地會幫仔仔女女報幾多學校的興趣班呢?好多野都可以學,但又怕仔仔返完興趣班會好累,影響當日做功課或者第二日的默書......

hello,

我仔仔依家平日冇學野,只有星期六學kumon數同跆拳道,可否分享下你地學梗咩興趣班呀??

原帖由 gracelam 於 10-9-6 11:32 發表
hi,

我冇幫阿囡報, 佢weekday放學後有3日都要學野, 我驚佢會好攰, 所以都係唔報喇, 費時佢辛苦!

Hello, rexmama

我地囝囝同一班喎,以後可以多d溝通

噚晚放咗工食完飯至幫囝囝睇手冊,因為都已經係夜晚,所以都幫唔到佢準備圍裙手袖上今日的視藝堂,所以只好攞咗Daddy件舊T-shirt來頂住先

原帖由 rexmama 於 10-9-7 13:39 發表
囝囝都係1E班, 平時上畫班, 星期六上英文及跆拳.

Hello 真開心,又多一位同班同學仔。

原帖由 wing116 於 10-9-8 01:05 發表
我都係1E 架 !!
呀女「正式」返左2日學 , 依然好開心 !!
佢有學琴 , 畫畫同跳舞.
但畫畫就係暑假時停左 ,想比佢抖下(我都要抖 ), 依家開左學會睇情況先決定會唔會繼續.
驚太繁忙 ...

係啦,平時要返工都冇時間做義工,只有星期六有時間,所以選咗星期六興趣班當值。

睇咗班相嗱,我鍾意可愛版多D。

係呀,日日都好忙碌同好累,晚晚返到去煮飯,洗完碗至可跟囝囝D功課,次次都攪到好夜,如果老公得閒嗰晚就好D,因為如果佢喺屋企的話,嗰晚就佢負責煮飯同洗碗,咁我就可以早D開始睇功課,早D完成的話囝囝同我都冇咁累...

唔該晒crocomum做咗個summarize.

噚晚好彩打唔成八號風球,如果唔係掛掛下下午又除下時,突然又要安排佢返番學,自己又要趕住返工,真係會亂到一頭煙...

噚日我請咗半日假開家長義工會呀,我負責星期六興趣班的當值。

Dictation Booklet的第一頁應該都係同一日要默喎,但係我都仲未好明Phonics嗰part點默??

OK, thank you very much :)

原帖由 Swani 於 10-9-29 22:37 發表
Phonics 個 part 係默letter b, m, a, t.
exc..

1) __us  老師讀"bus" 咁要係線上寫 b
2) __oy  "boy" 線上寫 b
3) __at   "mat" 線上寫 m
4) ma__ "mat" 線上寫 t
5) m__n "man" 線上寫a

仲有其他生字可温習的,  ...

我都冇報拼音班,又係因為要返工。

Reading Booklet真係幾難攪下,老師都好似冇好明確講過點做好,星期五睇亞囝本手冊,問佢R.Bklet(x3)係唔係即係要睇三本書,佢又話唔知,一次過睇三本我又真係覺得幾多下。好彩上星期剛剛幫佢買咗幾本英文書,如果唔係突然間點搵幾本英文書俾佢睇。

原本諗住國慶尼幾日假期同囝囝溫英文默書,但點知本Phonics工課簿又冇派番尼,尼幾日都唔知溫唔溫得晒...

原帖由 gracelam 於 10-10-4 11:30 發表

我呢個烏sir sir 媽媽.... 請問本reading boolet係咩色??? 點解我好似未見過咁, 係咪個個星期都派????

本Reading Booklet好似係黃色,但個封面係用顏色筆畫晒d圖畫咁,所以本野都好七彩咁,如果你見過一定記得,書包冇見過呀??

我記得9月24號派過一次,跟住就係上星期四放假前派囉。

原帖由 wing116 於 10-10-11 00:15 發表
1E 悅瑤

今日同check個女個錢包發現少左錢
(之前問佢有無用個零用錢買野食佢話無)
一問之下竟然係有個高年班同學問佢借錢
我即刻同個女講 : 爹地d錢係比你同細佬買玩具 去旅行的, 若果再有人 ...

吓...咁大件事呀,悅瑤媽咪,你會唔會將件事話俾老師知呀?我覺得除咗我地家長吩咐佢地之外,學校老師再提醒下會好D。

昨日至叫囝囝溫咗一陣書,因為上星期見佢溫默書已經好用精神,所以俾佢relax咗幾日先,尼幾日至又咗努力過啦!
‹ 上一主題|下一主題