用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
樓主: gracelam
go

2010-2011年小一歡迎會 [複製鏈接]

唉,囝囝星期日晚發燒,食咗藥退燒捱過咗個測驗,但星期二晚開始又疴又嘔,噚日一早已帶佢再睇醫生,尼兩日都請咗假冇返學,見佢又疴又嘔個樣真替佢辛苦,希望囝囝快d好番啦 :(

好彩有星期六日兩日休息,囝囝已好番了,不過成個人瘦咗成個碼 :(

休息咗兩日咁默書就冇溫過嗱,尼兩晚都要努力d先。係啦,其實一星期默兩科都幾多下,初時諗住活動教學連功課都冇咁多,但...... 唯有繼續努力加油啦!

係呀,噚日喺公司上網見到咁多功課都嚇親,放工拿拿聲返屋企幫囝囝睇功課,之後仲要溫英文默書,最尾攪到十一點幾至有得瞓

想問下呢,我見手冊11月22號嗰個星期係P.1-P.5評估,大家其實知唔知係咩形式同評估d咩,係咪又要溫書呀?

原帖由 gracelam 於 10-11-11 10:13 發表

我覺得係唔駛溫, 因為都冇俾範圍我地家長, 我諗係評估小朋友識得幾多, 消化左幾多, 即場睇佢地表現.

仲有我想問問大家, 昨日我囡囡手冊上寫下星期要中文默書, 其中一課寫"背', 咁係咪要背默????? 我問阿囡佢話唔 ...

我都想知係未即係背默?

請問1E班中文功課詞語7個係邊7個呢?因為亞囝星期五請咗假,星期六回校拿了功課簿回來,但唔知詞語寫咩,請幫忙!!

回覆 158# PoYellow 的文章

please help!!

原帖由 wing116 於 10-11-21 20:38 發表

sorry late report !!
明亮 , 變化 , 白雲 , 漂亮 , 浴盆 , 嘩啦 , 乾淨

wing116, Thank you!! 唔該晒 !!

噚晚問過亞囝,話Miss Chow好似聖誕假後至返,問佢點解老師請咁耐假,佢話老師好似病咗。唉,剛剛開學無幾耐時就班主任Miss Lee請咗一排假,依家又輪到Miss Chow,希望各老師都多多保重啦!!

想問明天的觀課係由幾點至幾點呢,因為唔見咗個程序表,所以想問問大家,thanks!!

想請問知唔知考試中書同英書即係咩呀?

原帖由 Gabrielma 於 11-1-3 13:20 發表
中文書法及英文書法, 唔駛溫 !

Gabrielma, thank you!!

咁計唔計分架?? 平時都冇同囝囝特登去練字,佢寫字又唔得整齊,考試會有影響嗎??

另外,想問你地會點同佢溫作文呢??

原帖由 gracelam 於 11-1-3 15:57 發表

佢地有幾份上堂做的黃色工作紙, 叫作文, 不過我見全部都係造句, 咪同阿囡溫下造句, 我估唔係真係要作篇文章掛.....

Gracelam, thanks!!

原帖由 Gabrielma 於 11-1-4 13:32 發表
低班都係作句, 唔駛作文.

英書 / 中書係用等級顥示, 即係甲, 乙,A, B...., 唔計分 !

小一分數好緊, 差一分已經差幾名, 而且小朋友好多都係9X分, 所以家長有心理準備 8X分已經考全班 2X.  考得後唔代表小朋友差, 只 ...

係呀,上次囝囝考試好多都係唔小心攪到扣分。重組句子照抄番題目個字又抄錯,擦字擦埋隔離個字又冇補寫番好,數數量一開始數錯咗,之後幾條的答案就答錯晒,唉......識都變咗好似唔識咁要扣分。

我今次已提咗佢要小心d架嗱,希望佢有進步啦!!

我囝囝都一樣,整咗三文治俾佢,佢就只食得一半,其他零食同分俾同學仔的糖就冇晒,我諗佢地都係掛住玩多d架嗱!

想問下今個星期點解會派本新的「生命方舟-能量册」既?係延續舊嗰本定係要重新再記錄過呢?咁之前第一本寫的一天的感覺、一週的感覺、二週的感覺......照抄番過新嗰本度定係由今個星期重新再寫過呢??學校好似冇通知過點攪,問亞囝佢又話唔知,請幫幫忙!

原帖由 gracelam 於 11-3-4 23:14 發表

阿囡話上次係二月,今次係三月份,如果有闗心隻蛋果曰,家長就簽一個名,當然越多簽名代表越多能量。我阿囡已經打了隻蛋入冷宮了•••••

Thank you!! 我個囝都係要提佢至記得同隻蛋傾下計、擦下隻蛋,佢地真係好似冇咩興趣咁。
‹ 上一主題|下一主題