用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 綱上功課排名榜
go

綱上功課排名榜 [複製鏈接]

看完以下報紙文章, 有感已發 :

http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20091125&sec=headline&nid=0

囡囡每天做綱上功課, 為的只是為了那個排名榜, 每天看看自己的排名是否領先, 無可否認, 設立排名榜可令學生因此變得績極, 其實也是好的, 但遇著一些情況, 如綱絡出問題,生病,旅行,搬屋等, 就未必可以天天按時完成, 相信好多時, 父母可能因此代做, 為排名榜而這樣做, 其實又有什麼意思呢 ?

0    0    0    0

版主

有次帶仔去學游水時,有個小妹妹一路講電話一路喊得好緊要,細心聽佢講咩,原來佢同佢爸爸講佢因為趕住出嚟游水,工人姐姐唔俾佢開電腦,所以佢做唔切每日一篇,喊住叫佢爸爸幫佢做,如果唔係就排唔到第一........聽完真係無話可說

好彩唔計分..............
有時真的無時間做!!!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

的確令件事有推動力左,我會叫個小朋友第二日做返昨天那篇,大人做就教壞細路了!

原帖由 Lovely媽咪 於 09-11-25 10:56 發表
有次帶仔去學游水時,有個小妹妹一路講電話一路喊得好緊要,細心聽佢講咩,原來佢同佢爸爸講佢因為趕住出嚟游水,工人姐姐唔俾佢開電腦,所以佢做唔切每日一篇,喊住叫佢爸爸幫佢做,如果唔係就排唔到第一........聽完真係 ...

我已經好耐無做啦, 改為weedends先補做(但只可補做2天咋),我本人就覺得中文網站d程度頗深,其實不適合小兒的程度(一年級),從前我要用大量時間去解釋一d小朋友不太適當的內容(如修辭技巧,新聞稿等).浪費太多時間, 小朋友又唔多明白...唉! 我跟本就唔會成日開電腦的,小朋友要等我番來,再做完功課才可做,漸漸己經評為次要了。而家我仔亦不會同其他同學比較分數(排名是無謂的),而我亦見到持續參與的同學日日減少就知道情況了。

小一的時候我哋大人同細路都好緊張,
今年上到小二後太多網上功課,我哋一來跟唔迟,
二來都唔想小朋友因為排名而忽略了做功課的真正意義

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Anyone know which famous school is the article talking about?  Is it SPCPS?

原帖由 goodmama2003 於 09-11-25 22:44 發表

哈哈., 我個女從來不做,

和我一毛一樣,不如睇多本故事書好過。

小一時真是好緊張,阿仔都好緊張D分,錯左會喊,好似報上專欄話齋,要在旁盯緊,喝住要阿仔諗清楚至答。而家就大家都化哂,由得佢自己做,只是每日要提醒佢做。說實在,撇開無形壓力呢一樣,其實我覺得日日要做呢個係幾好的點子。呢個係一個訓練堅毅、訓練於落後情況下仍沈著應戰既心態訓練,每日鍥而不捨咁做,要排在榜頭十名不難(要排榜首就真係難)。再者中英文網上功課即溫緊閱讀理解/聆聽,能在每天緊逼日程中令阿仔半自願做幾篇閱讀理解實在唔錯。
幸好我地只係暑假至去旅行,唔使為網上功課帶埋netbook(真係我兩公婆都唔會為公司野帶埋netbook去旅行)。

我仔仔習慣每日做三項綱上功課,喜争排名.

原帖由 Fion_Chan 於 09-11-26 00:37 發表
小一時真是好緊張,阿仔都好緊張D分,錯左會喊,好似報上專欄話齋,要在旁盯緊,喝住要阿仔諗清楚至答。而家就大家都化哂,由得佢自己做,只是每日要提醒佢做。說實在,撇開無形壓力呢一樣,其實我覺得日日要做呢個係幾好的點子。呢個 ...

又講得好啱 bor,呢點真係無唸過

仔仔小三, 佢會星期五或六做晒成個星期既(共5篇), 佢唔緊張排名, 但希望係頭3位.

小一/二時每月做到滿分既, 學校會有貼出姓名, 佢都會爭取架.

我覺得又幾好喎, 可知道佢閱讀同理解能力, 篇文又唔長, 佢做完我會check, 錯左我會解釋返, 仲加插d其他問題, 等佢捉到箇中意思, 高d年級, 唔係下下可抄到答案, 可能要明白左先得.

原帖由 goodmama2003 於 09-11-27 12:45 發表

我自己做過下, 一些電腦遊戲, 發現它出的畫面勁慢,出答案也一樣, 又音樂, 又布景,  真是浪費時間, 等答案都等到我發忟. 所以我不會給個女做囉. 有時間真是看本書好多.  

至於語文的閱讀, 我就印出來. 當書 ...

我聽到電腦都好怕,驚個小朋友中左網毒。

綱上功課排名榜

囡囡好喜愛做中英文百寶箱,每天都做,因為可以好快完成,有滿足感!

佢仲鼓勵同學仔做,可以學多d英文和普通話,因為有得聽埋,聽得多就會幫助講及表達,語感好重要,要感受多d,自然講得流暢!

因中英文都是要多接觸,電腦只是佔最少時間,我都認同要多閱讀課外書,幫助認大量文字,囡囡都好喜愛!

日本滑雪之旅日本滑雪之旅

原帖由 fungpolly123 於 09-11-25 10:04 發表

看完以下報紙文章, 有感已發 :

http://www.am730.com.hk/old_issues_details.asp?id=20091125&sec=headline&nid=0

囡囡每天做綱上功課, 為的只是為了那個排名榜, 每天看看自己的排名是否領先, 無可否認, 設 ...

樓主留意:" 囡囡每天做綱上功課"的""字正確寫法應是"" (倉頡碼: 女火月廿女)

Personal speaking, we don't suggest our kids to study with the computer so much.  Make it like a game during weekends if they got nothing to do.  Also, their school not really force to do the computer homework, just like the other way for reading.  That's what we like!
My daughters got their own computers, but once a week to check their e-mail and internet learning around 1 hour, the other 30 mins practice their typing skill.  I guess this is good enough for five to six years old girls.  And good for their eyesights.

講起在網上做功課, 我絕對唔贊同, 原因係本身學校已經有家課做了, 而且亞囡做得多網上功課鬥排名, 學校又會提醒同學, 亞囡又怕老師問, 不做不得, 對眼已經有輕微近視, 難怪好多小朋友年經細已經帶眼鏡。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)
‹ 上一主題|下一主題