用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂PN取錄信
樓主: BabyHilary
go

北角衛理堂PN取錄信 [複製鏈接]

Can anyone tell which one is better for 嶺南幼兒園 and 北角衛理堂? It's seems that both are similar style i.e. focus on mother lanugage teaching.

衛理堂收了我囡囡K1下午班, 我都考慮緊明天會否去登記

點解會無端端臨時cancel旅行?
集合前1hr先通知, 可能好多人都出左門口啦﹗
聽妳講迦南真係一般...我冇為意衛理堂上堂日誌,
課程內容好豐富? 咁就好, 比小朋友學多d野。
我面試嗰日同妳一樣自己帶住個女,
不過都有聽簡介會, 但見到人人都係2個家長架﹗

妳話如果讀衛理堂就叫姐姐送左大女上校車再帶妹妹返學, 即係大女係讀迦南pm class?
妳同細女報am係覺得1個am1個pm姐姐容易照顧?
我出年會自己揍2個小朋友,
我就覺得2個都am會好d, 我接送方便d,
佢地又多d時間相處, 感情會好d.
如果妳想細女讀am, 聽日交留位費就交埋信比學校啦﹗  

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 23:11 發表
我諗迦南都會收既....不過你有冇睇衛理堂既課外活動同上堂既日誌,佢地真係好多野學,好多形成既參觀,我可以話,我個女讀左迦南咁耐,真係咩都冇....冇參觀,冇課外活動,同埋佢地既行政係亂D,好似上星期去旅行咁,早上臨 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

或者妳囡囡比老師感覺好定, 感覺好好呢﹗

妳係住藍田附近? 我問過冇校車/保母車。

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 23:38 發表
我個女interview係咩都冇講(佢未夠歲半)....連老師叫佢早晨佢都唔應,我初初估佢都一定唔得,因為佢專注玩玩具,同埋同隔離個小朋友玩....

我而家要搵下佢返學放學時間,搵埋校車資料......我諗我都會比左留位費先!! ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 09-11-27 23:47 發表
或者妳囡囡比老師感覺好定, 感覺好好呢﹗

妳係住藍田附近? 我問過冇校車/保母車。

我見之前有d post,保母車要$1600一個月,太貴啦!!

家姐而家係am class,但k3只係得下午班,因為k3課程長左要返3個半鐘學,至於妹妹,其實下午係d時間好就d,但我問左,迦南下午校係1:00-4:45,衛理堂係1:30-4:30 (大概時間)所以姐姐接送一定趕唔切,(家姐坐校車)

不過最後都係照交留位費先,我c9話到時先諗.........

而家就望最想個間收....如果唔係我就要睇下迦南/衛理堂,二選一!!

迦南1pm上堂, 即係12:15-12:30上車?
咁之後工人帶妹妹去衛理堂(1:30pm上堂),
放學4:30pm接妹妹返屋企,
姐姐4:45pm搭校車返到屋企都應該5:15-5:30pm,
其實時間上應該配合到wor!

當然最好梗係2個小朋友同一間學校或者附近,
照顧上會方便d!

原帖由 砵砵豬 於 09-11-30 11:58 發表
我見之前有d post,保母車要$1600一個月,太貴啦!!

家姐而家係am class,但k3只係得下午班,因為k3課程長左要返3個半鐘學,至於妹妹,其實下午係d時間好就d,但我問左,迦南下午校係1:00-4:45,衛理堂係1:30-4:30 (大概時 ...

我住Tiu Keng Leng, 個時都想幫大仔搵校車直接去, 不過, 衛理堂要校車負責人把小朋友送上課室, 最後校車方面都拒絕了, 所以宜家要去北角轉校車.

我之前都有留意到你地個post,
請問北角mtr去衛理堂校車要幾錢?

原帖由 im_csb 於 09-11-30 22:56 發表
我住Tiu Keng Leng, 個時都想幫大仔搵校車直接去, 不過, 衛理堂要校車負責人把小朋友送上課室, 最後校車方面都拒絕了, 所以宜家要去北角轉校車.

$550 a bit expensive.

原帖由 BabyHilary 於 09-12-1 11:00 發表
我之前都有留意到你地個post,
請問北角mtr去衛理堂校車要幾錢?

原帖由 im_csb 於 09-12-1 21:33 發表
$550 a bit expensive.

如果真係咁,都OK既,起碼唔駛趕頭趕命,因為我個大女落校車應該係5:10PM度,如果係學校行去跑台山都要10分鐘,我寧願佢搭校去到北角mtr,然後再轉mtr返屋企.....

校車來回北角mtr當然方便好多,
特別係落雨天, 都唔知點帶小朋友上落嗰條斜路。
學校去北角站車程好短, $550真係幾貴,
不過間間校車都係咁, 藍田迦南去油塘都要$6xx.

係呢, 你係咪住藍田or油塘?

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 11:11 發表
如果真係咁,都OK既,起碼唔駛趕頭趕命,因為我個大女落校車應該係5:10PM度,如果係學校行去跑台山都要10分鐘,我寧願佢搭校去到北角mtr,然後再轉mtr返屋企..... ...

原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 12:06 發表
校車來回北角mtr當然方便好多,
特別係落雨天, 都唔知點帶小朋友上落嗰條斜路。
學校去北角站車程好短, $550真係幾貴,
不過間間校車都係咁, 藍田迦南去油塘都要$6xx.

係呢, 你係咪住藍田or油塘?

...

babyhilary,

我住油塘架....我個女都係坐$650既迦南校車....哈哈!!真係好貴,不過都冇辦法,我計過$550+($16北角-->油塘),x20days,都平過坐媬母車.......

mtr去北角唔係$16/day,
因為唔係來回1次, 而係2次,
工人帶囡囡去北角之後要返屋企,
放學時間再去北角接囡囡再返屋企, 即係要$30/day.

原來我地都住油塘...係咪宿舍呢?

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 14:32 發表
babyhilary,

我住油塘架....我個女都係坐$650既迦南校車....哈哈!!真係好貴,不過都冇辦法,我計過$550+($16北角-->油塘),x20days,都平過坐媬母車.......

衛理堂都收左我地 k1 am~~我諗我都會揀佢~~因為佢用活動教學,長遠對小朋友開發小腦仔是有用既,佢d老師都好有愛心,可能年齡比較young~~~所以都會用較開明既教法,小朋友肯接受,返學會開心好多,我好怕d好傳統的學校,一開始已經嚇怕小朋友~~~我想我的小朋友是享受3年幼稚園生涯~~~~

原帖由 ebon 於 09-11-27 23:35 發表
衛理堂收了我囡囡K1下午班, 我都考慮緊明天會否去登記

好多人話活動教學幼稚園學生上到傳統小學會追唔上, 但我曾經聽過人話活動教學係short term loss, long term gain, 即係話剛上到小學佢地係會比傳統教學小朋友pick up得慢, 但只要適應落黎, 佢地就會追返進度什至超越, 因為活動教學令佢地思考, 分析同創造力方面都比傳統教學小朋友強!

其實我都怕活動教學會追唔上傳統小學,
而家好迷惘, 唔知邊個講法先arm!

原帖由 ctslhkc 於 09-12-3 10:45 發表
衛理堂都收左我地 k1 am~~我諗我都會揀佢~~因為佢用活動教學,長遠對小朋友開發小腦仔是有用既,佢d老師都好有愛心,可能年齡比較young~~~所以都會用較開明既教法,小朋友肯接受,返學會開心好多,我好怕d好傳統的學校,一開始已經 ...

吸收到所學的知識最緊要,我諗不同性格的小朋友需要不同的學習方法,小朋友一生要學的東西沒完沒了,一下子將所有野塞晒俾佢就好容易呀!!但是學到多少or吸收幾多就成了疑問!~~

學習的方法及態度很重要~~~一定要自少培養好的習慣

原帖由 BabyHilary 於 09-12-3 16:05 發表
好多人話活動教學幼稚園學生上到傳統小學會追唔上, 但我曾經聽過人話活動教學係short term loss, long term gain, 即係話剛上到小學佢地係會比傳統教學小朋友pick up得慢, 但只要適應落黎, 佢地就會追返進度什至超越 ...

原帖由 BabyHilary 於 09-12-2 21:59 發表
mtr去北角唔係$16/day,
因為唔係來回1次, 而係2次,
工人帶囡囡去北角之後要返屋企,
放學時間再去北角接囡囡再返屋企, 即係要$30/day.

原來我地都住油塘...係咪宿舍呢?

...

油塘去north point好似係$8度咋,因為我記得我搭去太古都唔駛$10....

算啦....最好靈糧收晒我地....heeeeeee沒咁咪唔駛煩搭車囉!!

係呀, 好似係$7.7一程,
但工人送完妹妹返學會返屋企嘛,
返左屋企再去接放學即係要來回2次啦,
$7.7 x 4程咪即係要around $30囉﹗

最好係靈糧堂收啦, good luck both u & me!

原帖由 砵砵豬 於 09-12-4 11:49 發表

油塘去north point好似係$8度咋,因為我記得我搭去太古都唔駛$10....

算啦....最好靈糧收晒我地....heeeeeee沒咁咪唔駛煩搭車囉!!

‹ 上一主題|下一主題