用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角衛理堂PN取錄信
go

北角衛理堂PN取錄信 [複製鏈接]

今日收到取錄信, am class.

11月21日面試當日見到好多人,
相信報讀人數唔少, 但似乎冇咩人上bk傾,
其實衛理堂幼兒園好唔好?
被取錄小朋友嘅家長星期六會唔會去註冊?
   1    0    0    0
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

im_csb,

係呀, 我係指2歲班(幼兒小組),
因為每間幼兒園叫法唔同,
所以用pn(pre-nursery)代表。

請問妳大仔係咪都係由幼兒小組升上去?
覺得學校同老師好唔好?

妳有冇寫信比校長, 或者同大仔班主任傾下,
星期六一定有人give up offer,
希望最後妳2個小朋友都可以一齊讀書。

原帖由 im_csb 於 09-11-25 21:51 發表
請問你們意思PN 即兩歲班嗎?你們的小朋友明年讀兩歲班嗎? 衛理堂兩歲班叫小組, 三歲班叫奶兒班, 我細仔想明年讀小組, 現在是十四個月, 哥哥正在衛理堂幼稚園讀書, 但都waiting, 所以有點失望. ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我同意呢個年代二文三語好重要,
但2歲班我覺得學術程度唔係最重要,
小朋友始終太細, 都唔expect佢學術上學到好多,
反而我會重視老師有冇愛心,
教好小朋友常識, 自理能力, 禮貌同紀律最重要。
(當然pn有普通話同英文堂更理想)

我見上年好多讀衛理堂同啟思pn都考到聖心同聖保祿k1,
唔知係咪呢d有學劵名校課程都唔係太深,
所以唔須要小朋友讀好深嘅pn去配合呢?

原帖由 nclb 於 09-11-26 00:07 發表
我報咗local but都係轉咗international 啦, 唸住比佢玩普通話playgroup潻, 實行早D 2文3語!
因為我相信早期教育(Glenn Doman)真係幫到佢地,就算唔係大腦發展,早D接触都好呀!! ...

朋友嘅小朋友上年讀衛理堂pn,
佢話老師好有愛心, 係校舍舊d.
係wor, 講開60人一班, 都唔記得問下朋友點上課?
我唸唔會係60人一齊上啩, 會唔會係分3-4組呢?

我同2個小朋友都係catholic,
所以都打算出年同囡囡考聖保祿, 聖心同德望,
上前同幾個成功考到spk嘅家長傾計,
佢地小朋友咁arm都享衛理堂讀pn,
所以我唸呢間pn應該唔會差得去邊啩......

原帖由 林卓穎 於 09-11-26 17:46 發表
D老師好唔好, 有冇愛心, 環境及衛生得唔得, 學嘢多唔多, N班有60人會唔好易生病, 我想囡囡讀完N班之去考聖心, 聖保祿及真光, 如果係到升K1-K3, 到時去高主教, 聖心, 聖保祿及真光, 這些學校讀是否很辛苦及很難追到佢 ...

原來waiting有分batch?
如果哥哥讀緊都唔收細佬,
仲要waiting都唔優先考慮...
一方面可以話學校公正, 純以面試表現收生;
但另一方面睇又覺得學校似乎欠缺人情味...
如果我係妳都一定會好唔開心, 對學校好失望。
再試下寫信同埋親身搵校長傾下,
用誠意感動下佢, 希望最後會有gd news!

原帖由 im_csb 於 09-11-26 18:20 發表
今日打電話去學校問下我細仔排waiting 第幾, 佢話我個仔唔係waiting 第一個batch. 我更失望, 因為我以為學校會在家長, 小朋友個邊想一想, 家長如何照顧兩個小朋友不同地點而差不多時間放學, 同埋細仔話要同哥哥一起 ...

妳係咪1號in靈糧堂呀?
我30號呀, 好期待睇下個新校舍,
知唔知靈糧堂課程係咪同衛理堂差不多?
pn都係冇英普同埋以活動教學為主?

衛理堂我會留位, 考埋靈糧堂同迦南再決定。
希望囡囡黎緊2個面試表現會好d, 有機會比我地選擇啦﹗

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 21:24 發表
我都收左PM class,但我心儀個間1st/5th先in,佢要今個星期交留位費,我都唔知點好??

係啦, 我之前見bk冇咩人講衛理堂,
仲以為係咪冇咩人考呢,
但面試嗰日又見到好多人個wor,
大堂, 登記處, 等候區, 課室同簡介會都好多人。

其實好多學劵幼稚園都少英文架,
因為教育局要學校以廣東話為主,
就算有外籍老師, 都係一星期1-2堂,
同私立幼稚園日日有英普堂差好遠。

原帖由 heihei1206 於 09-11-26 21:50 發表
估唔到佢waiting list都有分batch,講到好似咁難入......入到係咪應該去讀呢??

如果k1仲要唔係成日有英文班難怪話上小學辛苦,如果再要另外加補習班俾佢咪仲辛苦... ...

haha, 我地終於重逢!
我聽一個今年迦南pn家長話,
1星期3堂英文2堂普通話, 有課堂練習冇功課。

其實好多學校都優先收有哥哥姐姐讀緊或者係舊生嘅小朋友, 我都估唔到衛理堂會咁, 以妳所知迦南做法係點?
如果唔sure就享衛理堂留左位先啦, 安心d嘛!
係呢, 你原本揀am定pm架?

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 22:03 發表
好搞笑...你係呢邊留言,我係靈糧個邊問你交唔交留位費...哈哈!!我係度諗梗,如果我靈糧唔收,我就會choose衛理堂/迦南,不過如果間學校真係睇小朋友表現,就算我大女係迦南讀緊都未必收.....何況迦南真係比較深...我 ...

藍田靈糧堂今年搬新校舍加開pn.

hamapigu & heiheib,
我囡囡19個月大, 面試表現都幾好,
初時唔肯講早晨, 後來都坐定定答到做到9成問題,
有同老師講唔該, 謝謝, 有叫媽媽,
扮打電話, 問:「爺爺, 嫲嫲呢?」
最後同老師講bye bye同飛吻。
老師只係問左我1個問題,
「小朋友哥哥係咪讀衛理堂?」我話唔係!
當時唸...取錄機會應該唔大。

後來簡介會校長勸家長填表am/pm class都接受,
如果只填am, 未必可以比到offer,
但我冇填, 因為如果pm class我安排唔到時間。
你地有冇填嗰張表呀?

原帖由 KaMaPiggu 於 09-11-26 22:48 發表
請問係咪銅鑼灣個間靈糧堂? 乜佢地都有2歲班嫁咩? 如果係既話, 我就真係傻左喇..一路以為得k..搞到冇去報到...
唉..依家衛理堂收pm喎..個日阿囡表現勁好..我真係唔知佢係咩收生標準囉..我勁失望..都仲諗緊去唔去比錢 ...

點解會無端端臨時cancel旅行?
集合前1hr先通知, 可能好多人都出左門口啦﹗
聽妳講迦南真係一般...我冇為意衛理堂上堂日誌,
課程內容好豐富? 咁就好, 比小朋友學多d野。
我面試嗰日同妳一樣自己帶住個女,
不過都有聽簡介會, 但見到人人都係2個家長架﹗

妳話如果讀衛理堂就叫姐姐送左大女上校車再帶妹妹返學, 即係大女係讀迦南pm class?
妳同細女報am係覺得1個am1個pm姐姐容易照顧?
我出年會自己揍2個小朋友,
我就覺得2個都am會好d, 我接送方便d,
佢地又多d時間相處, 感情會好d.
如果妳想細女讀am, 聽日交留位費就交埋信比學校啦﹗  

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 23:11 發表
我諗迦南都會收既....不過你有冇睇衛理堂既課外活動同上堂既日誌,佢地真係好多野學,好多形成既參觀,我可以話,我個女讀左迦南咁耐,真係咩都冇....冇參觀,冇課外活動,同埋佢地既行政係亂D,好似上星期去旅行咁,早上臨 ...

或者妳囡囡比老師感覺好定, 感覺好好呢﹗

妳係住藍田附近? 我問過冇校車/保母車。

原帖由 砵砵豬 於 09-11-26 23:38 發表
我個女interview係咩都冇講(佢未夠歲半)....連老師叫佢早晨佢都唔應,我初初估佢都一定唔得,因為佢專注玩玩具,同埋同隔離個小朋友玩....

我而家要搵下佢返學放學時間,搵埋校車資料......我諗我都會比左留位費先!! ...

迦南1pm上堂, 即係12:15-12:30上車?
咁之後工人帶妹妹去衛理堂(1:30pm上堂),
放學4:30pm接妹妹返屋企,
姐姐4:45pm搭校車返到屋企都應該5:15-5:30pm,
其實時間上應該配合到wor!

當然最好梗係2個小朋友同一間學校或者附近,
照顧上會方便d!

原帖由 砵砵豬 於 09-11-30 11:58 發表
我見之前有d post,保母車要$1600一個月,太貴啦!!

家姐而家係am class,但k3只係得下午班,因為k3課程長左要返3個半鐘學,至於妹妹,其實下午係d時間好就d,但我問左,迦南下午校係1:00-4:45,衛理堂係1:30-4:30 (大概時 ...

我之前都有留意到你地個post,
請問北角mtr去衛理堂校車要幾錢?

原帖由 im_csb 於 09-11-30 22:56 發表
我住Tiu Keng Leng, 個時都想幫大仔搵校車直接去, 不過, 衛理堂要校車負責人把小朋友送上課室, 最後校車方面都拒絕了, 所以宜家要去北角轉校車.

校車來回北角mtr當然方便好多,
特別係落雨天, 都唔知點帶小朋友上落嗰條斜路。
學校去北角站車程好短, $550真係幾貴,
不過間間校車都係咁, 藍田迦南去油塘都要$6xx.

係呢, 你係咪住藍田or油塘?

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 11:11 發表
如果真係咁,都OK既,起碼唔駛趕頭趕命,因為我個大女落校車應該係5:10PM度,如果係學校行去跑台山都要10分鐘,我寧願佢搭校去到北角mtr,然後再轉mtr返屋企..... ...

mtr去北角唔係$16/day,
因為唔係來回1次, 而係2次,
工人帶囡囡去北角之後要返屋企,
放學時間再去北角接囡囡再返屋企, 即係要$30/day.

原來我地都住油塘...係咪宿舍呢?

原帖由 砵砵豬 於 09-12-2 14:32 發表
babyhilary,

我住油塘架....我個女都係坐$650既迦南校車....哈哈!!真係好貴,不過都冇辦法,我計過$550+($16北角-->油塘),x20days,都平過坐媬母車.......

好多人話活動教學幼稚園學生上到傳統小學會追唔上, 但我曾經聽過人話活動教學係short term loss, long term gain, 即係話剛上到小學佢地係會比傳統教學小朋友pick up得慢, 但只要適應落黎, 佢地就會追返進度什至超越, 因為活動教學令佢地思考, 分析同創造力方面都比傳統教學小朋友強!

其實我都怕活動教學會追唔上傳統小學,
而家好迷惘, 唔知邊個講法先arm!

原帖由 ctslhkc 於 09-12-3 10:45 發表
衛理堂都收左我地 k1 am~~我諗我都會揀佢~~因為佢用活動教學,長遠對小朋友開發小腦仔是有用既,佢d老師都好有愛心,可能年齡比較young~~~所以都會用較開明既教法,小朋友肯接受,返學會開心好多,我好怕d好傳統的學校,一開始已經 ...

係呀, 好似係$7.7一程,
但工人送完妹妹返學會返屋企嘛,
返左屋企再去接放學即係要來回2次啦,
$7.7 x 4程咪即係要around $30囉﹗

最好係靈糧堂收啦, good luck both u & me!

原帖由 砵砵豬 於 09-12-4 11:49 發表

油塘去north point好似係$8度咋,因為我記得我搭去太古都唔駛$10....

算啦....最好靈糧收晒我地....heeeeeee沒咁咪唔駛煩搭車囉!!

‹ 上一主題|下一主題