用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人收到聖三一的信
樓主: DL00
go

有沒有人收到聖三一的信 [複製鏈接]

我個人不選擇將軍澳宣道kg,當年收左我大仔,新生適應期見 d 老師都帶得麻麻,校舍亦不開揚!

如你有宗教背景 - 我會揀觀塘幼兒學校,有戶外、有宗教教育、 學校質素亦有保証 (獨欠外藉)
如冇宗教背景或好著重有外藉,就可揀青衣商會將軍澳,校舍企理、有口碑、小朋友上學開心。

藍田啟思 .. 貴得嚟 冇乜口碑,我會放在最後,所以我沒有報!

原帖由 ctlmama 於 09-11-30 15:09 發表
phmami
我個女係細女觀塘幼兒學校、藍田啟思、青衣商會將軍澳kg及將軍澳宣道kg都收咗我個小朋友,你話點揀好呢?      

我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

hi phmami,

真係唔該晒你!你分析得好好!其實真係好矛盾,因為我個個係細女,so又想佢讀n1,驚佢升小學唔夠人爭,但青衣kg又收佢讀k1喎!如果放棄咗又怕揀錯,其實升上小學係咪真係會收大仔好啲呢?
真煩~  

原帖由 PHmami 於 09-11-30 16:07 發表

我個人不選擇將軍澳宣道kg,當年收左我大仔,新生適應期見 d 老師都帶得麻麻,校舍亦不開揚!

如你有宗教背景 - 我會揀觀塘幼兒學校,有戶外、有宗教教育、 學校質素亦有保証 (獨欠外藉)
如冇宗教背景或好著重有外藉,就可揀青 ...

我又想問吓? 你道說出咁多聖三一資料, 是否你在這裡任教?

原帖由 PHmami 於 09-11-30 12:34 發表
Hi 7688,

想請問你滿意學校嗎?課程 / 老師 / 膳食
每星期多少堂 native english & 普通話? Tks!!

Hi 7688,

oh... 你是否誤會了?我只說了大坑東的資料,而聖三一我只說了校車 TKO 線資料,因我住 TKO 亞仔九月入學要撘,反而我想係要知多 d 關於聖三一既資料。

原帖由 7688 於 09-11-30 23:37 發表
我又想問吓? 你道說出咁多聖三一資料, 是否你在這裡任教?

沙田啟思我本來都想報,但不見得口啤有多好,囡囡同學仔媽咪去過,話校舍細,而且全日既佢都叫貴,我最後都放棄無報 !
[

你可以比佢照讀 k1 睇吓佢跟唔跟得到課程,如果到時發覺進度唔理想先再考慮多讀一年幼稚園囉!有d小朋友唯然年尾出世但不會跟唔上。
好似我大仔咁年尾出世,當年考幼稚園考六間六間都收,年年成讀理想,考小學都 OK,依家小一都沒有不適應跟唔上等問題。加上你個係女,女仔又會比同齡男仔成熟,相信應該OK!

原帖由 ctlmama 於 09-11-30 20:03 發表
hi phmami,

真係唔該晒你!你分析得好好!其實真係好矛盾,因為我個個係細女,so又想佢讀n1,驚佢升小學唔夠人爭,但青衣kg又收佢讀k1喎!如果放棄咗又怕揀錯,其實升上小學係咪真係會收大仔好啲呢?
真煩~  

...

來來去去都係我地幾個傾,唔見再有聖三一派彩後d家長上黎既 ?
[

Hi babycoming

我覺得聖三一唔係幼稚園熱門之選,只是選全日班的家長會揀的好學校之一,所以唔多人上嚟好正常!

可否分享吓點解你會揀聖三一?

原帖由 babycoming 於 09-12-1 12:23 發表
來來去去都係我地幾個傾,唔見再有聖三一派彩後d家長上黎既 ?

全日校已小,但要係咁小當中再搵間比好,好難,聖三一是其中一間,而佢係行內黎講一間好出名校,行內既人推崇,一間勁有愛心的校,我女個老師都係叫我去試下,同埋我女同學仔家長因係中大做,入面既中文大學教授recommened !

加上我好喜歡佢既活動教學,同埋欣賞老師好有心機自制書本同教具,而且佢地學既野唔係書本上,又唔係datebase式教學,我覺得咁樣細路仔學既野會更廣同真正明白,真正明白先會吸收,吸收到先會係腦入面,但database底enter入去只會果一刻記得就算當佢好記性記住,但唔代表佢明白,而project approach細路仔一齊參與學到既野比書本更多,呢樣好欣賞 !

再欣賞佢地煮既飯,哈哈,我女都係返全日,但學校都因為方便關係會煮有d腸仔呀,果d咁既食飯,但呢到見到佢既餐單好有心思,又有營養,又唔係食can,同埋又有合時令既糖水同湯 !
仲有又唔會成日比糖人食,我女校又多多,又糖,食到個人都癲 !

另外基督教服務處都係我d教育界入面做野既朋友和佢地的同事又係recommened,我都好埧意,係可惜坐車唔方便咋 !
[

其實你覺得我應該俾阿女讀青衣商會or觀塘幼兒學校k1呢?定等下聖三一堂後備位呢?or再報保良局易澤豐幼稚園下午班呢?

原帖由 PHmami 於 09-12-1 10:41 發表
你可以比佢照讀 k1 睇吓佢跟唔跟得到課程,如果到時發覺進度唔理想先再考慮多讀一年幼稚園囉!有d小朋友唯然年尾出世但不會跟唔上。
好似我大仔咁年尾出世,當年考幼稚園考六間六間都收,年年成讀理想,考小學都 OK,依家小一都 ...

其實聖三一等到既我覺得
[

babycoming...最後你有冇問救世君呀? 我send it pm俾你...

救世軍我無問,因為我記得我係沙田間救世軍排左,我打電話去問,沙田果間話係有排到,好快會出信比我地去面試咋 !
[

My daughter only have waiting list.  I also like this school but i think no chance at the end.

原帖由 phyllislau 於 09-12-1 16:43 發表
My daughter only have waiting list.  I also like this school but i think no chance at the end.

k1? 排第幾 ?
[

I don't know the ranking.  I only fax it back on Saturday early morning about 9am.

咁應該都不會太後,可能有望呢 !
[

babycoming,

而家等日子過.... 個心仲未定落黎, 仲係好緊張呀 ... 希望12 月中有好消息,  waiting有 10 個位啦 ~ :loveliness:

你意思係有10個位free for waiting list d 人定係有10 個人在waiting list?

佢應該係講10個吉位出黎,哈哈
我反而過左幾日而加又無咩野喇,隨緣羅,初初真係down到幾日都無胃口,唸唸下,唉算啦,做咩咁呢,入唔入到又唔係我決定到,最開頭都有唸寫求位信,但都無寄出,唸唸下寫又點呢,唔通寫左比個第一我排,or即時比個位我咩,個個都係咁排架啦,我自己唸應該唔會得我一個寫去姐,如果個個寫去就有offer咁間學校讀黎都無咩用啦,再加上我唸,哈哈個個父母都寫去,都係咁上下架啦,如果曾特首寫去就話有用姐 !
anyway,祝大家有個意外驚喜 !
[
‹ 上一主題|下一主題