用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 ...
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

dear2b:

係呀!真架,聽朝點拎比你,我係咪要搵的靚毛巾幫佢保溫,不過建議你最好當早餐食

我剛星期五先飛蘇完咋!隔2個再去
2b:等緊 HB 整既愛心早餐的 2B >>你hb真係正,煮緊愛心早餐,抵讚..

我呢就剛岩好,呀仔買完新鮮茶餐廳熱熱香的菠蘿包,豬尾包同豬屎搶包返黎,配埋我剛撞好的鴛鴦....正

醒目開學勳章

今朝得我地二人係樹唱雙黃

偉哥真攪鬼,成日百無了賴,釣釣下魚打黎,驚晚餐我吾知煮乜,拿你買的菜,買的肉,加埋佢的魚,又一餐啦!

你like煲湯就煲青紅蘿蔔,菜乾or粉葛啦!

嘩~都吾小餸啊!

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

我都未有機爆我的噴血辛酸史比煮妹聽~

呢輪同偉哥都係傾緊呀仔學業,早二日做完飛蘇係一x麵樹就up下細細個就出黎做野搵銀擔起頭家,幫呀媽養家,一家六口,就靠我同呀媽一雙手,我同呀哥最大,呀哥就好堅持儲夠錢就夜校轉日校,停止日工,我就好痛苦地,日以繼夜,夜以繼日的,讀書工作,工作讀書的日子.

我的第一份工就係係觀塘名加x大公司做sale,我話比呀仔知,果時媽咪年紀仲細過佢而家,但好生性,好僱住頭家,好知乜野叫做肚餓無飯開的滋味.

朝早9點幾出門口,日企12粒鐘,對腳企到出晒泡,到夜晚收工後,公司關門仲要埋數,如果吾岩數就要賠,埋完數返到屋企,晚晚都約11點幾12點,的數口就由果時練番黎...

呀仔問我,點解10點關門後埋完數,要成12點先返到屋企,觀塘返屋企搭地鐵,乜吾係好快架咋咩,笑到我嚇飯,呀仔,果時邊有地鐵呀!搭小巴已經好威啦!

我果時晚晚收工後等15,16號巴士返屋企,如岩走車,等半粒鐘架....真係好慳架,慳埋慳埋的錢交晒比老媽子....

<<諗起果時都真係超勁,的男人一入店舖,可洗拎軟呎,已經知佢幾吋腰同幾長褲,客人轉頭可以返黎拎改好左長度的褲,的古董收銀機吾會自動同你計找幾銀,要另外同計數機計,的數日就越來越精,查實我讀書時好憎計數,但話齋,你最吾like果咩,就係咁痴住你....>>>>

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:27 發表
dear2b:

係呀!真架,聽朝點拎比你,我係咪要搵的靚毛巾幫佢保溫,不過建議你最好當早餐食

我剛星期五先飛蘇完咋!隔2個再去
2b:等緊 HB 整既愛心早餐的 2B >>你hb真係正,煮緊愛心早 ...

Dear Betty

您講真架 ? 我梗係唔會當早餐食啦,邊度捨得呀,不過食完點俾番隻煲您呀 (我想要安哥架嘛 )我八點半前已經到金鐘架啦,您吩咐我去邊度拎呀 ?

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:30 發表
今朝得我地二人係樹唱雙黃

偉哥真攪鬼,成日百無了賴,釣釣下魚打黎,驚晚餐我吾知煮乜,拿你買的菜,買的肉,加埋佢的魚,又一餐啦!

你like煲湯就煲青紅蘿蔔,菜乾or粉葛啦!

嘩~都吾小餸啊!

betty ...

Dear Betty

阿偉哥連去釣魚都記得打俾您,羡慕水人呀

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:50 發表
dear 2b:

我都未有機爆我的血血辛酸史比煮妹聽~

呢輪同偉哥都係傾緊呀仔學業,早二日做完飛蘇係一x麵樹就up下細細個就出黎做野搵銀擔起頭家,幫呀媽養家,一家六口,就靠我同呀媽一雙手,我同呀哥最大,呀哥就好堅持儲 ...

Dear Betty

我地下星期咪有得大吹特吹囉 我屋企雖然唔係有錢,不過算係咁囉,到左會考完先百無聊賴出去新蒲崗返製衣廠做暑期工,仲要介紹我入去既 uncle 係呢間廠話事既,邊度有人夠膽蝦我呀,間廠好大架,成十幾層樓高,又有食堂 .... 都幾好玩

醒目開學勳章

dear 2b:

講真架,我約8點10係砲台山站喎,咁你咪會遲到囉..衰鬼..

betty

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:50 發表
dear 2b:

我都未有機爆我的血血辛酸史比煮妹聽~

呢輪同偉哥都係傾緊呀仔學業,早二日做完飛蘇係一x麵樹就up下細細個就出黎做野搵銀擔起頭家,幫呀媽養家,一家六口,就靠我同呀媽一雙手,我同呀哥最大,呀哥就好堅持儲夠 ...

Dear Betty

我無您咁叻女呀,成世人做過呢份工廠暑期工咋,中學畢業讀多一年商科就入左呢間公司做到家陣,睇黎都要做到退休,做唔到退休出去都無人請啦

原帖由 bettylam 於 09-12-6 10:59 發表
dear 2b:

講真架,我約8點10係砲台山站喎,咁你咪會遲到囉..衰鬼..

betty

Dear Betty

咁典算呀 ?

醒目開學勳章

dear2b:

今朝都好曬喎~
乜你講到我貢有魅力啊! 佢係掛住佢地陳氏三寶夜晚餐飯餸啦!

好攪鬼,吾好話比人知,今早佢出門前,吾知係咪,我估咋,佢多年黎身邊同事同朋友都好好架,可能up,乜你個個星期一早出動,你娘子無怨言架咩,你吾洗陪佢同的細路架....

於是,佢今早出門前,做左一樣吾係成日做的動作,真係冧死人架啫..... ,不過好奇怪,我研究過,吾知點要開燈 都吾洗一秒鐘

原帖由 bettylam 於 09-12-6 11:23 發表
dear2b:

今朝都好曬喎~
乜你講到我貢有魅力啊! 佢係掛住佢地陳氏三寶夜晚餐飯餸啦!

好攪鬼,吾好話比人知,今早佢出門前,吾知係咪,我估咋,佢多年黎身邊同事同朋友都好好架,可能up,乜你個個星期一早出動,你娘 ...

Dear Betty

好羡慕您呀,曬到呀
我 HB 肯定唔會咁啦

醒目開學勳章

dear 2b:

今日比呀女的同學欽典我的秘制凍0茶,明天入樽比佢地嘆

betty

原帖由 bettylam 於 09-12-6 11:26 發表
dear 2b:

今日比呀女的同學欽典我的秘制凍0茶,明天入樽比佢地嘆

betty

Dear Betty

原來除了撞鴛鴦仲有拿手凍 0 茶,勁 ! 開小食店指日可待 !

醒目開學勳章

dear2b:

今日真係盡發心中情,好舒暢

查實我day day都好開心,係樂天派一族,童年吾開心的日子,對我一的影響都無,生命中,呢個只係一小撮心路歷程

不過每年12月係最開心的月份,特別係做冬日,因為偉哥同呀女係冬節日,又大一歲啦!我呀妹就23日,舊同事就26日...真係好happy

每年呢一日,都超忙,例排齊齊返呀媽樹做節兼切蛋糕,派禮物..

由呀女f.1開始,年年呢日我都會特地請假到呀女學堂,參加佢地學校舉行的x'mas party,老師同同學特地同呀女賀埋生日,去年除外,因呀女往年係北京....話咁快,呀女19歲lu~

特地祝佢入讀心儀大學楝選的科目

原帖由 bettylam 於 09-12-6 11:41 發表
dear2b:

今日真係盡發心中情,好舒暢

查實我day day都好開心,係樂天派一族,童年吾開心的日子,對我一的影響都無,生命中,呢個只係一小撮心路歷程

不過每年12月係最開心的月份,特別係做冬日,因為偉哥同呀女係冬節日, ...

Dear Betty

見您同我地 gathering 笑得咁開懷,都知道您係一個樂天知命的好媽咪,阿偉哥同一對仔女一定感受到,同埋阿女係學業上一向都好識諗,您等住佢好消息都得啦 記住呀,我約左您開心吹水會架,得閒記得去非士卜 look look 呀

醒目開學勳章

dear2b:

你當年好好喎,有個uncle照住你,無人蝦,我就比人蝦到,避埋好激氣,不過無喊,皆因我係好難會攪喊果隻...

話說呀媽都成日由的隔離鄰居姐姐或uncle介紹入的廠做,有個係我婆做馬姐昤揍大的uncle,係觀塘開車牛仔褲,呀媽叫我叫佢做舅父,舅母就係樹接單兼做數同教我車牛仔褲,舅母好猛料,樣樣皆能,呀媽話佢好本事,叫佢過我二度<散手>,佢果時實牙實齒承諾呀媽話做落交我做交收同管工,點知做下做下,做左成年都係車牛仔,中間期間仲請左個好惡的女管工,我都吾知佢係佢地貴親啊!

後來先聽番的車工講,其實佢地成日都請吾到的車工,可能人工低掛,所以成日用呢個口吻,叫的熟人介紹人入黎,話做熟就吾洗車野,教佢地做管理.....不過都要多謝佢地啦!

我當年都好勤力地,搵到的錢返屋企

話說我的第一份寫字樓工,係一個之前係sale店舖識,無見幾年,係街撞到,佢話佢係勞記見到請文員,於是走去見工,哈~人家見佢幾醒目,<<樣貌睇落又幾舒服,眉清目秀,簡直塗小許唇膏都殺死的男人,又叻襯衫,著得好企理,好叻嗲聲嗲氣嗲的男人買野>>呢樣野我真係頂吾順...

結果就請左佢....不過佢真真幾醒鏡同身材好正架,雖然係大陸落黎,企吾開聲真係無人知..

果時好多入黎買衫褲的男人,成日口花花,係樹up,一個大方,一個治艷..

我就心郁郁,見佢都得,於是我又執下整齊企理,去勞記蒲下車下有無份文員in下,就係咁,見左我地會計呀頭,佢真係請左我喎,早幾年問番佢同謝過佢當年比呢個機會我呢個乜都吾識的妹妹仔,問佢乜原因請我,佢答佢請人睇第一眼眼緣..呵呵~我地而家仲留為佳話...

嘻嘻~剛岩又聯絡20幾年,年年聖誕一次成班會計部同事,哈~偉哥都係其一,聖誕期間聚餐.....

醒目開學勳章

dear2b:

真真知我者無若你地喎~

我次次gathering都笑爆咀,標晒眼淚水~返到屋企落妝時,見到二邊眼尾直落的成尺厚粉nut晒,二條闊約1cm,好長而又彎的笑淚痕有時直頭去到頸項 好彩你地期間無人記得影相呢樣野.....

醒目開學勳章

哈哈~今朝真係打字打到手軟.

又係逛街街楝禮物時間,因要選購同事結婚卡同禮物,搵左幾間同行左幾日都楝吾到心頭好,我真係好醃尖...

呀女尋日逛左色色店話好多正野,等我拾番的眼耳口鼻,出去巡下先

待會見啦!老友,如明早要煲呀仔飯,切記call我手機...如收吾到轉留言,記得留言呀!

betty人人上

醒目開學勳章

算死草又黎啦!

尋晚餐打癲佬計落都吾算貴喎~

街市白蘿蔔做湯底hkd4.50
生菜一斤,菜心二斤,食吾晒hkd11.-
x昌買左日式肉片2包hkd27.80
東記鮮蝦雲吞買2送1包菠菜雲吞hkd20.-
(多野食到無開)
四海魚皮+咖哩魚皮餃2包hkd19.50
青記日式什丸hkd52.30
牛肉檔肥牛hkd30.-
趴街肉子豆腐3條hkd5.80

共hkd170.9/4每人都係hkd42.70,仲超新鮮,仲可以食多幾餐

原帖由 bettylam 於 09-12-6 12:48 發表
dear2b:

你當年好好喎,有個uncle照住你,無人蝦,我就比人蝦到,避埋好激氣,不過無喊,皆因我係好難會攪喊果隻...

話說呀媽都成日由的隔離鄰居姐姐或uncle介紹入的廠做,有個係我婆做馬姐昤揍大的uncle,係觀塘開車牛仔 ...

Dear Betty

估唔到您有呢一段辛酸血淚史 我乜都唔識,您又識車衣,不過叻人點都有出頭天既,難得仲搵到乘龍快婿添 .... 可喜可賀,今日見到偉哥咁錫您,之前吃的苦都有回報啦,不過真係要俾兩位小主知道媽咪以前既挨苦 .....
‹ 上一主題|下一主題