用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 親戚個仔出年考小一,有咩心水提供?
go

親戚個仔出年考小一,有咩心水提供? [複製鏈接]

親戚好擔心,事關小一競爭好劇烈。醒就無所謂,弊在個細路鈍鈍地,對答又嘛嘛,人又心散,話蠢又蠢唔晒果隻。

DBS YW果種學校勝算好渺茫,唔知有咩好既提議?佢住官塘,唔想讀津校。
   0    0    0    0

We dun know where your relative living. You can buy some books related to this topic in Bookshop and read it to get more informations.

都有好多c小/直資簡 叫你親戚慢慢lun la
原帖由 VKwan 於 09-11-27 12:12 發表
親戚好擔心,事關小一競爭好劇烈。醒就無所謂,弊在個細路鈍鈍地,對答又嘛嘛,人又心散,話蠢又蠢唔晒果隻。

DBS YW果種學校勝算好渺茫,唔知有咩好既提議?佢住官塘,唔想讀津校。 ...

醒目開學勳章 王國長老

tko有好幾間直資, 應該會讀得開心, 老師又幾關愛的, 可以考慮下
音小, 啟思, 啟基都唔會太大壓力既
不過而家小一真係好難考呢........如果小朋友唔係特別醒, 報多幾間, 收左至慢慢考慮啦
原帖由 VKwan 於 09-11-27 12:12 PM 發表

DBS YW果種學校勝算好渺茫,唔知有咩好既提議?佢住官塘,唔想讀津校。 ...

放心畀佢試考YW啦

2000個interview,無1000都有900個小朋友同佢差唔多,5歲人仔係咁上下。校長會哄小朋友說話的。

「蠢唔晒」已經唔錯,重有一年準備,加油!

◤全港直資「一條龍」英文中小學◢

醒目開學勳章

但不要學一些家長,未了解是否適合去報,始終全港私立加直資小學有60間
有傳統有活動
有宗教有愛國
唔好報太多,始終小朋友要去面試,而且通常都在9~10月,報得太多小朋友吃不消,又有機會Crash

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-27 14:54 發表
tko有好幾間直資, 應該會讀得開心, 老師又幾關愛的, 可以考慮下
音小, 啟思, 啟基都唔會太大壓力既
不過而家小一真係好難考呢........如果小朋友唔係特別醒, 報多幾間, 收左至慢慢考慮啦
...

原來有成60間?我仲成日以為得最常見果幾間!

醒目開學勳章

20間直資 (3間男, 17間男女)
40間私立 (3間男, 6間女, 31間男女)

有些私立男女的小學,但中學部是女校,如True Light

最南至赤柱,最西北到天水圍,東至將軍澳,西至青衣

看一下小學概覽

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原帖由 VKwan 於 09-12-18 19:13 發表
原來有成60間?我仲成日以為得最常見果幾間!

Thanks for sharing!
原帖由 ziyi 於 09-12-18 22:16 發表
20間直資 (3間男, 17間男女)
40間私立 (3間男, 6間女, 31間男女)

有些私立男女的小學,但中學部是女校,如True Light

最南至赤柱,最西北到天水圍,東至將軍澳,西至青衣

看一下小學概覽

http://chsc.edb.hkedcity.ne ...

‹ 上一主題|下一主題