用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 收咗10-11年K1嘅媽咪入嚟傾吓啦...
樓主: cutecutewing
go

收咗10-11年K1嘅媽咪入嚟傾吓啦... [複製鏈接]

[/quote]原帖由 siwing 於 09-11-30 12:41 發表
請問雅息士道和羅福道的ST.Catherine 有什麼不同 ? [/quote]

雅息士道....新校舍
羅福道....舊校舍(總校舍)

原帖由 cutecutewing 於 09-12-2 00:45 發表
原帖由 siwing 於 09-11-30 12:41 發表
請問雅息士道和羅福道的ST.Catherine 有什麼不同 ? [/quote]

雅息士道....新校舍
羅福道....舊校舍(總校舍) ... [/quote]

thanks cutecutewing

大家好,我仔仔入了 英粵am 羅福道, 其實我都等緊kv的消息, 因為kv 個時仔仔in 得好好, 係interview 度又好似好開心咁, 都心大心細如果kv 都有offer 點好, 不過 好似都係想仔仔讀st catherine, 因為like 多net teacher 同埋覺得如果係kv而可能晚晚做功課做得好晚都幾心痛, (因為我有個朋友的仔仔, 做得快,每日都大概7點做完, 但係有個朋友的女女做得慢, 晚晚10點/11點先做完功課)

我囡囡收左am 羅福道.. 各位媽咪多多指教
就算KV收, 都應該留St. Cat la.  無謂要小朋友細細個就咁辛苦啦!! 仲有好長的日子讀書的嘛 !!   晚晚10點/11點先做完功課...No Way lu  又無謂提早跟功課辛苦的時間 !!

我女女都是羅福道英粵am。

原帖由 mikami 於 09-12-2 12:19 發表
大家好,我仔仔入了 英粵am 羅福道, 其實我都等緊kv的消息, 因為kv 個時仔仔in 得好好, 係interview 度又好似好開心咁, 都心大心細如果kv 都有offer 點好, 不過 好似都係想仔仔讀st catherine, 因為like 多net teache ...

我見KV都收咗你仔仔,你會讀KV/SC呢...?

kv唔收我個女, 得waiting list...唔洗揀lu~~

係呢, 好似冇咩人讀英普am班嘅?

i got the offer EC class pm at Essex Campus.... just received KV "on the waiting list" letter (even the interview at KV was better than SC a lot, answer 100% questions from KV interview, i think SC just 80% and also some in wrong answer)....
now no need to worry, no need to think KV or SC ....

原帖由 fredmama 於 09-12-5 03:08 發表
i got the offer EC class pm at Essex Campus.... just received KV "on the waiting list" letter (even the interview at KV was better than SC a lot, answer 100% questions from KV interview, i think SC ju ...

haha...我囡囡同你小朋友一樣...in kv 好過 in sc好多,結果同你都一樣...不過sc係我1st choice...

原帖由 cutecutewing 於 09-12-5 12:24 發表

haha...我囡囡同你小朋友一樣...in kv 好過 in sc好多,結果同你都一樣...
不過sc係我1st choice...

哈哈~~我都係呀~~
我見到封信係waiting list既時候,又surprise又開心..
Surprise既係in 得咁好(我覺得in得好咋--100% 答晒問題,投入唱歌,響門口有講多謝)
開心既係,個天唔駛我煩,幫我揀好~~
我同老公既1st choice都係sc...
不過,正常既,in左梗係想收喇~~

原帖由 cherylyau_b 於 09-12-6 19:43 發表

哈哈~~我都係呀~~
我見到封信係waiting list既時候,又surprise又開心..
Surprise既係in 得咁好(我覺得in得好咋--100% 答晒問題,投入唱歌,響門口有講多謝)
開心既係,個天唔駛我煩,幫我揀好~~:funny:
我同老公既1st  ...

haha..我同你的心態簡直101%一樣呢....

大家好,我個女都係英普PM, KV收咗佢AM Dorset Campus, 我應該會揀St. Cat.

原帖由 zzbchu 於 09-12-7 20:23 發表
大家好,我個女都係英普PM, KV收咗佢AM Dorset Campus, 我應該會揀St. Cat.

zzbchu你好,咁我地囡囡可能將來會是同學仔呢...

小兒alpha 都收到英粵am班, 想問下各位媽咪如果SC, SJ(ST. JOHANNES), YORK 同STAFFORD -- ALL AM CLASS, 你點會點揀呀....

原帖由 cutecutewing 於 09-12-7 22:10 發表

zzbchu你好,咁我地囡囡可能將來會是同學仔呢...

你好, cutecutewing, nice to meet you....

原帖由 vivianlai 於 09-12-7 23:24 發表
小兒alpha 都收到英粵am班, 想問下各位媽咪如果SC, SJ(ST. JOHANNES), YORK 同STAFFORD -- ALL AM CLASS, 你點會點揀呀....

........I would choose St. Cat..............SJ and Stafford, not much info but I think SJ got it's own primary school??.............York, too commerical, 好似英皇教育咁, but some people like this........

原帖由 vivianlai 於 09-12-7 23:24 發表

YORK/ST NIC/SC(英普)/TT(國際)都收咗我囡囡,但我都一定會揀SC...因為升小學競爭力大D...

Hello! 我仔仔幸運地入中英 am班, 之前考慮過轉為英普班問題, 好像學多一種語言, 上到小學也較有優勢, 但又擔心仔仔初期不能完全聽懂, 影響學習, 後來打去學校問過, 才知道以往一直是中英班, 是最近這三年才開辦英普班, 是為方便一些以普通話為母語的家庭而開辦, 所以開班數量也不多, 而本身的中英班也會有普通話堂, 我聽完後明白了, 為仔仔選擇中英班是對的!

原帖由 QEgg 於 09-12-8 10:24 發表
Hello! 我仔仔幸運地入中英 am班, 之前考慮過轉為英普班問題, 好像學多一種語言, 上到小學也較有優勢, 但又擔心仔仔初期不能完全聽懂, 影響學習, 後來打去學校問過, 才知道以往一直是中英班, 是最近這三年才開辦英普 ...

QEgg,
你好!!
我個女都係英粵am班,雅息士道校舍,你呢,邊個校舍呀??

Cherylyau 你好! 我個仔編左入羅福道校舍, 之前有人講過3年都會係同一間, 所以我地做唔到同班同學喇... 不過都係am英粵, 以後多d交流下!

原帖由 cherylyau_b 於 09-12-8 19:07 發表

QEgg,
你好!!
我個女都係英粵am班,雅息士道校舍,你呢,邊個校舍呀??
‹ 上一主題|下一主題