用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望 = 失望 !
樓主: cattylui
go

德望 = 失望 ! [複製鏈接]

Fujitasze,

I am glad to know you give up your offer coz my daugter will study there. I know GH may not be the best but for sure, not as bad as what you said.

Do let me know if you have not informed GH yet, I am happy to do it for you!! Hope you won't write you apply GH P1 as a backup 3 years later

Cattilui,

Frankly speaking, if you still want to put your daughter in GH, I recommend you to try approach the principal in person. (per other thread, i guess the principal is Ms Ng from St Margret?! in HK island)

I am sure someone will withdraw even they have offer, even though your daughter is not on waiting list, you can tell the principle you really want to her in GH & hope she can arrange a second interview with your daughter separately. Maybe, you can bring along your daughter's album to show how you take care her daily.

Even you may not get a seat in K1, I guess your chance will be bigger than others in K2 application if you show how sincere you are now. It is no harm to do additional always for your daughter.  

Per your thread, I know you care your daughter a lot & I feel you like GH a lot, I hope my daughter & your daughter can be classmate in future.

Btw, GH is a good school but there are a lot of schools outside, take it easy.

回覆 2# B.B.BaBa 的文章

其實.. 德望唔收, 真係未嘗好事. ..我姨娚女現在此讀F7. (由小學至現在), 她話此學校由舊生做校長後, 已把有料的老師逼走囇啦... 現在多數的老師都係校長自己友.. 好多可能讀書成績好的老師, 但絕不代表識教書..  之前報紙亦報導教育署已查核內部事宜. 因一下子D老師走非常不正常. 所以我沒有去報GH.. 上星期與女去PLAYGROUP問D老師意見, 他們都詰今非昔比, 變了質學校

我又唔覺得係喎~先再聲明我的小朋友間kg無醜聞發生 反觀係一些被學校拒絕或考不到入去的家長EQ低,係到唔憤氣死都要拿番喳沙囉下彩

原帖由 深井DY 於 09-12-1 06:44 發表

good!!!態度正確!!!

家長eq最重要,反觀某間醜聞kg中某d家長的確太低eq!!!

大家都係飲多幾樽雞精啦

gh都唔收我個女, 我都認同佢地第一年辦番幼稚園安排上係有d亂, interview有點兒戲, 佢地都冇問過我個女問題就reject咗, 我有諗過佢地已心中有數會收d咩學生, 可能我個女唔係佢地杯茶...

不過不可否認ghs係一間好學校, 小學中學教到d女仔個個四四正正, 學術成績當然不能同dg比, 但ghs都係band 1學校中比較好嘅學校, 體藝又出眾, 品德教育都係數一數二好~~我有d朋友個女收咗入幼稚園我都叫佢地唔好咁易放棄, ghs係一間唔錯嘅女校, 可惜佢唔收我個女...

原帖由 木村一真 於 09-12-1 11:30 發表
我又唔覺得係喎~先再聲明我的小朋友間kg無醜聞發生 反觀係一些被學校拒絕或考不到入去的家長EQ低,係到唔憤氣死都要拿番喳沙囉下彩mouth:" />

...

係呀,我食緊崇真d lemon

但好心d人米對號入座la,草木皆乒

原帖由 phoebe37 於 09-12-1 10:51 發表
又係你呀, 你都幾得意喎, 對呢句 "吃不到的葡萄是酸的" 咁敏感, 呢個topic 唔係我第一個講呢句, 我只不過是回應大家討論下, 但係你係都要對號入座, 都無辦法!  之前在祟真topic扇風點火, 火上加油, 而家又過來呢度放 ...
無恥??夠你tt班家長無恥??

封殺bk言論自由,一d文明都冇,想焚書伉儒,封post,唔比人討論,批鬥異見人仕,咁同 順我者昌, 逆我者亡 有何分別 ?

Totally agreed.
唔鐘意又報,不如留番d機會比其他想入讀嘅人仲好啦。
原帖由 小天使kiki 於 09-11-30 20:27 發表
點夠你認為未夠班你又揀呢? 係咪如果SC, KV唔收你就會揀GH呢? 但又唔係你心水, 真係唔明, 咁你可唔可以講下GH有乜唔好, 等我參考下, 唔該

This is exactly what's in my mind. Glad to hear that he/she is not taking the offer from GH. Otherwise I would have been considering SC instead to avoid being classmates.
原帖由 chocode 於 09-11-30 23:34 發表
Luckily, he/she 's not taking place in GH, we still have a peacful KG life in GH !

醒目開學勳章

Fujitasze,
真難怪啲家長一見你啲post就有小小氣
最初睇你話GH成績唔好,幾位有心的家長即找來2009年GH公佈的公開考試成績同教育局的視評報告,仲post出來比你及其他家長睇,雖然報告唔係話GH係最好,但怎也不如你說得那樣吧?
我地叫你比多啲料,你就唔回應,但一見又有GH既post,就又講果幾句,學其他媽咪講,唔喜歡就不要讀,又何必......

多謝你鼓勵!我都明白宜家德望忙緊做註冊,根本唔會得閑so我。大家都係想囡囡做個有學識又有教養女性,我對德望依然充滿誠意。或者過多一個月,等佢地admin 做好哂,我會再試下接觸學校。一如你所講,就算今年真係唔得,都等佢地有個印象,出年再試過!
原帖由 6321 於 09-12-1 11:17 發表
Fujitasze,

I am glad to know you give up your offer coz my daugter will study there. I know GH may not be the best but for sure, not as bad as what you said.

Do let me know if you have not informed ...

回覆 1# jl118 的文章

奇怪的人周圍都有.  一係包容佢, 一係當睇唔到.

下...... 你會唔會想像力豐富左d, 我亦唔係TT家長, 你都識講言論自由, 係都要咬住人家一句半句黎講, 無計喎~

原帖由 深井DY 於 09-12-1 12:06 發表
無恥??夠你tt班家長無恥??

封殺bk言論自由,一d文明都冇,想焚書伉儒,封post,唔比人討論,批鬥異見人仕,咁同 順我者昌, 逆我者亡 有何分別 ?

醒目開學勳章

攪咩又變左罵戰...

算啦in甘多人, 做錯少少物原諒下人, 包容的心去待人, 小朋友係會係大人身上學到.身教其實最重要, 入唔入到心儀的學校係其次, 緣份黎既

原帖由 phoebe37 於 09-12-1 14:29 發表
下...... 你會唔會想像力豐富左d, 我亦唔係TT家長, 你都識講言論自由, 係都要咬住人家一句半句黎講, 無計喎~
我誤會左,sorry

lolick ar !!!! :)

原帖由 cattylui 於 09-12-1 14:17 發表

多謝你鼓勵!我都明白宜家德望忙緊做註冊,根本唔會得閑so我。大家都係想囡囡做個有學識又有教養女性,我對德望依然充滿誠意。或者過多一個月,等佢地admin 做好哂,我會再試下接觸學校。一如你所講,就算今年真係唔得,都等 ...

原帖由 chocode 於 09-11-30 23:34 發表
Luckily, he/she 's not taking place in GH, we still have a peacful KG life in GH !

agree , 好好彩, 唔係真係會降低咗我哋的層次
‹ 上一主題|下一主題