用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔仔成日夜尿2-3 次, 應該點做?
go

仔仔成日夜尿2-3 次, 應該點做? [複製鏈接]

阿仔晚上睡覺時成日話會賴尿起床去廁所。是否有問題? 應該點幫佢? 請各位有經驗的家長吡的意見, 幫幫忙?
   0    0    0    0

1.  晚上八時後不喝水, 睡前可以喝小小濕喉.

2.  小孩睡著後兩小時叫起身上廁所, 之後應該可以順利到
     天光不尿床.

3.  睡前不要喝牛奶(否則上述兩點起不到作用, 一定尿床).

4.  晚餐後不要吃水果(改為中午吃), 因為果糖亦會引致多
     尿.

照以上方法應該可以幫到你, 因為我也曾經為類似的問題煩惱過一段時間.

醒目開學勳章

睡前不要飲奶.....我個女殺我都得....晚晚都要睡前一支奶快活過神仙.

好彩咁耐都沒有事....不過我都聽過人是這樣說

原帖由 ccycsy 於 09-12-3 12:24 發表
1.  晚上八時後不喝水, 睡前可以喝小小濕喉.

2.  小孩睡著後兩小時叫起身上廁所, 之後應該可以順利到
     天光不尿床.

3.  睡前不要喝牛奶(否則上述兩點起不到作用, 一定尿床).

4.  晚餐後不要吃水果(改為中午吃 ...

原帖由 intshea 於 09-12-2 12:11 發表
阿仔晚上睡覺時成日話會賴尿起床去廁所。是否有問題? 應該點幫佢? 請各位有經驗的家長吡的意見, 幫幫忙?

我囝囝以前都係呀!要到5歲3個月先成功介片。我帶佢去睇中醫,醫生話佢腎虛,叫我煲多d 淮山茨實湯佢飲,中醫又執左幾日藥比阿囝食,跟住飲左一星期到啦,再加上我唔比凍飲佢飲,後未好快就介到片喇,你試吓

原帖由 vanustat 於 09-12-3 14:52 發表

我囝囝以前都係呀!要到5歲3個月先成功介片。我帶佢去睇中醫,醫生話佢腎虛,叫我煲多d 淮山茨實湯佢飲,中醫又執左幾日藥比阿囝食,跟住飲左一星期到啦,再加上我唔比凍飲佢飲,後未好快就介到片喇,你試吓 ...

可否pm這個中醫給我, 我朋友的仔仔很大也會尿床呢!!

回覆 4# vanustat 的文章

THX!

Can u PM me details of your herbalist?  My son is suffering from the same problem.

原帖由 vanustat 於 09-12-3 14:52 發表

我囝囝以前都係呀!要到5歲3個月先成功介片。我帶佢去睇中醫,醫生話佢腎虛,叫我煲多d 淮山茨實湯佢飲,中醫又執左幾日藥比阿囝食,跟住飲左一星期到啦,再加上我唔比凍飲佢飲,後未好快就介到片喇,你試吓 ...

ask for detail

pls pm thr detail receipe, thanks a lot.

Dear All,

其實個中醫執既藥材,基本上好多中醫師都識ga,你地都可以搵吓家住附近既中醫,另外同囝囝介片真係好煩,要有耐力ga, 頭1個月我真係半夜係咁 "ting" 佢去toilet,佢同我都無覺好瞓,另我老爺又隔日煲淮山,茨實,瘦肉比阿囝飲,咁樣就1個月到介左喇,阿囝而家8點半後都有飲野,食生果,跟住都可keep 到第2朝10點幾(因為佢反下午班)先去toilet.

thanks vanustat

thanks 4 your info, i will try.
原帖由 vanustat 於 09-12-4 12:43 發表
Dear All,

其實個中醫執既藥材,基本上好多中醫師都識ga,你地都可以搵吓家住附近既中醫,另外同囝囝介片真係好煩,要有耐力ga, 頭1個月我真係半夜係咁 "ting" 佢去toilet,佢同我都無覺好瞓,另我老爺又隔日煲淮山 ...
‹ 上一主題|下一主題