用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何提升理解能力?
go

如何提升理解能力? [複製鏈接]

回覆 4# iam 的文章

我時時想問,pst同ot,有咩分別呢?
我2樣都排緊,小兒現在1.7歲,而假如佢可以返私人s 位,仲要呢d嗎?

咁細,返st有效嗎?定其實從平日or其他training 如ot,pt,都可以訓練到呢?當然我仔都有speech delay,但呢排多口左,突然可以叫 "ee",有一次叫左好唔正既 "kitty",但仍未叫媽媽?咁係咪真係要 1:1既 st呢?

回覆 10# iam 的文章

tks iam and pipi1331,

iam 你真係好勁呀!
唔怪之得heep hong 個pt一直都係focus 阿仔既 big muscale而唔係好train small muscale啦!反而去左一次做 si assessement 就focus on small muscle,

如是這,我想我仔仔maybe 同時要 pst 加 ot,因好明顯佢係有 si 既問題,而概念,認知(如 大小,一樣...)仍比same age差,但呢排多左d home training,好像有d進步,而我仔係低機張,仲要pt...wor ><真係洗好多$$$$呀!!!!!

講問你地排pst /ot要幾耐呢?我排緊 heep hong 的,

回覆 13# iam 的文章

tks iam,

係呀,我排緊e+s,不過我想maybe要出年年中先有位了,到時未必入到e位了

所以而家排定d 1:1,同埋報左d playgroup,希望同時訓練可以效果大一些!

anyway,好謝你好advice,tks a lot so much ^^

回覆 20# ikebukuro 的文章

SI means Sensory Intergration

感覺統合
‹ 上一主題|下一主題