用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自已撘校巴…你放心咩?
go

自已撘校巴…你放心咩? [複製鏈接]

原帖由 KK07 於 09-12-2 18:34 發表
不用太擔心, 很多小朋友都OK嘅. 校巴上有安全帶, EE會幫K1先扣安全帶坐定定才開車. 通常開課數天才開始搭校巴, 小朋友明白要搭校巴才能回校玩, 一般都不會怕. 當然有個別會哭, 通常過了第一個月後就大家開心心上學去 ...

法例冇規定校巴一定要有安全帶架!!!! 而且咁細個, 萬一有起事黎, 佢地未必識除(可能受驚影響)。

其實要睇返車程會否太長, 有心既校車ee會留意小朋友會唔會係車訓覺。如果會, 呢d小朋友通常會被安排坐佢隔離。

我兩個小朋友都係k1開始坐校車, 但車程唔遠, 所以都唔擔心佢地訓著。

其實搭校車都係一個幾好既校園以外生活, 比佢地同小朋友溝通下。你知啦, 上堂冇得傾下計架麻

幼稚園校車常見問題:
1. 司機側邊打直位有小朋友坐。
2. 太平門位有小朋友坐。(小朋友多手攪就好危險)
3. 未坐定就開車。
4. 超載。
5. 太迫,因法例規定1.3米高以下既小朋友, 可以三人兩座位,如果小朋友係肥豬仔但唔高, 咁三個人迫埋一齊都幾危險架。
6. 校車ee + 司機叔叔聽小朋友講話媽媽 / 爸爸會去接佢而唔上校車, 咁ee應該係呢個時候打去求証。但有d ee就咁聽小朋友講就放左佢架啦...
7. 法例規定, 第一個小朋友上車時, 必須要有保母係車照顧。無論保母住邊, 可能住第一個上車既小朋友後一個站, 佢都要同第一個小朋友上車, 否則已經犯法。
8. 用安全帶黎玩。因三人兩座位既關係, 個位只得兩條帶, 咁可能索性三個都唔用...但佢地就會多件玩具玩...

其實仲有好多....不過一時間醒唔起。再唸到時再分享。

原帖由 牛精仔 於 09-12-3 11:57 發表

我b出年k1,我自己都好擔心校車問題, 因為屋企距離學校都唔係好近 (雖則都係九龍), 又怕坐得太耐, 又怕小朋友怕, 所以都15 16 唔知好冇第一個月睇定d自己 or婆婆湊返學放學。 ...

你不如比佢試下坐先, 唔得先麻煩老人家出馬。因為佢地plan行車路線都係睇開學時已報名既人去排。如果之後插入, 條線可能會冇咁好, 上車落車位都可能唔一樣。

你到時可以打去問校車ee, 小朋友上車有冇訓覺, 如果有就麻煩佢幫手睇多眼。

原帖由 oct07-mama 於 09-12-3 15:08 發表

哎呀~咁搞法,我咪得個吉~ 我apply學校時,其中一個原因係校巴路線,見到TT路線好Fit我   我地係返學同放學都係廿分鐘車程...「正!(其實我未confirm入邊間,心大心細中  ) 死喇…容乜易出年轉路線架 mouth:" /> ...

其他學校唔敢講會唔會CUT站頭, 但TT我知道而家網上果個就係固有站頭, 佢只可以加, 唔可以減。比如今年冇人係呢個站上車, 佢都要MARK係度比家長知。出年有人坐, 就先會停呢個站。

不過你而家朝早可以望下 TT保母車, 睇佢地服務成點。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-3 16:29 發表
我都聽過類似事件(小朋友太細粒俾人漏左o係車上都唔知)
所以咪話, 校巴雖然受監管, 都唔係100%可靠, 我自己有幫女女學校監察校巴, 一年收埋d投訴.......有d真係芝麻綠豆, 有d真係一次都嫌多(到站唔理有無大人接就放 ...

SAME SAME....我地學校果個小學部總司機仲惡死到痺, 所以下次投標都唔想再係比佢呀! 上次仲講大話, 話校長同佢解決左, 當我地D家長死既。好彩我地問返校長, 校長即刻安排話要對質。

有D真係唔理家長呢...不過我地學校既家教會係有投票權決定邊間公司, 學校都係聽我地家長選。

原帖由 oct07-mama 於 09-12-3 17:00 發表

係呀!我就係鍾意佢透明度高,對全識媽咪黎講好有用...未必要下下睇通告,而且update得快 (見佢x'mas 活動都post晒上去已知喇 )

希望下年個route更加正喇 (幾自私 ) ...

哈哈, 都唔係架, 佢每個月既投訴都會有幾多架(特別學期初), 不過有時就好難解決到。比喻一個家長想架車向東行, 咁佢小朋友可以快點返到屋企,. 但另外一個家長想向西邊行, 原因一樣, 咁你話點解決呢

下年個ROUTE一定會加比新既學生, 佢地唔可以取消舊站, 但有比校車留位既家長一定優先處理及加站。如果開學後先話坐, 佢地係唔會為你加站架。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-4 09:21 發表
哈, 睇黎大家都係負責睇校巴
初初決定接呢個job都好驚, 因為預左吃力不討好, 哎, 學期頭叫人出黎幫手又無人啋你, 學期尾d家長就走晒出黎問點至可以參與決定, 用咩準則去揀供應商
多多交流喇, 蕭阿e
...

睇左兩年校巴...尋晚最後一次開會 (今年唔睇啦, 做第二d)
我地有邀請家長跟車, 你地有冇攪呀? 出年都會投標。

原帖由 牛精仔 於 09-12-4 10:03 發表
睇黎有家長教師會真係好好wor, 家長可以參與, 話哂同自己小朋友都好有設身關係, 唔知york有冇tim...得閒再問下人先。

校巴問題我一直好擔心, 因為見york d forum 都有mami 投訴校巴, 向學校反映又冇咩用, 我小朋友 ...

你唔洗咁擔心住, 因為每間學校既校巴都有人投訴架。唔會只得YORK先有。

其實睇下D家長投訴D咩, 會唔會係有關安全問題, 呢樣反而係比較重要。反之話時間呀, 上落點呀呢D, 就真係好MINOR架啦。

原帖由 oct07-mama 於 09-12-4 11:47 發表
家長做跟車,其實都work架,不過就一定唔可以跟自已個小朋友果架 (一定偏私 )

我知有d家長直頭俾多份$$做跟班添

家長可以參與監察,真好!不過…都要學校願意作出相關既協助,否則,真 ...

家長跟車, 都係睇下佢車上既安全設施是否齊全,上落車時間同向外發佈既有冇不同。小朋友百厭時, 校車EE會點處理等等。(因小朋友唔會理你呢班大人做緊既大龍鳳架麻)

我記得上年有一個家長跟車時, 有一個小朋友攪滅火器, 攪到噴到好多小朋友都有, 當時校車EE處理得唔太好。所以日後既滅火器擺放位置同埋突發事故都檢討埋。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-4 11:59 發表
係, 有d學校, 飯商又好校巴又好, 啋你都傻, 鐘意就俾錢唔鐘意都無得揀 , 總之過去10年同未來10年都係得1個選擇!

蕭e
有攪過跟車但覺得作用唔大. 1. 有d車真係full晒, 一個位都無, 無得跟 2. 跟車果日就梗係乖乖地 , 睇唔到平時情況

我地問題反而係家長太多要求, 校巴公司要應付, 有時家長嘈到返學校/pta, 我地咪知lor, 有時家長自己自己同校巴公司攪, 可能就到一個就犧牲左第2個(你明啦!), 而其他家長又唔知咩事, 仲有, 一但應承左想收返就煩......我今日都作緊文講呢樣野........

我仔間小學咪咁囉....飯商又係冇得選(不過SO FAR都OK), 校車就你鐘意坐就坐, 唔坐就唔坐

尋日我係會上聽到一個CASE, 一個家長打電話黎投訴話校車司機打佢個仔隻手。我地一聽到話打小朋友咁大件事, 都即時問個總司機知唔知發生咩事。原來係個小朋友攪校車門, 攪到度門差唔多閂, 司機叔叔怕夾到佢隻手, 所以即時反應就伸手STOP佢。點知個小朋友比司機STOP完之後, 一巴打左落個司機塊面。司機都即時話返比總司機聽, 總司機就打比個家長, 點知個家長話"唔係你地D大人辣慶左我個仔, 佢點會咁做呀"
一查之下, 發覺呢個小朋友都有打小朋友既前科, 個個老師都攪佢唔掂, 原因係佢媽媽跟本都唔覺得佢個仔有錯

救命....而家仲要答返佢既投訴....現今老師真不易為....
‹ 上一主題|下一主題