用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自已撘校巴…你放心咩?
go

自已撘校巴…你放心咩? [複製鏈接]

我有個疑問,如果一個k1仔自已撘校巴,你o地放心嗎?
我唔係好明校巴會有o的咩arrangement...照計,小朋友亦會怕陌生架?

K1,三歲咋播  (我啊女係細仔,二歲多咋~) ... 係咪多數會親自or叫姐姐接送呢?
   0    0    0    0

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 12:58 發表

你不如比佢試下坐先, 唔得先麻煩老人家出馬。因為佢地plan行車路線都係睇開學時已報名既人去排。如果之後插入, 條線可能會冇咁好, 上車落車位都可能唔一樣。

你到時可以打去問校車ee, 小朋友上車有冇訓覺, 如果有 ...

哎呀~咁搞法,我咪得個吉~ apply學校時,其中一個原因係校巴路線見到TT路線好Fit   我地係返學同放學都係廿分鐘車程...「正!(其實我未confirm入邊間,心大心細中  ) 死喇…容乜易出年轉路線架

一係…頭一兩個月叫姐姐帶佢返學,之後落旺角街市買餸,放學再回校接人... 洗死人咩
之後如果好彩既,捉幾個同區既小朋友夾都不失為一個good choice

唉~希望佢ok啦~ 我個女真係好怕人架! 大d會好d掛... I wish so

不過我諗,就算我俾佢撘校巴,我都要觀察下間巴士公司or問下d高年班家長先~ 始終,唔同區…唔同車長…唔同用家...

原帖由 木村一真 於 09-12-3 16:11 發表
我有一個很難忘既經歷~話說我大仔返N班(全日)每天都乘校車返學。有天十時左右學校老師打俾我話仔仔無返學,當時我心裡一沉~唔係嘛!?明明送左佢上校車架?百思不得其解 於是我打去問校車司機,而佢亦都話唔清楚唔知 ...

嘩! 嚇死人咩  ... 不過叫做嚇親大人,小朋友大唔識驚je...否則,往後有排(乙水) ...

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 15:34 發表

其他學校唔敢講會唔會CUT站頭, 但TT我知道而家網上果個就係固有站頭, 佢只可以加, 唔可以減。比如今年冇人係呢個站上車, 佢都要MARK係度比家長知。出年有人坐, 就先會停呢個站。

不過你而家朝早可以望下 TT保母車 ...

係呀!我就係鍾意佢透明度高,對全識媽咪黎講好有用...未必要下下睇通告,而且update得快 (見佢x'mas 活動都post晒上去已知喇 )

希望下年個route更加正喇 (幾自私 )

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-3 16:29 發表
我都聽過類似事件(小朋友太細粒俾人漏左o係車上都唔知)
所以咪話, 校巴雖然受監管, 都唔係100%可靠, 我自己有幫女女學校監察校巴, 一年收埋d投訴.......有d真係芝麻綠豆, 有d真係一次都嫌多(到站唔理有無大人接就放 ...

咪就係因為見到有d家長話even佢地同學校投訴都冇改善,我先驚囉

見有班BK媽咪不段complaint   (當然~係唔係都唔知 ) 而「好似」話,間KG仍然冇乜點理會,咁校巴就更加當你d家長冇到啦,敢先令我擔心嘛...好似局住要自已帶咁...

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 17:40 發表

哈哈, 都唔係架, 佢每個月既投訴都會有幾多架(特別學期初), 不過有時就好難解決到。比喻一個家長想架車向東行, 咁佢小朋友可以快點返到屋企,. 但另外一個家長想向西邊行, 原因一樣, 咁你話點解決呢

下 ...

嗯~ 嗯~唔該晒蕭ee 明白晒

家長做跟車,其實都work架,不過就一定唔可以跟自已個小朋友果架 (一定偏私 )

我知有d家長直頭俾多份$$做跟班添

家長可以參與監察,真好!不過…都要學校願意作出相關既協助,否則,真係形同虛設
‹ 上一主題|下一主題