用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2010年小一報到區
樓主: bowling68
go

2010年小一報到區 [複製鏈接]

回覆 40# yypapa 的文章

yypapa,
I agree with you.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

DaddyCool

你的觀點有你的道理﹐但也用不著把人家完全否定﹐連“無知”都用出來﹖  我只是從我的觀點看日文和法文對我小孩以後的幫助而已。  如果日文是如你所說沒甚麼用處﹐TSL也不會定為其中一個第三語言﹐還特意請一位NET TEACHER。  

如果是我用你那些字句和語氣批評你或那位法國女婿﹐甚麼校長呀﹐天主呀﹐肯定會跳出來為你護航吧﹖

DaddyCool, Flostangraphy,

I agree with you.

原帖由 DaddyCool 於 10-1-25 17:09 發表
香港比較流行日文主要原因是早年已經受其經濟及文化所影響, 地域較為接近亦有些少關係.

自70年代開始各式日本家庭電器流入香港市場並廣泛接受; 至80年代初開始日本人因經濟發達大舉外出旅遊, 當時香港是日本人外出 ...

其實大家嘅意思係日文又好,法文又好, 兩個話都可以好有用. 唔需吵. 有可能的話, 我都想小朋友將來handle多一種語言.
再者要學語言學得好, 最重要係了解同學習其文化,風土,人情等....
我認為日本這方面都有很多吸引我們一家的地方!! 我當然都希望我的小朋友可以知道多d!
只是自己所知不多...所以同大家share都只是自己清楚的東西... 其實我是沒有心比較法文和日本. 如果japaness stream 嘅parents可以上黎講多d,重學多d.

反觀,非洲真的很大啊!!!
北非也己經包括很多有意思的國土, 如algeria, egypt, morocco, tunisia and west sahara!!! 可以的話,一定帶整全家,自由行晒佢!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 flostangraphy 於 10-1-25 18:55 發表
we do have a friend, a french girl who handle german, english and mandarin (all coverse and writing).
another german friend, converse french, cantonese and english.
i do know a guy in holland who sp ...

絕對同意, 多學一種語言並非是說某種語言日後有否幫忙, 反而是作為增進知識的一個學習. 正如小弟中學時代很喜歡地理科, 但從來沒有想過將來會從事地質方面的工作或人文地理方面的研究, 但早幾個月和女兒去科學館時見入口不遠處有岩石展示, 故此亦可以和她說明一下某些岩石的形成(當然有很多已經忘記了 >.< )

相信曾在外國讀書的人都知道港式教育和外國最基本的分別, 香港學校要小朋友學得深, 其實大部份東南亞地方均是如此, 而外國學校是要小朋友學得廣, 其分別正如很多家長所說的求分數和求學問. 香港確實是有其現實環境要小朋友求分數, 但這種錯誤的價值觀往往是由大人直接或間接不斷的加深.

小女以前亦曾經學意大利文, 當時我亦非常贊成, 因為相信多學一種語言或知識是將來可以豐富她的人生.

至涼快的爸爸,
這次我也不得不跳出來為姜汁飲料護航吧!!
正如某家長之前都提出過!
呢D咁私人既嘢,你係應該PM佢講的!

祝安康!
法蘭西老襯上

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

原帖由 flostangraphy 於 10-1-26 10:29 發表
其實大家嘅意思係日文又好,法文又好, 兩個話都可以好有用. 唔需吵. 有可能的話, 我都想小朋友將來handle多一種語言.
再者要學語言學得好, 最重要係了解同學習其文化,風土,人情等....
我認為日本這方面都有很多吸引 ...

其實我並不是想去比較兩種語言, 只不過是有人先有否定的意見或意思. 如果陳守仁是因為覺得日文有用才有得學, 那為何不教西班牙文而教法文呢, 因為有人說西班牙文比法文更廣泛接受. 學校基於什麼原因或基礎挑選外語不必考究, 但相信其目的就是想小朋友在最容易吸引時多學一種語言.

原帖由 flostangraphy 於 10-1-26 10:58 發表
至涼快的爸爸,
這次我也不得不跳出來為姜汁飲料護航吧!!
正如某家長之前都提出過!
呢D咁私人既嘢,你係應該PM佢講的!

祝安康!
法蘭西老襯上 ...

哎呀, 原來要 pm 咩, 而家先知道喎, 點算呢.............................................

唔該自隊七杯

原帖由 DaddyCool 於 26/1/2010 11:11 發表

哎呀, 原來要 pm 咩, 而家先知道喎, 點算呢.............................................

Daddycool,

你個囡去唔去遊學團呀? 去沙巴只係hk$4千幾, 包食住玩. 好抵呀!

舊年去英法, 個女細所以等今年, 點知今年去日本, 希望下一年又去返英法啦,  等個女有機會實地應用下佢d basic french 都好!:loveliness:

原帖由 flostangraphy 於 10-1-26 11:36 發表

唔該自隊七杯

我飲兩杯就到差唔多到o架啦..............

原帖由 TINGMUM 於 10-1-26 11:58 發表
Daddycool,

你個囡去唔去遊學團呀? 去沙巴只係hk$4千幾, 包食住玩. 好抵呀!

舊年去英法, 個女細所以等今年, 點知今年去日本, 希望下一年又去返英法啦,  等個女有機會實地應用下佢d basic french 都好!:love ...

由於報名時間太急, 沒有太多時間考慮及安排, 故此這次亦沒有報名, 因為我們已經暫定可能去日本. 下次如果有英法團非常可能參加, 但真係好貴囉............

隨量.

原帖由 DaddyCool 於 26/1/2010 11:59 發表

我飲兩杯就到差唔多到o架啦..............

Dear All,

我suggest自組遊學團去英法 (or 整個europe),
由flos+family帶隊, 肯定好玩得多, 同埋看的更廣, 學的更博 !

我更唔mind飛甩個細的, 等我去玩instead.
咁玩法, 荷包重傷 !

flos,

我都識得個belgian兩公婆, 也懂多國語言+多才, 又很好玩, 可以玩得很瘋, 是國際人. 我看the dutch and the belgians, 甚至the europeans, 是因為他們的教育制度好教出來有global perspective. hk的教育制度拍馬也追不上.

唔知點解....我怱然間發覺有一張好大既豬肉枱放係我面前....重不繼聽到耳邊有把聲:"坐上去啦~坐上去啦~坐上去啦~....   "

原帖由 Bluestar 於 26/1/2010 12:52 發表
Dear All,

我suggest自組遊學團去英法 (or 整個europe),
由flos+family帶隊, 肯定好玩得多, 同埋看的更廣, 學的更博 !

我更唔mind飛甩個細的, 等我去玩instead.
咁玩法, 荷包重傷 !

flos,

我都識得個belg ...

B*,
自組遊學團去英法由flos+family帶隊? 好建議呀!

你之前去英法兩個月仲未玩飽???!!!   而家仲想飛甩個細的再玩過!   不如你做埋 flos+family遊學團的助手, 咁埋又可以大條道理再玩過啦!

flostangraphy,

Most probably that table will still be in front of you in the coming 6+ years!!  

原帖由 flostangraphy 於 10-1-26 13:20 發表

唔知點解....我怱然間發覺有一張好大既豬肉枱放係我面前....重不繼聽到耳邊有把聲:"坐上去啦~坐上去啦~坐上去啦~....   "

Bluestar,

Glad to hear that you can "let go" so early!!

原帖由 TINGMUM 於 10-1-26 13:35 發表

B*,

你之前去英法兩個月仲未玩飽???!!!   而家仲想飛甩個細的再玩過!   不如你做埋 flos+family遊學團的助手, 咁埋又 ...

係你架啦~ 呢個主席位仲唔係你坐?  我地個名譽顧問.

原帖由 flostangraphy 於 10-1-26 13:20 發表

Agree.  咁呢個團就一定好好玩啦~

原帖由 TINGMUM 於 10-1-26 13:35 發表
B*,

你之前去英法兩個月仲未玩飽???!!!   而家仲想飛甩個細的再玩過!   不如你做埋 flos+family遊學團的助手, 咁埋又 ...
‹ 上一主題|下一主題