用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到創價 rejected letter!!
樓主: winniehobb
go

收到創價 rejected letter!! [複製鏈接]

佢地既創價幼稚園o係香港係無宗教架, 可能呢位媽媽要做多啲資料搜集.

原帖由 bbgotalent 於 09-12-6 01:36 發表

why feel disappointed? do you know the religion background of that school? or you simple don't care about that. 塞翁失馬、焉知非福?!

這個世界是這樣運作的,表面上好多人追捧的,到最後,你才會知道是什麼一 ...

昨日收到reject信,當日一家三口表現都麻麻,預咗啦!

我睇第2度講架...40 waiting嘅真係好少.

但我有4個朋友都係收rejected letter

原帖由 cyrus-mummy 於 09-12-5 00:52 發表
有呀!你pm 你的e-mail俾我呀!

可否PM 我ar...
謝謝

原帖由 CONNIEQ 於 09-12-8 11:15 發表

哦....甘我好好彩收到WAITING 喎, 不過我地都唔打算 WAIT 了.

YES! Soka does not have any religion education.  Don't know, please don't mislead la!!

原帖由 CONNIEQ 於 09-12-8 11:15 發表

係咪真係得40個waiting list 咁小? 如果係真, waiting list都有機會喎!

剛致電創價問發出多少封waiting list, 學校說未能透露, 但大部份發出信件是rejected而預留小部份作第2輪收生, 所以覺得第2輪收生仍有機會, 大家加油!!

同一日內收到soka及kv的reject信,真係超down,特別係soka,面試當日阿女和我表現好好的, 哎~~~

醒目開學勳章

我都同你一樣,簡直好似世界末日....金你依家有邊間收?
原帖由 BB1026 於 09-12-8 19:01 發表
同一日內收到soka及kv的reject信,真係超down,特別係soka,面試當日阿女和我表現好好的, 哎~~~

創價的 background 係日本佛教, 但佢地唔會同學生講關於教會的事, 亦唔會叫佢地入會 (想入會都唔係咁容易)

好唔好寫求位信? 有無用?

我本人覺得作用不大, 因為佢都預留左waiting list + 第二輪, 無理由咁多人都補唔晒d空缺

原帖由 CP916 於 09-12-9 09:35 發表
好唔好寫求位信? 有無用?

[quote]原帖由 conniew117 於 09-12-9 09:50 發表
我本人覺得作用不大, 因為佢都預留左waiting list + 第二輪, 無理由咁多人都補唔晒d空缺

咁由係, 個個都寫都不能個個都收!

剛求證, 只有正選, 第二輪即等於waiting list 及 rejected 三種結果..........所以第二輪重有機會架

原帖由 CP916 於 09-12-9 10:16 發表
[quote]原帖由 conniew117 於 09-12-9 09:50 發表

咁由係, 個個都寫 ...

咁求唔証到waiting list係咪真係得40個咋!

我都收到reject letter, 不過我一早都無諗住讀佢果間, 因為佢活動教學太重啦! 雖然話小朋友應該比佢返學玩下, 但始終要上小學架嘛! 當佢上到小學既時候, 小朋友就會讀得好吃力, 我會間d幼稚園係活動教學同功課平衡d既學校, 況且我地都唔知有無d搭上搭既人霸咗d學位呢! 有d可能係d細佬妹去讀, 有d可能係識人留咗比佢, 我唔覺自己個仔唔得, 只係唔夠人爭者! 我有朋友識某間幼稚園既老師, 表現極差, 唔答問題仲狂喊都收呀! 所以每間學校收生既定義係唔同架! 千祈唔好怪自己in得唔好而累到個仔無得讀!

回覆 1# 史迪仔 的文章

咁點解你地d人一早已經唔唸住俾個小朋友讀,謙活動得滯,咁又去申請??

其實, 好多人話SOKA太重活動教學, 上小學好難適應, 呢啲人係真係搜集過資料還是道聽塗說???
我個仔好慶幸獲取錄, 我個人亦好喜歡這學校, 好希望道聽塗說的人去教育局看看視學報告.
‹ 上一主題|下一主題