用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 會讀2010 K1報到區
樓主: lenny1130
go

會讀2010 K1報到區 [複製鏈接]

Hello ElizaSit,

We have similar case.
My elder son is a graduate of KV(now P.2, how about your. girl?), but my girl only on waiting list this year.

I was quite disappointed... although being a small girl(end of Oct,07)my daughter performed quite well in the interview of KV...answer all questions and sing a song....everything done.

So... I don't know what went wrong...

.......anyway, i also feel lucky I have this offer from SN, after reading all positive comments of other parents, I believe SN is also a good choice.

原帖由 ElizaSit 於 09-12-9 19:15 發表
hello. my son is big boy 0407 and accepted PM session and I also paid the deposit for seat reservation.
St. Cat is on waiting
KV is rejected. (Its my 1st choice, my daughter graduated from this KG)

My daughter is in Primary 2 now.
我朋友個細女依家係SN 讀緊U1, 佢話 SN比KM 好 (佢大女係KM 畢業).
KV 真係TRAIN 得的小朋友好自律做功課. 我女到依家都唔使我催佢做功課. 每次都係做完功課等我放工回去CHECK 就得啦! 慳佐我唔少時間同氣力.
熙恩媽咪

Wow...then my son and your girl were from the same year. They might be classmates: My son: K1F, 2M, 3K ah!

Yes, I agree KV really trained them well, my son may be not as乖 as your girl.somtimes still need催佢做功課. But he's doing well so far, still handle all homeorks and dictation quite easily...infact, almost the whole P.1 can 食老本from KV!

.

I hope our younger ones can be "schoolmates " again la... KV, or SN!

原帖由 ElizaSit 於 09-12-12 13:09 發表
My daughter is in Primary 2 now.
我朋友個細女依家係SN 讀緊U1, 佢話 SN比KM 好 (佢大女係KM 畢業).
KV 真係TRAIN 得的小朋友好自律做功課. 我女到依家都唔使我催佢做功課. 每次都係做完功課等我放工回去CHECK 就 ...

回覆 1# agugi 的文章

agugi
my daughter was in 1A, 2B, 3A in Dorset Crescent campus.
My son is offered in PM session. Due to there are a lot extra activities for my daughter after school. I want write a letter to SN change PM to AM session.

熙恩媽咪

咦~~~我想問km有咩無咁好...聽人講佢地train小朋友做功課都好好...小朋友返到屋企好主動做功課架喎...而且課程有夠深...

回覆 1# lenny1130 的文章

我朋友個大女依家係國際學校讀P2. 有次我回個女學校做家長義工, 途中撞到佢, 只是問佢依家細女係邊間KG讀, 佢話SN. 我就話我個仔被SN 收了下年讀K1. 問佢SN好唔好, 佢說總體來說比KM好. 我冇問佢KM有什麼唔好的地方...
熙恩媽咪

Same same>>there are a lot extra activities for my son after school.

I already wrote a letter to SN reguest to change to am section. I submitted the letter together with my registration fee.

However, the staff told me that the chance is very slim and asked me not to expect too much wor.

原帖由 ElizaSit 於 09-12-13 11:05 發表
agugi
my daughter was in 1A, 2B, 3A in Dorset Crescent campus.
My son is offered in PM session. Due to there are a lot extra activities for my daughter after school. I want write a letter to SN chang ...

My son also got an offer for SN (PM) and we also lived in TKO (PO LAM)

原帖由 moominfloren 於 09-12-8 16:44 發表
hi all,
my son is a small boy 0711, SN (pm) is the only school we paid so far. still waiting for  some results and some interviews.  we live in TKO.

hi, 我亞女出年都會响sn讀k1 (am)呀, 我地都係住tko, 有冇人住將中呀??

HI~~~我個囡讀AM...住TKO...不過我住君傲灣呀...雖然咁...我諗如果大家都搭校車....都係成個TKO載晒小朋友....我地小朋友會一齊坐校車呀~~

原帖由 lenny1130 於 09-12-16 01:05 發表
HI~~~我個囡讀AM...住TKO...不過我住君傲灣呀...雖然咁...我諗如果大家都搭校車....都係成個TKO載晒小朋友....我地小朋友會一齊坐校車呀~~

如果到時學校嘅校車服務真係咁差, 睇吓我地可唔可以自己搵另一間校車公司, 搵齊家長自組一條將軍澳線...

我有sc同sn offer, 如果係你, 會點揀呀?

hi, 我都係住tko架, 明年讀am class, 好似都有幾多tko家長喎

wko1029,
好呀~~~而且好似都好多TKO既小朋友讀SN...到時唔得...我地自組都應該唔難...

QEgg,
其實睇你要咩啦...SN小班教學就真係好吸引...而且佢啲課程深淺度都唔係太差....不過如果用課程深淺黎做比較...就緊係SC深啲...特別係英文...
不過如果你小朋友獨立性唔夠過呢....SC就慘啲囉...咁多學生...啲老師無可能跟到你小朋友好足...
對我黎講....我其實想要課程深既...如果我有SC offer...我應該會揀SC...
雖然我小朋友無SC offer...但係SN係我既次選...所以我都好開心啦...SC咁難入...
而且諗真啲我小朋友係細B....其實小班對佢可能會仲好啲...若果細B入SC...又唔夠smart...都真係跟得幾辛苦架...
都係嗰句啦...睇你自己想俾咩小朋友囉

醒目開學勳章

我都係TKO , 阿女係PM...~
大家聯絡下丫

妹妹豬媽, 好呀~~~我地sn既家長要多啲聯絡下...特別係大家都係tko人...哈哈哈~~~

早兩日同我鄰居陳太閒聊,佢細女讀緊胡素貞二年級,佢同我講好多時中午湊佢個女返學都會遇到我個女放學,仲話俾我知佢細女果班考前幾名都係金巴倫出黎,叫我唔好諗轉校,呢間好呀,一於繼續讀啦!佢細女以前讀的幼稚園(碧濤)太hea,一上小學就追得非常辛苦。

我心諗,難得我個女咁鍾意間學校,我從來都冇諗過同佢轉校喎,不過呀陳太咁權威我當然冇say no啦。

講真,小朋友考第幾我同佢老豆都冇乜所謂,我比較重視小朋友能力到時,學校是否把握到時機俾佢地作新嘗試,適當地刺激佢地,帶起佢地對學習既興趣。因為等小朋友自己乜都做到時先教,佢地就會悶到抽筋,自己有自己玩睬你都傻,久而久之就慣左用呢種態度對教佢地既人,hea慣曬,一換教學環境就好難適應。

So far我都仍然同意學校的教育方向,班主任對小朋友亦好愛錫好關注,個人對學校整體都幾滿意。

teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comment就見好多講小朋友自律性好...但係金巴倫就無人提過咁

我只能講講我個女既情況,佢家陣讀緊N1,功課未能夠話主動拎出黎做,但表現得好鍾意做,我晚晚自己陪佢做功課,都係三五分鐘就做完,最耐都唔過十分鐘,有時我會行開拎d野,返黎已經見佢自己做完。

佢個人原本做野好求其,返左學幾個月,放聖誕假前我發覺佢開始主動清理檯面(我從來冇乜要求佢,佢老豆亦會自動同佢清理),果一連串動作真係睇得我有少少感動,我同佢老豆講:「佢tidy up呀!!!」一個學期未完已經有咁既進步,我已經好安慰。相信佢讀完L2,再讀埋U3,發展會更全面。

以前我都有d疑惑,d家長淨係話金巴倫出黎既學生英文一定冇問題,咁其他方面呢?我家陣諗,可能家長都同我一樣,對學校既教學同照顧已經好信任,放心將時間投入其他方面。我都好耐冇上黎喇,見各位媽咪好似我舊年咁頭痕,先出黎講幾句。

原帖由 lenny1130 於 09-12-21 23:00 發表
teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comme ...

Lenny,  你好多tko之友喎, 我呢家都頭痕照校車問題, 不過唔知愷穎同herbert會唔會同班呢?
‹ 上一主題|下一主題