用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撤面試
樓主: conniew117
go

聖羅撤面試 [複製鏈接]

Charlotte, 我又唔會俾囡囡做大b, 因為我都有一個offer係手, 雖然唔你心儀top 5, 但間學校都唔算係好差. 因為我囡囡岩岩上個月入左N1, 老師同我講, 佢學習能力好高, 所以我覺得佢可以應該可以應付到K1. 如果到下年, 都無心儀收佢. 唯有讀住依傢個offer先, 下年再戰K2.

原帖由 Charlotte07 於 09-12-6 23:38 發表

我都係同你一樣, 我囡囡都係細b, 都係有問必答, 但心儀既學校都無間收, 唔係reject, 就waiting. 唯有好似你咁諗等到出年有無人放棄, 又可以輪到阿囡補上, 但如果真係冇位, 你會唔會讓佢做大b, 2011年先讀k1呢? ...

我都係上個星期六 in 咗, 呢間係我最心儀既一間, 但係去到有少少失望, 校舍比我想像中舊同細, interview 只係用咗 5 分鐘都冇, 個老師好似冇咩愛心, 好鬼求其!

如果佢地唔收我個囡, 我叠埋心水同啊囡讀屋企樓下果間, 唔駛煩, 又唔駛担心啊囡搭校車!

醒目開學勳章

我sat去in時我覺得d老師好好,好nice, 有讚阿女叻, 校長亦好nice, 有同我個女握握手tim ..

我之前都做左資料搜集, 有朋友in過, 話要填問卷添, 同埋仲會問家長問題. 坦白講, 我覺得大部份既小朋友表現都係差唔多. 咁今次interview有咩收生準則呢? 連家長都無問過任何問題, 咁學校又點會知理念係咪一樣呢?

因為咁樣既interview先至令我有d失望同懷疑佢地係點收生, 係咪已經內部收生額滿, 老師先會表現咁大出入呢?

Anyway, 都過左去, 都係預左陪玩, 又唔係教友, 又無人介紹, 入到既機會等於零. 真係志在見識一下.

原帖由 wyjanet 於 09-12-7 13:56 發表
我都係上個星期六 in 咗, 呢間係我最心儀既一間, 但係去到有少少失望, 校舍比我想像中舊同細, interview 只係用咗 5 分鐘都冇, 個老師好似冇咩愛心, 好鬼求其!

如果佢地唔收我個囡, 我叠埋心水同啊囡讀屋企樓下果間 ...

各位家長, 我囡囡係聖羅撒讀K1, 聽見你地今年既情況, 好似有d與我上年唔同, 上年我同囡囡去到in, 係安排囡囡與另一位小朋友一齊in同一個老師, 而我帶到囡囡去老師度時, 就要離開囡囡去後面一排椅坐, 同時間我都要填一張問卷, 內容大致問家長對學校理念, 對小朋友期望等等, 但好似聽你地講好似今年無得填喎? 不過我想講既係, 學校可能真係有部份留比自己熟人, 但以我所知, 唔係一定洗咗禮就有機會, 因為我囡囡班都有家長洗咗禮都係waiting, 而我自己都一向無宗教信仰就正選收咗, 所以大家千祈唔好氣餒, 希望在明天呀!

sat 亞 女 in 完, 亞女比我預期表現都好好,
因之前 in 創價 同 民生時, 亞女表現唔係0甘好, 而且此 2 間幼稚園 in 0的情況, 同 聖羅撒都唔同, 個人覺得 聖羅撒interview 的情況 比較好, 而且個 miss 都好細心問亞女0的0野!

我上個sat同囡囡去in, 但係個老師叫我坐係後面d chair到, 離個囡好遠, 完全聽唔到佢講咩! 但係我又見到其他家長可以坐係小朋友旁邊一齊同個老師interview, 我都唔係好明點解咁多家長可以坐係小朋友旁邊? 而點左我坐咁遠? 而且亦冇問過我問題! 係唔係個個老師in法都唔同架? 而且8個一組入去in時我個囡係最遲走得個位! 個老師問左好多野, 差唔多成張枱既野都俾佢問晒! 但係我見隔離個老師只係俾個小朋友玩左一樣玩具就俾包糖佢走得, 睇得出個小朋友係大囡, 而且仲好smart個隻, 好好笑容! 唔知係唔係岩心水就可以問小d? 我個囡in既時間, 個位老師已經in左3個喇! 都唔知d標準係點?

仲有, 有冇人知srl小學係中小定英小呀?

小學你以中文授課

原帖由 mosibaby 於 09-12-7 17:28 發表
我上個sat同囡囡去in, 但係個老師叫我坐係後面d chair到, 離個囡好遠, 完全聽唔到佢講咩! 但係我又見到其他家長可以坐係小朋友旁邊一齊同個老師interview, 我都唔係好明點解咁多家長可以坐係小朋友旁邊? 而點左我坐 ...

我都係上個星期六in, 我覺得安排得一般, 可能因為校舍擴建緊啦.  冇咩地方, 不過時間都好快.
但係我覺得太急.一入到去佢就叫呀女坐下, 跟住就要我坐係後面d chair到, 離個囡好遠, 呀女突然唔見咗我當然好驚啦. 佢就話要找我, 跟住我企起身比佢見到後佢就好d.  之後我就見到老師同佢玩玩具.  但因為坐得太遠, 我都聽唔到老師問咩.  只見到佢拿D水果問佢, 好似係問果D係咩, 同咩色, 見咗都唔夠3分鐘就走得, 同我地一齊入果7個, 冇一個見完, 就算係前一批都有D未見完, 你話幾快.  (我個老師坐係中間果張枱, 近門口)
都我見到有D家長可以坐係小朋友旁邊同個老師一齊Interview, 我都唔係好明點解會有唔同? 而且亦冇問過我問題!
不過我見到係見我個老師隔離果位老師好有心機咁係到寫評語, 我果女未見前佢已經寫緊, 到我走佢都重寫緊.  我同呀女走果時經過佢個位, 佢重同我個女講BYE BYE, 所以我覺得個個老師見嘅方法都唔同.
講真, 老師到底寫咩, 我地唔知, 如果老師嘅評語想收嘅多過學校嘅學位, 最後學校又會點決定呢, 真係冇人知, 間間學校都唔同, 總知見咗就唔好唸, 只可以等result同接受結果啦.
‹ 上一主題|下一主題