用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多謝基督教中心幼稚園
樓主: NICOLE123
go

多謝基督教中心幼稚園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-10 10:09 發表

你問得好. 其實佢既n1真係好好..可以幫到小朋友
不過k1我就覺得唔係我杯茶
講真.送得小朋友去九龍塘番學一定有小小要求
如果有更好既. 一定會幫小朋友搵更好.
我知道呢度好多人都討論名校.
咁我自己覺佢中心幼稚 ...

請問樓主話"唔係我杯茶"嘅意思係咩呢?  可否講出黎俾大家參考下?

原帖由 lyhv 於 09-12-10 12:13 發表

請問樓主話"唔係我杯茶"嘅意思係咩呢?  可否講出黎俾大家參考下?

其實如果你地有去幼稚園果邊睇下
會知多d情況.
入中心幼稚園係因為我5月先決定從新界搬出何文田.當時間間n都full哂. 只有中心有位.又比我好彩轉到上午班.
一心係k1再轉
中心係有學券既學校, 課程一定比較淺.
中心既k1-k3我無資格去comment.因為我唔知.
其實我係希望小朋友入好小小既小學 咁理所當然想去搵間對升小有幫助既k.
我相信呢d係人之常情.
如果錢唔係考慮既因素,
去得九龍塘當然想要好d  有名氣d既學校.
而好彩仔仔又考到咁多好既學校.唔留係中心都係理所當然
中心既老師都會明白.

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-10 12:22 發表

其實如果你地有去幼稚園果邊睇下
會知多d情況.
入中心幼稚園係因為我5月先決定從新界搬出何文田.當時間間n都full哂. 只有中心有位.又比我好彩轉到上午班.
一心係k1再轉
中心係有學券既學校, 課程一定比較淺.
中心 ...

oh, 明白!  那我或者會去幼稚園果邊睇下, thank you!

hi, may i know which 基督中心幼稚園?? the one in 白田???

原帖由 luxxxx 於 09-12-10 20:44 發表
hi, may i know which 基督中心幼稚園?? the one in 白田???

基督教中心幼稚園 係九龍塘

我囝囝0809,都冇得IN, 通知我到時開學後有位先至會IN我囝囝,不過,我囝囝現在已有其他學校既OFFER了 ,不用作後備。

原帖由 mosquito_chu 於 09-12-7 19:11 發表

你好!打擾哂!我個仔係0710細仔,in了好幾間都仲未有學校收的,我都有寄app. from去基督教中心幼稚園暨幼兒園,但仲未in的,我想問一問會in d咩,難唔難,有冇什麼要留意...真是唔該哂你.... ...

NICOLE123 ,

我想請問學校既環境如何?設施新或舊?學校寄左通知09/01要interview, 而且即日可以知道結果,如果學校收取的話,當日就要比留位費HK$660.00,我暫時淨係留左九龍塘迦南,其實都想等埋樂基及劍鳴,因為唔想間間都交留位費,好鬼曬...

~唔該晒~

原帖由 NICOLE123 於 09-12-10 22:10 發表

基督教中心幼稚園 係九龍塘

我都收到信 09/01 interview....不過應該唔會去lo....因已有九龍塘啟思同方方offer....

原帖由 ABC-Family 於 09-12-18 00:55 發表
NICOLE123 ,

我想請問學校既環境如何?設施新或舊?學校寄左通知09/01要interview, 而且即日可以知道結果,如果學校收取的話,當日就要比留位費HK$660.00,我暫時淨係留左九龍塘迦南,其實都想等埋樂基及劍鳴,因為唔想間間都交留 ...

EggEgg08,

因為我個人偏好谷既學校,如果樂基or劍鳴有一間收的話,我都知去唔去 interview,但都等到出年先有晒結果,
另外學校環境都係我考慮之一,所以我都想知基督教中心幼稚園校舍新定舊...

原帖由 EggEgg08 於 09-12-18 10:18 發表
我都收到信 09/01 interview....不過應該唔會去lo....因已有九龍塘啟思同方方offer....

原帖由 ABC-Family 於 09-12-18 13:12 發表
EggEgg08,

因為我個人偏好谷既學校,如果樂基or劍鳴有一間收的話,我都知去唔去 interview,但都等到出年先有晒結果,
另外學校環境都係我考慮之一,所以我都想知基督教中心幼稚園校舍新定舊...

...

偏好谷既學校 <-你去KM啦
基督教中心幼稚園校舍 <-舊.不過整潔,安全.

原帖由 ABC-Family 於 09-12-18 00:55 發表
NICOLE123 ,

我想請問學校既環境如何?設施新或舊?學校寄左通知09/01要interview, 而且即日可以知道結果,如果學校收取的話,當日就要比留位費HK$660.00,我暫時淨係留左九龍塘迦南,其實都想等埋樂基及劍鳴,因為唔想間間都交留 ...

留位費我今年都比左好多間啦(K1) :比左中心, YORK, TT, KV, MS.
留位費係比得開心既錢. 有得比好過你想比人地都唔收

NICOLE123,

多謝晒你既回覆,我應該都會照去面試,到時當多個機會選擇。

原帖由 NICOLE123 於 09-12-20 23:06 發表

留位費我今年都比左好多間啦(K1) :比左中心, YORK, TT, KV, MS.
留位費係比得開心既錢. 有得比好過你想比人地都唔收

我仔都係讀緊N1, D Miss真係好有愛心, 我見我果班都有小朋友9月出世
憲泓出世6磅 6個月16磅 10個19磅

同意,我個女果時都O係果度讀NURSERY, 佢到而家都仲記得果度D MISS 同埋亞嬸..可想而知..佢地對小朋友幾好!

原帖由 fanipwife 於 09-12-30 17:32 發表
我仔都係讀緊N1, D Miss真係好有愛心, 我見我果班都有小朋友9月出世

可否再講多d,我個女收左10 N1,依家仲心大心細,因為覺得人好少,唔知學校得唔得。
我有藍田靈糧AM OFFER,still thinking .......

原帖由 freemiclau 於 10-1-14 12:41 發表
可否再講多d,我個女收左10 N1,依家仲心大心細,因為覺得人好少,唔知學校得唔得。
我有藍田靈糧AM OFFER,still thinking .......

N1 佢一對7至8
真係照顧得小朋友好好
你想知d咩 ? 我可以講你知.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-14 14:32 發表

N1 佢一對7至8
真係照顧得小朋友好好
你想知d咩 ? 我可以講你知.

Because of not much students, just think can it stand for years and will it close suddenly?
Hints from if K2 and K3 seems not much student.

Tried to ask the lessons for N1, but center only answered formal trend. I want to know some more lessons informations. Such as English lesson / Mandarin, any? I think there is no foreigner as teacher.

How frequently on active lesson?

I saw students go into the campus, but looks not very happy, may be too early for them and boring on school bus which less schoolmate on the same bus. Are they happy with going to school and during lessons?

thanks

原帖由 freemiclau 於 10-1-14 23:57 發表

Because of not much students, just think can it stand for years and will it close suddenly?
Hints from if K2 and K3 seems not much student.

Tried to ask the lessons for N1, but center only answered ...

佢有外籍(2位)同普通話(1位)老師架
執笠.唔會啦.佢好多年歷史
我仔仔好鍾意番學喎
你一早見到佢地個個都無咩表情係唔係?
即係我地一早番工都要warm up一樣
我今日問仔仔你鐘唔鐘意番學佢話鐘意
老師錫唔鍚你.佢話鍚
你check pm

我老公以前都係讀佢呀, 99仲話果時讀d嘢好深, 教得佢都幾辛苦wor!! 所以應唔會執嘅...
我女女現留了九龍塘啟思&中心, 但兩者較prefer中心,因為d老師好似有多d經驗同愛心, 而且pn有英文&pth老師ma...interview 果時岑老師話每星期有三日英文同兩日pth...唔知時間有幾長呢??

回復 39# NICOLE123 的帖子

請問妳的仔仔當時面試問了什麼, 我囡囡下星期in N 班, 真好想佢入到基督教中心幼稚園架!

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題