用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 各位覺得浸大幼稚園的程度如何??
go

各位覺得浸大幼稚園的程度如何?? [複製鏈接]

我囡囡浸幼畢業, 現在就讀 KTS 已經四年級了, 初初上小學一年級, 英文絕對不成問題, 中文真的較吃力, 但小朋友適應力很強, 很快便可跟上, 所以不用太擔心.  我十分讚成給小朋友一個開心, 輕鬆的幼稚園生活.

原帖由 ctlmama 於 09-12-6 21:56 發表
其實課程嘅深淺見人見至,有校外籍英文老師及普通話老師長駐學校,除搜集資料或工作紙要帶回家中與家長一起做外,其他功課都是在學校做居多,以往都有浸幼學生升上直資小學,如:陳守仁、培橋、真道、優才、音小、蔡繼有等等;津校 ...

不論小朋友是什麼性格, 有什麼專長, 是資優或只是一個普普通通的小朋友, 相信浸幼也十分樂意教導他們.  反之一班教學理念與浸幼一致的家長, 對學校更為重要, 就算小朋友面試有多好, 但家長不認同學校的教學方法, 日後問題便自然多.  相信因為這個原因, 浸幼才會有這樣的安排.

原帖由 nc2000 於 09-12-6 22:29 發表
我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR ...

‹ 上一主題|下一主題