用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV失敗的家長別失望,不收更好!
樓主: bobomm
go

KV失敗的家長別失望,不收更好! [複製鏈接]

My girls just graduate from SC but my husband and I also not came from famous school.   

原帖由 chunyatmama 於 09-12-7 15:31 發表

Agree.  Definitely, SC will take into account the edu. history of the parent to figure out whose from those famous school.  

In fact, I believe all KG will take into account the parents performance ...

kv Waiting係咪即係無希望, 幾時先會再通知呢? 係咪唔收就即係個個都waiting呢?

原帖由 maymaychan8 於 09-12-13 20:50 發表
kv Waiting係咪即係無希望, 幾時先會再通知呢? 係咪唔收就即係個個都waiting呢?

I think waiting list still have chance, I and my friend didn't register for KV. So .....good luck.

原帖由 maymaychan8 於 09-12-13 20:50 發表

Some mami received "rejected" letter but not "waiting" but I received "waiting" letter.

Dear all,

我仔仔原定in KV當天發燒,所以要改期,KV都好好,都建議我改期。到in 當天仔仔仍然抱恙,佢所以表現一般,反而我沒有準備和太注意仔仔表現而自己答得不好,所以我仔仔只係waiting list。現在都係等緊,希望有suprise 啦!其實最想都係响收的學校當中揀到最適合小朋友的,因都要睇小朋友的適應能力和屋企的支持和配合。

me2, at least not the primary school.
One cannot completely deny such factor, but, at least, I believe it's not a critical one.

原帖由 twin1411 於 09-12-13 16:12 發表
My girls just graduate from SC but my husband and I also not came from famous school.   

原帖由 magmagyau 於 09-12-11 14:22 發表
Agree   

AGREE TOO, some mimi always like that......?!

我非常同意這點.  因我的小朋友面試做得不算很好, 但老師問我點解揀 kv 時, 我說因識人在 kv 讀過, 令我覺得這學校很棒 -- 教得深, 但小朋友學得好, 亦很喜歡學.  我還說, 我有用心去教小朋友中文字, 但他有時也很抗拒, 隨即向她請教如何可以改善我的情況.  (我當時心想, 就算他們不收我的小朋友, 我還可以從老師處學點方法去教我的小朋友.)

結果我的小朋友被收了.  我想一個跟小朋友一樣, 願意努力學習的父母, 也是學校喜愛的.

原帖由 WLM 於 09-12-10 22:11 發表
Even KV reject my son.  I still love KV.  Because my daughter grad. from KV.  She told me it is a very good school.  KV concern how the parents take care and teach their kids.

KV都屬於早收生的kg,所以等到其他學校都"放榜"後就一定有唔少人會放番個位出黎,祝waiting list的小朋友/爸媽好運!!

呢句真,in得好都要睇運氣!
原帖由 cykk 於 09-12-7 23:26 發表
其實簡單D計一計,如果有三十個老師 in,每人要見200個小朋友,但平均只能選20個,運氣唔好可能只是你見D組老師太多好Fit小朋友。

[/url

請你再看多一次....看多一次自己第1個post.....!!!
interview要睇埋家長架....
KV呢間學校....真係勁!! 我出年都幫個仔報先!!
原帖由 bobomm 於 09-12-7 15:56 發表
哪里有踐踏他人的意思呢?KV不收,我們要更努力,千萬不要把別人的評論從負面角度去看。

原帖由 Jeco 於 09-12-10 00:34 發表
其實bk係一個比大家減壓既地方...幫小朋友搵學校...大家都好大壓力....可以係到舒發一下唔開心既心情...但好多媽媽都好敏感.....其實真係唔洗咁計較呢~ 睇到唔岩睇既topic咪click走佢唔好睇lor... ...

Totally agree ... :D

原帖由 kin1181015 於 09-12-7 23:47 發表
我個女kv 收左, 仲要係am, 佢in 個時好細聲, 又唔唱歌, 又唔講thank you, 又唔推chair, 不過老師話佢好斯文, 我以為佢都唔得,  我覺得kv 都好看家長既職業,(我只想到這個原因佢收我個女) 我個女in 3 間九龍塘, 5間local 都收

我就真係一d 都無寫求情信, 又或者我同老師既問答流暢,我既答案令佢覺得滿意, 我想kv 係想要一d 唔須要好叻, 但係要聽話既小朋友, 因為佢地既課程都須要小朋友好大既服從性

我都同意呢位mami嘅睇法。
我個女,佢好斯文,好怕醜,去親interview,十次有九次都係唔出聲,又或者係細細聲。

我記得KV interview,in第一part果陣,小朋友入左個房玩玩具,大概5-10分鐘,我阿女全情坐定定,隔離有兩個小朋友,因爭玩具,有個大叫有個係度嘈,但我阿女只係望左佢地幾眼,就繼續自己手上嘅玩具,仲問旁邊mark緊分嘅老師點教,想叫老師教佢玩。(老師忙住觀察小朋友,但都有教我個女玩一次,之後就叫我個女自己玩。)
呢一part,我唔知老師想考/睇啲乜嘢,但我就睇到我個女嘅專注力好好。

第二part,埋枱對老師,一個老師問我,一個老師問阿女,我唔知阿女答成點,但我有聽見阿女唱歌(係超細聲)
我亦見老師教阿女玩陀螺,但阿女玩極都玩唔到。
老師話送個陀螺比佢,話係送比小朋友嘅,佢仲誤會話係黎送比其他小朋友,阿女回答:『好吖,送比小朋友啦!』跟手比返個陀螺比老師。我要係隔離再解釋,佢先明個陀螺係送比佢。

第三part,門口攞糖,最後把關果個老師比糖阿女,阿女諗左好耐(隻手又想攞紅色,又想攞橙色,最後攞左一粒)然後都係我叫佢先識講多謝(都係超細聲)。

我同我husband都唔係名校生,我係fulltime housewife.

我認同上面那位MAMI嘅講法:
『我想kv 係想要一d 唔須要好叻, 但係要聽話既小朋友, 因為佢地既課程都須要小朋友好大既服從性』

FYI,我幫阿女幫左St Cat (Waiting), 聖心(Rejected), 就只有KV肯收阿女。阿女話大唔大,話細唔細,8月尾出世。

原帖由 bobomm 於 09-12-7 01:13 發表
收成600學生的學校不去也罷!我都收到REJ.信說不收,非常失望,因為的確不明白KV的面試果真是考運氣。

我女06年11月大仔,現在已經返幼稚園差不多一年,可以自己食飯和如廁,早已戒片。考試那日,她都答塞問題(雖然蚊之聲),而且唱了 ...

樓主唔好唔開心,你阿女已經好叻,in8間就只得1間唔收!

我個女,Nursery果陣我幫阿女in HKPS/KM,全部都waiting.
最後,好好彩係屋企附近讀學之園(PM session)。
家陣K1,報左3間就只有1間收。
黎緊2月6日in聖保祿,但都唔敢有咩期望。

我諗,你個女咁叻,就算in聖保祿都應該好有希望,所以唔好唔開心。
‹ 上一主題|下一主題