用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩請問要參加什麼課程?
go

發展遲緩請問要參加什麼課程? [複製鏈接]

請問大家的小朋友有沒有參加過這個訓練.
我懷疑我個囝囝有發展遲緩(現在20個月在育嬰院讀全日),已在政府做了評估, 但個姑娘話要等起碼半年先知結果, 這段時間可自己參加協康或耀能的課程.但我參考過很多web site, 因不能負擔太貴學費,請問有沒有經驗的父母可以比D建議, 耀能-幼兒培育訓練好似係最平, 請問ok嗎?或有更好的course可幫到我個囝囝?
   0    0    0    0

妳可以同佢喺私人做評估, (我囝做嗰間好似幾百蚊)呢d嘢唔好等政府啦...等半年真喺耐d, 我覺得呢d錢真喺唔好慳, 時間對小朋友嚟講真喺好重要, 如果真喺發展遲緩, 可以同佢搵私家同佢做住training, 等到結果真喺發展遲緩, 妳可以即排i位或s位.(要喺評估中心check過同埋醫生建議先排得 ) 咁妳都同佢做咗半年training啦.

謝謝, 請問邊間幾百蚊可以做評估, Thanks a lot!

www.speech.com.hk
我喺呢間做, d言語治療師幾有耐性, 有時佢有免費評估, 妳可以上佢個website睇吓啱唔啱.

回覆 5# pipi331 的文章

我覺得我個仔間嬰院好好. 佢一識行只係12:00-3:00午睡之外,其餘時間小組玩遊戲,唱歌,大小肌肉訓練,及學自理,例如自己食飯, pottry trainning, 排隊洗手等等. 評估個姑娘話睇得出我個仔返嬰院學左好多野(雖然只係返左幾個月),叫我要2歲都要俾佢返學.

回覆 4# 女王 的文章

多謝提供資料.
我覺得價錢合理.
我想請問你個小朋友的進度,你覺得OK嗎?

之前喺女王嗰post喺我用錯a/c 回覆妳, 回正題, 剛開始時我個小朋友唔合作, 語言治療師話好多小朋友都喺咁, 妳預咗嘥幾堂錢, 其實最主意個媽咪掌握技巧咁訓練嗰小朋友.

我打過電話去預約,但佢地話我個仔太細(20個月),不能做評估,所以不能做Tranning.
要等2歲先可做評估...
請問您的小朋友幾多歲開始做治療?
到時差不多已經可以排到政府治療...
請問我應該點做,謝!

原帖由 NemoFish 於 09-12-9 12:41 發表
之前喺女王嗰post喺我用錯a/c 回覆妳, 回正題, 剛開始時我個小朋友唔合作, 語言治療師話好多小朋友都喺咁, 妳預咗嘥幾堂錢, 其實最主意個媽咪掌握技巧咁訓練嗰小朋友. ...

我個仔現在返嬰院有小組玩遊戲,唱歌,大小肌肉訓練,及學自理,例如自己食飯, pottry trainning, 排隊洗手等等. 所以我想有另外1對1訓練免得重複而沒有針對性的幫助.

原帖由 pipi331 於 09-12-9 23:07 發表

您不如去做 pst/綜合訓練/特殊幼兒導師, 學認知, 安坐, 聽指令, 小肌, 發声...   到肯乖乖坐, 聽指令至做st.

‹ 上一主題|下一主題