用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 share123 於 09-12-7 13:35 發表

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表
多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

我會咁睇: NET嘅added value, 係佢地嘅英文口語好! 而口語用法係要日常生活用到先會"到肉"
呢d唔係唔係native嘅人咁易教得到!
至於口音.. 我個人唔覺得係最重要嘅嘢, 我對任何一種口音無特別喜好, 因為.. 其實KG幾年嘅生活, 睇怕小朋友都已經要面對唔同國籍嘅老師~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-12-7 16:12 發表

Oh my!!! really~~~~~~

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣), 因為事件中受影響嘅只有一級某1-2班.. 2, 就算全校有一個老師你覺得佢口音唔好, 就係教你個小朋友嗰個就夠.. 唔駛講多定少

其實有人complain d口音唔好真係第一次聽, 問K3 d家長個個都無講過..
‹ 上一主題|下一主題