用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 09-12-21 16:47 發表
如果要上返音小提供的有關音樂的課程,選擇其他DSS/private而節省到的一定唔夠

而車費/膳食,那一間都要

除非你根本沒有打算給小朋友學一門音樂作為一生的生活技藝
姚珏 - 國際中國小提琴家,接受訪問時說過類似的說 ...

十分同意你既講法! 每間學校都有佢既特色同教學理念,最重要係以小朋友去出法, 按小朋友既性格同需要為他們去選擇,唔好盲目去追求名氣既學校!

原帖由 mcheung1 於 09-12-22 15:56 發表
香港係每一間學校都有它本身的理念, 但係你的理念不會同每一間都一樣,  所以咪要想想自己的理念同邊一間最接近.

無錯!

原帖由 mat媽 於 09-12-23 11:00 發表

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

其實你如果只要求一條龍既學校都有好多選擇, 若果你KEEP住左音小個位,倒不如放出來,等其他喜歡而又注重教學理念既家長同小朋友可以有機會後補上去.  THANK YOU.....

間間學校都好,最重要係小朋友讀得開心,有滿足感!

原帖由 misu 於 09-12-31 17:27 發表
你令我更加明白正確嘅價值觀,對小朋友將來重要過成績好多、好多!

Agree!!!正確既價值觀和品德比什麼都重要.
‹ 上一主題|下一主題