用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

請問讀音小, 要學幾多樣樂器? 鋼琴係唔係必修科, 學校教而唔需要在外面請老師學?

即是鋼琴可以學可以不學?
原帖由 Loklok2 於 09-12-12 13:35 發表

音小有好多樣樂器選擇,有吹、拉、彈、敲等比學生選擇一樣學習,係唔需要在外面找老師學,全部都是一對一學樂器的。
而上中文課時係有中普授課,到二年級就是全普。
數學在小一時已經用英文授課。
以上資料希望幫到你哋啦! ...

我唔明呀? 即係發生咩事呀?
你地講講下都令我喜歡了音小, 不過我唔知我小朋友鐘唔鐘意音樂, 佢都未學過, 但我就覺得女仔應該點都要學返一兩樣樂器囉

原帖由 mya 於 09-12-17 09:36 發表

其實我都覺得呢位人人愛戴既校長好假,好表面O家...我覺得佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己和學校,但係真係既愛心呢就...仲有D假!仲有你都唔洗叫你個親友返去叩門或寫信,我相信佢一定唔會彩你,佢要學校出名,一定 ...

其實我講話覺得音小好並唔係因為佢學術好或者音樂教育出色, 而係聽你地講音小好着重品德教育同埋宗教氣氛都好濃厚, 老師又有愛心同目標一致, 依家好難搵到呢d學校, 至於如果要求既係學術好同音樂成就, 唔一定要讀音小.

所以我只係擔心萬一囡囡唔鐘意音樂, 可能佢會讀得幾辛苦, 我自己識彈琴, 但一定唔講得喜愛它.
原帖由 Loklok2 於 09-12-17 13:24 發表

我自己個人立場想,首先就係睇你會唔會考慮直資或私校,如果會的話又加上會比小朋友學音樂的話,音小係唔錯的
選擇,因為學費已經包括0埋,係超值。

現在的音小已經唔同以前,而家的課程已經唔淺,英文方便亦都好好,相信新的音小 ...

我覺得很多人會用音小作後備, 原因是學費真的很貴, 除非很buy音小既教學理念, 不知我會否想錯了.
如有差不多教學理念既津小收了, 是否應該選擇讀津小呢? 然後再用慳回來的錢學樂器還可.
我不是說音小不好, 音小也是我考慮之一, 但也有經濟上之考慮.
原帖由 WoodyTang 於 09-12-19 13:55 發表
很頭痛!
之前音小收了, 後來第一階段 循道小學(佐敦)收了,本來打算讀,但現在看了大家分享,又想重申考慮.
音小和循小都是基督教男女校,又有中學(不過聽說循中現時成績不算太好?不知是否真?).
而音小是私校,循小是津校 ...

其實我都有一間幾好而且差唔多必收既津小做backup, 但本身又想為囡囡選擇一些有一條龍既小學, 最好係有基督教背景, 着重品德教育, 所以音小係其中一個選擇, 其實就算唔讀音小我都會俾囡囡學樂器架, 只不過一定無讀音小學得咁精.

我都明考慮咁多都無謂, 考到至算啦, 音小都唔易考, 不過借題問下大家, 音小, 真道同播道點睇?
‹ 上一主題|下一主題