用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

不過我老公睇到呢度有 d 擔心.

以下轉載maggie1003的文章, 謝謝.

我上星期六帶左仔仔去音小面試, 亦有就呢個問題問左其中一位老師. 佢的回應是: 今屆音中會考的人數有44人, 當中有一半以上的學生考到14分以上, 其中最高分有26分.  ...今年只是第一屆,其實已經很不差了!

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 09-12-10 10:46 發表
當年音小都收咗我個仔,但他的兩個朋友都唔收, 所以唔可以話係人都收。

我當時真係好鍾意音小,亦交埋留位費,但最終都放棄了,學費係其中一個主要的factor,因唔係剩係小學要俾錢,中學都一樣,慢慢長路,條數真係好‘come'計。

...

你都有道理啊!! 而且還有車費, 膳食費, 等等......

醒目開學勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-15 16:04 發表

咁我想問下你... 你覺得老師是否太young 冇咩經驗+方法去處理不聽話的小朋友呢? 或情緒須要協助的小朋友呢?

我知老師很有愛心... 但經驗和方法都係重要... 單單是愛心其實都未 ...

本人認為老師教得耐, 唔代表佢經驗(處理小朋友問題)好好, 反而 young的有熱誠去做好......

醒目開學勳章

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-21 12:37 發表
我覺得很多人會用音小作後備, 原因是學費真的很貴, 除非很buy音小既教學理念, 不知我會否想錯了.
如有差不多教學理念既津小收了, 是否應該選擇讀津小呢? 然後再用慳回來的錢學樂器還可.
我不是說音小不好, 音小也是 ...

可以咁講, 學費貴, 而且學校不是太出名罷... 慳回來的錢 不只夠學樂器啦...

我係好喜歡這學校的理念, 尤其是信仰方面, 又是一條龍. 不過好多朋友都叫我把它作後備, 就是認為學費太貴, 而且未計車費/膳食/等等...

醒目開學勳章

原帖由 mya 於 09-12-21 17:22 發表

十分同意你既講法! 每間學校都有佢既特色同教學理念,最重要係以小朋友去出法, 按小朋友既性格同需要為他們去選擇,唔好盲目去追求名氣既學校!

不過, 事實係好多家長都係會去追求有名氣的學校. e.g. "出名有愛心" 都係有名氣...........

而且係香港的每一間學校都有它本身的理念架啦!!

醒目開學勳章

咁o岩, 好多家長同好多有名氣的有接近的理念, 因為他們只看名校的的理念. e.g. 蔡繼有, st.paul boy, 音小, 維小, 聖類斯, 救恩, 男拔, etc.

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-12-22 17:44 發表

全港有多少小學,但有多少間是DSS/Private,佔多少比例11.11%,總數60間
官津學校對我有什麼影響, 我想小朋友入的,唔夠分,我不太想的,沒有什麼可說
結果說來說去都是那60間裡面的
扣除埋太遠 ...

Yes.... 現實...

醒目開學勳章

原帖由 Loklok2 於 09-12-22 22:08 發表

現實… …應該話係、現實、迫人

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

醒目開學勳章

原帖由 mya 於 09-12-24 11:18 發表

其實你如果只要求一條龍既學校都有好多選擇, 若果你KEEP住左音小個位,倒不如放出來,等其他喜歡而又注重教學理念既家長同小朋友可以有機會後補上去.  THANK YOU..... ...

我小朋友 now k2 only

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-12-24 11:00 發表
因為私校一條龍的有什麼學校/DSS一條龍有什麼學校,Mat媽你一定覺得音小好過這些都是一條龍學校
- DBS, DGJS, EC, GT, LOGOS, HKGUA, TSL, PK, St. Margaret, SPCC, YW, Creative, GH, True Light, Munsang, CKY, PT, PC, Raimondi, Scared Heart, Salesian, St. Clarie, St. Jo, St. Louis, SPC, St. Stephen, TN, Independent, TT, Victoria

可以咁講 (除了 英華/dbs 之外啦)

其實我喜歡 啟基多過音小, 可惜佢冇一條龍.

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 09-12-29 13:07 發表

"啟基"係咪即係界限街附近個間呀??我大囡個同學囝宜家係呢間讀緊...起初個媽咪都好喜歡間學校...不過宜家讀左幾個月,佢開始懷疑自己有冇揀錯學校...因為佢囝囝係學校俾同學坐住佢黎打佢下體,老師都冇同家長講件事. ...

醒目開學勳章

我喜歡音小, 是因為老師很有愛心
‹ 上一主題|下一主題