用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

嘩, 好多post

音小都收了我個女讀下年的p1, 我都很鍾意音小, 我唔怕佢地的課程淺, 我覺得小朋友可以係一個有愛心和充滿關懷的環境下長大, 佢地差極有限

我老公的兒"生"仔, 今年讀傳統小學的p1, 唔夠半個學期, 就要放學後去上2-3小時的補習班, 晚晚成6-7點才返到屋企, 除左星期六唔哭, 日日都哭一輪, 考試測驗差, 就比家人罵, 比小學老師和補習老師投訴, ....

我唔想個女將來的生活係咁, 所以我揀了音小

原帖由 ming2 於 09-12-29 13:07 發表

"啟基"係咪即係界限街附近個間呀??我大囡個同學囝宜家係呢間讀緊...起初個媽咪都好喜歡間學校...不過宜家讀左幾個月,佢開始懷疑自己有冇揀錯學校...因為佢囝囝係學校俾同學坐住佢黎打佢下體,老師都冇同家長講件事. ...

吓! 我之前都有考慮啟基, 我以為佢地都幾好, 原本是 ...

原帖由 wunma 於 09-12-30 17:12 發表

好明顯, 呢個細路咁慘, 唔關學校事, 係家長嘅問題.

另外, 音小最吸引之處, 係培養音樂興趣, 一條龍兼能令學生愉快學習. 但最重要而不容忽視嘅一點, 係佢嘅教學法同水平能否令學生順利入大學呢? 如只著眼於"愉快", ...

我覺得一個愉快學習的環境, 才可以令個小朋友主動地去學習, 小學的基礎是很重要的, 如果細細個已經讀得咁辛苦, 咁大壓力, 加上社會上又有咁多誘惑, 將來佢地大個左, 好容易反抗, 到時, 佢採你都傻, 唔好話讀大學, 連中學都走堂啦

係音小讀, 我覺得一定可以升大學, 因為起碼可以讀音樂系

原帖由 fatgoat 於 09-12-30 14:30 發表
邊間傳統小學咁大鑊?   

我唔記得間小學名, 因為佢爸爸媽媽都要返工, 要日日放工返屋企都唔夠時間同個仔對功課和溫習, 唯有交比補習社

原帖由 wunma 於 09-12-31 09:13 發表

對音小咁有信心已很難得, 對佢地嘅音樂培訓都咁有信心, 更難得, 希望妳的孩子也真的喜歡讀音樂.

如果我對間學校無信心, 我唔會揀佢
講真, 我本人都是學鋼琴的, 身邊亦有很多教琴的朋友, 眼見方間的老師質素很參差, 考到grade 8唔代表佢的音樂知識很高, 要知道音樂包括很多方面, 唔係識彈就叫做識音樂, 所以, 我對音小的音樂教育很有信心, 因為佢地的音樂教育係好全面的, 而且佢地的師資是很高的(對比方間的琴行/私人老師)

加上, 我相信每個小孩都喜歡音樂, 佢地細細個一聽到歌就會很自然地擺動身體和表現很開心, 為什麼有小學生唔肯學樂器? 我個人覺得主要是家長和老師的問題, 使個小朋友學得唔開心 or 個老師唔識教, 如果好似音小的教學方法去教, 我相信小朋友一定唔會覺得學得辛苦, 音小唔會push d 學生細細個就要考8級, 又唔會push d 學生去參加什麼國際比賽, 音小的老師係會跟著學生的能力去教, 所以, 唔好以為入了音小個小孩就會將來成為音樂家, 可以好快就考到演奏級, 可以係好多的比賽裡攞獎

原帖由 viv-viv 於 10-1-8 11:33 發表
在另一些post看到品評音小的教學...請問你們會comment音小是傳統or活動教學?定還是由其獨特的處理?

我小兒現在的kinder不是勁谷的那種,但有小谷的,老師門很有愛心的但不放縱,亦很緊張小朋友管教,但不是那種鬧鬧打打 ...

係佢地的小一入學簡介會裡沒有提到佢地是活動教學, 而我識一些音小的老師, 佢地話唔係活動教學, 亦唔會好似出面的傳統小學咁一味push學生的成績, 佢地係跟足教統局的課程去教, 唔會教快半個甚至一個學年, 而且高小時都要坐定定上堂, 可能佢地的教學方式好似你個仔的幼稚園
‹ 上一主題|下一主題