用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔係,據我所知只不過音小會硬性要求學生要學最少一種樂器,而且不是當課外活動,是正式的課程,其他中英數常識等也要照EBD課程大綱的Decide
而且學費已經包括了有關費用,所以,雖然音小學看起來費貴一些,但如果你是有打算讓小朋友學樂器的,將其他DSS/private school的學費加上外面學音樂的費用,可能音小還平一些

原帖由 jean2003 於 09-12-14 11:11 發表
各位唔好意思, 家下真系有小學只系學音樂嫁??

醒目開學勳章

如果以DGJS, 3仟幾學費, 加上自己出去學樂器要1000元一個月,重係1個星期1堂, 總開支都要4仟幾啦

而音小只是4000元,等包括的音樂,樂器的強很多
不係1個星期1堂
如果以這樣來說,音小唔貴

原帖由 VKwan 於 09-12-18 19:17 發表
現今讀咩學校都要學樂器,其實音小會有咩唔同之處?不過聽聞音小學費都好貴!

醒目開學勳章

如果要上返音小提供的有關音樂的課程,選擇其他DSS/private而節省到的一定唔夠

而車費/膳食,那一間都要

除非你根本沒有打算給小朋友學一門音樂作為一生的生活技藝
姚珏 - 國際中國小提琴家,接受訪問時說過類似的說話,音樂不是一定要學至她那樣,但每一個小朋友也需要,因他們長大後面對生活壓力時,也有一樣技藝可以舒發,平靜心靈

球類,體育可強健身體,但音樂能洗滌心靈
如果是打算給小朋友學音樂,而你又不是要求進入如DGJS, SPCC那等級的學校,我想音小不貴也不差
除非目標是官津,那就真的省回來的錢可以夠啦
不過如果目標是免費的官津,也不會將音小同其他DSS/Private比啦
唯一令我出年替小朋友申請音小仍有保留,反而是我一直希望是我囡囡會有一樣體育,一樣音樂,作為她一生的技藝
而音小沒有聽太多家長說體育方面,始終我的想法是身心都要強起來

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-21 12:37 發表
我覺得很多人會用音小作後備, 原因是學費真的很貴, 除非很buy音小既教學理念, 不知我會否想錯了.
如有差不多教學理念既津小收了, 是否應該選擇讀津小呢? 然後再用慳回來的錢學樂器還可.
我不是說音小不好, 音小也是 ...

醒目開學勳章

咁又係,係學校學定係出面自己找,其實沒有分別。
最重要如果加埋學音樂來說,音小絕對唔貴才是重點。

原帖由 ming2 於 09-12-21 19:46 發表

老實講個句...有d學校講明要咩一身一體藝...咪又係"迫"學生去參加學校0既咩田徑隊/樂團/樂器班之類0既野....音小都有足球隊..等0既校隊..亦有樂團...如果家長係有心要小朋友0既身體強起來,唔係一定要靠學校去迫佢 ...

醒目開學勳章

全港有多少小學,但有多少間是DSS/Private,佔多少比例11.11%,總數60間
官津學校對我有什麼影響, 我想小朋友入的,唔夠分,我不太想的,沒有什麼可說
結果說來說去都是那60間裡面的
扣除埋太遠的,男校的,學費太貴的,有多少可選擇啊
現實就是得那幾間

原帖由 mat媽 於 09-12-22 16:55 發表
咁o岩, 好多家長同好多有名氣的有接近的理念, 因為他們只看名校的的理念. e.g. 蔡繼有, st.paul boy, 音小, 維小, 聖類斯, 救恩, 男拔, etc.

醒目開學勳章

現實是40間私校中有20間是一條龍或直屬
20間直資中有15間也是一條龍或直屬

未計津貼學校的一條龍/直屬的

35間裡因音小是一條龍而選擇她,証明了她是超級好

因為私校一條龍的有什麼學校/DSS一條龍有什麼學校,Mat媽你一定覺得音小好過這些都是一條龍學校
- DBS, DGJS, EC, GT, LOGOS, HKGUA, TSL, PK, St. Margaret, SPCC, YW, Creative, GH, True Light, Munsang, CKY, PT, PC, Raimondi, Scared Heart, Salesian, St. Clarie, St. Jo, St. Louis, SPC, St. Stephen, TN, Independent, TT, Victoria

其實我都覺得現時的private/DSS真的不錯,但有一些太遠太貴了
SPCC, Victoria, Independent....etc
有一些是男校,可惜我生了個囡 (其實我有同我妻子說過,如果生了個囝囝,退貨,我只喜歡囡囡 )

再加上不想小朋友面試十幾二十間,辛苦,所以只能從中選擇4~5間最喜歡最適合小朋友的(當然是我同妻子從主觀了解囡囡的性格特質啦)

忍痛飛起一些

原帖由 mat媽 於 09-12-23 11:00 發表

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

醒目開學勳章

是啊,始終有一條龍的對我這懶人來說會加分
而且每個人的標準不同,心儀目標也不同
只能說,正常情況下,每個父母都希望小朋友好,只要在能力負擔得起的情況

原帖由 mat媽 於 09-12-29 10:43 發表

可以咁講 (除了 英華/dbs 之外啦)

其實我喜歡 啟基多過音小, 可惜佢冇一條龍.

醒目開學勳章

荃灣都有這樣的學校

原帖由 fatgoat 於 09-12-30 14:30 發表
邊間傳統小學咁大鑊?   

醒目開學勳章

同意這個小朋友最可憐
但12年愉快的中小學生活=may be不能入大學=may be痛苦一生
恕不敢同
最終要的是教育方法適合自己的小朋友
有一些小朋友是喜歡傳統的,但父母將他放在活動愉快學習的學校,咪不得
相反也是
但我相信正常的小朋友大多是喜歡愉快學習的

原帖由 wunma 於 09-12-30 17:12 發表

好明顯, 呢個細路咁慘, 唔關學校事, 係家長嘅問題.

另外, 音小最吸引之處, 係培養音樂興趣, 一條龍兼能令學生愉快學習. 但最重要而不容忽視嘅一點, 係佢嘅教學法同水平能否令學生順利入大學呢? 如只著眼於"愉快", ...

醒目開學勳章

我喜歡協恩是人所共知,但我唔會入紙亦人所共知,因我唔夠分
應該怎樣說?我妻子從小迷劉德華,到現在不變,但她最終都是嫁了給我,替我生了囡囡,唔同她就因嫁了給我,不可以迷劉華
同理,我是喜歡協恩,但不是不可以認同其他好的學校
不論學校是傳統或不傳統
而且我也沒有說我一定下年入紙申請音小
我只將她列入了初步名單中,仍在考慮
因我只打算最終申請5~6間DSS/Private

還有我個人喜歡,很想小朋友入協恩同囡囡適不適合是沒有沖突的
做得父母,起碼已經入了社會有一定日子啦
每天工作都可能要與唔喜歡的人相處合作在一起
應該懂得分開喜惡,以最佳作工作的決定
同理,我個人喜愛協恩是個人喜愛,發白日夢好想囡囡入是個人
但不代表作父親的角色上不理性去考慮,機會,合適等問題的
而且這topic是什麼?"音小都幾好"
我同意這topic
而我回應另一方面是total cost來對比其他相類似質數的DSS/Private來說唔貴
有問題嗎

原帖由 wunma 於 09-12-31 09:53 發表

香港嘅教育, 在幼稚園階段, 還能講求愉快學習, 到小學階段, 已沒太多本錢去繼續追求呢樣野, 想子女能較為愉快學習, 關鍵在父母, 唔係學校.

好多新辦學校嘅校長, 都頭痛緊如何去平衡既要愉怏, 又要保住個學術水平, ...

醒目開學勳章

no wor劉華 handsome過十萬八千里啦 (我妻子說的)

原帖由 wunma 於 10-1-4 10:36 發表

你有自由選擇, 當然冇問題啦, 只係有點奇怪啫.

你妻子迷劉華, 你係咪都有幾分似佢呢?

醒目開學勳章

音小雖然學校名中有"國際"這2個字
但只係一般學校,跟教育局的學程,只不過音樂都是主科

原帖由 fatherfather 於 10-8-26 22:00 發表
不如考慮下準小,如果要銜接準中,音小係國際小學,去外國讀書係好選擇!
如果要選慈雲山準小,我會推薦以下:

基慈小學: 活動教學基督教小學,提供科技、天文活動、學校今年更推出專項訓練:有鋼琴班(佢地有20部鋼琴)、陶瓷班、 ...
‹ 上一主題|下一主題